Santander

Bedre økonomi

Så mye sparepenger har vi på konto

Publisert: Oppdatert:

Ekspertene sier man bør ha en månedslønn eller to på konto – men er det egentlig vanlig? Vi har sjekket hvor mye penger nordmenn flest har på konto!

Tekst:
Andreas Handeland
Foto:
Istock

De fleste av oss har lært fra barndommen av at det er viktig å spare. Det er lurt å opparbeide seg egenkapital, som senere kan brukes til bolig, bil og andre store investeringer. Dessuten liker banken som en dag skal låne deg penger å se at du er strukturert og har et ryddig forhold til penger.

Men hvor mye penger har egentlig en gjennomsnittlig nordmann «på bok»? Man hører gjerne at man bør ha et par månedslønner som buffer på konto – men er det egentlig vanlig?

Spare penger sparekonto

Bedre økonomi

Få mer ut av pengene dine med sparekonto

De fleste har penger i banken

Statistisk Sentralbyrå (SSB) har god oversikt over hva vi nordmenn har av bankinnskudd. Tallene er hentet fra skattemeldingen, og omfatter alle nordmenn over 17 år – det vil si omtrent 80 prosent av befolkningen. De ferskeste tallene er fra 2016, og viser at de aller fleste av oss har en eller annen form for bankinnskudd.

Gjennomsnittet for alle som er omfattet av statistikken er faktisk hele 270 700 kroner i totale bankinnskudd.

De eldste har mest

Det er kanskje ikke helt uventet at de eldste blant oss også har mest på bok. Den delen av befolkningen som er 67 år eller eldre, har nemlig i snitt 553 100 kroner i banken. Det er nesten sju ganger så mye som folk mellom 17 og 24 år, som i snitt har 83 400 kroner på konto.

– Det er lurt å skille sparepengene fra det daglige forbruket.

Kurt Stormyr

— Produktsjef for sparing i Santander

Aldersgruppen mellom 25-34 år har 143 900 kroner i snitt, mens summen stiger til 164 200 kroner for dem mellom 35 og 44 år. Det stiger videre til 228 200 kroner for dem mellom 45-54 år, og til 385 100 kroner for dem mellom 55 og 66 år.

Kjønnsforskjeller

SSB-statistikken viser dessuten kjønnsforskjeller: Menn har totalt sett et snitt på 291 300 kroner i banken – over 40 000 kroner mer enn kvinner, som i snitt har bankinnskudd på 249 900 kroner.

Smart å skille fra det daglige forbruket

Det er ikke alltid smartest å ha sparekontoen i din dagligbank. Ved å sette pengene dine et annet sted, er de like tilgjengelige om du trenger dem – men ikke like synlige i hverdagen.

Om spareform - Jeanette Skogrand, Santander

Bedre økonomi

Hva slags spareform bør du velge?

Det forteller Kurt Stormyr, som er produktsjef for sparing i Santander:

– Dersom pengene er adskilt fra det daglige forbruket, er det ikke like enkelt å bare overføre mellom kontoene når det plutselig dukker opp noe du har lyst på, sier han.

Hvor mye sparer du?

Sparer du mer eller mindre enn gjennomsnittet? Uansett får du gode betingelser med en sparekonto fra Santander – med 1,95 prosent i rente fra første krone. Om du har spart over 100 000 kroner, kan du opprette høyrentekonto, med 2,05 prosent rente. Og i motsetning til andre banker, som beregner rente én gang i året, får du renters rente hver eneste måned hos oss. Det tjener du på!

Er du klar til å sette fart på sparingen?

Med sparekonto hos Santander får du inntil 2,05 prosent rente og et ubegrenset antall gebyrfrie uttak!

Les mer om sparekonto
Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?