Santander

Bedre økonomi

Slik fungerer et forbrukslån

Publisert: Oppdatert:

Hvorfor har et forbrukslån høyere rente? Og i hvilke tilfeller kan det være nyttig eller nødvendig å ta opp et slikt lån?

Tekst:
Andreas Handeland

Det er ikke alltid saldoen på kontoen og behovet for penger står i stil med hverandre. Uforutsette utgifter kan fort dukke opp når det passer som dårligst, og da kan et forbrukslån være både nødvendig og nyttig – dersom det brukes riktig.

Vi i Santander tar ansvarligheten vi har som bank på alvor. Vi ønsker ikke at noen låner penger uten å kunne betale for seg. Derfor kredittsjekker vi alle som ønsker et lån hos oss – og i mange tilfeller må vi gi avslag på lånesøknaden.

Knut Øvernes, Santander Consumer Bank

Bedre økonomi

– Vi har vært her i 70 år, og vi skal være her i 70 til

Hvorfor har et forbrukslån høyere rente?

Et forbrukslån har høyere rente enn det du får på eksempelvis et boliglån eller et billån. Dette har sin naturlige forklaring. På et bolig- eller et billån kan banken ta pant i objektet og ha dette som sikkerhet dersom lånet ikke betales. Ergo tar banken en lavere risiko når et sikret lån utbetales.

Et forbrukslån er, uavhengig om du trenger pengene til et kjøp eller om du skal refinansiere eksisterende gjeld, et lån uten sikkerhet. Derfor blir den noe høyere renta vår kompensasjon for manglende sikkerhet. Det finnes rett og slett ikke noe bil, hus eller annen eiendel vi kan ta pant i.

I Santander vurderer vi alle lånesøknader vi får individuelt, og renta vi tilbyr avhenger av både inntekt, betalingsevne og betalingshistorikk.

Lån eller kredittkort

Bedre økonomi

Når bør du ta opp lån fremfor å bruke kredittkort?

Forskjellige forbrukslån til ulike behov

Et forbrukslån kan være så mangt. Her i Santander har vi konsentrert oss om tre ulike typer basert på våre kunders behov.

Et smålån er for deg som trenger å låne mellom 10-70 000 kroner. Dette lånet er helt gebyrfritt og har 1-5 års nedbetalingstid.

Vårt standardlån strekker seg fra 70 001 til 350 000 kroner. Dette er også et lån uten sikkerhet, slik at du slipper å stille hus, bil eller annen eiendel som sikkerhet. Standardlånet har etablerings- og termingebyr, og den samme nedbetalingstiden som et smålån.

Vårt refinansieringslån er for deg som ønsker å samle gjelden din på ett sted. Det kan gjøre det lettere å få oversikt over hva du faktisk skylder. Kanskje skylder du penger på flere mindre lån og kredittkort som du betaler gebyrer og renter på? Ved å samle disse kan du enklere og raskere bli gjeldfri.

Med refinansieringslånet betaler du rente kun på ett lån. Vi tilbyr inntil 15 års nedbetalingstid på refinansieringssummen avhengig av lånebeløpet og opprinnelig nedbetalingstid. Men ønsker du å låne noe utover det må dette beløpet nedbetales over maksimalt fem år.

Les mer om våre forbrukslån her

Smålån, standardlån eller refinansieringslån – hva passer best?

Les mer

For å søke om et forbrukslån i Santander må du ha fylt 23 år, være bosatt i Norge, ha en fast inntekt på 200 000 kroner eller mer og ikke ha inkassosaker eller betalingsanmerkninger.

Priseksempel forbrukslån: Effektiv rente 15,7 %, lånebeløp kr 125 000 over 2 år. Kostnad kr 19 379. Totalt kr 144 379. Nedbetalingstid: 1 – 15 år. Effektiv rente: 8,2 % – 28,8 %.
Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?