Santander
Knut Øvernes, Santander Consumer Bank

Bedre økonomi

– Vi har vært her i 70 år, og vi skal være her i 70 til

Publisert: Oppdatert:

Santanders historie i Norge strekker seg tilbake til 1946. Vi har møtt managing director Knut Øvernes, for å snakke litt om årene som har gått – men mest om de som kommer.

Tekst:
Espen Skogen
Foto:
Thomas Haugersveen

Da krigen slapp taket om Norge, handlet det for de fleste om å finne tilbake til hverdagen. Nedgangstider og dårlig råd hos de fleste betød et stort behov for kreditt – noe som ofte var enklere sagt enn gjort i tiden umiddelbart etter krigen.

I Stavanger fant handelsstanden en løsning: Allerede i 1946 gikk de sammen, og grunnla selskapet Handelsfinans. Tanken var å gi folk muligheten til å finansiere hvitevarer, møbler og andre nødvendige varer. Dette ble den norske starten på det som i dag heter Santander Consumer Bank AS.

Vår plan: Vi skal ikke nødvendigvis være størst – men vi skal være best.

Knut Øvernes

— Managing director i Santander Consumer Bank

Enkelt, personlig og realt

– Internasjonalt er Santander en av Europas største banker, med en historie som strekker seg tilbake til 1857. I Norge har vi vært siden 1946, og det interessante er at Santander-historien i Spania er ganske lik den norske, sier managing director Knut Øvernes.

Han utdyper: – Det som i dag heter Banco Santander ble stiftet i den lille fiskerlandsbyen Santander i 1857. Da var tanken å hjelpe fiskerne i landsbyen med kreditt og finansiering. Både i Spania og i Norge handler vår historie om å hjelpe lokalsamfunnet.

Om spareform - Jeanette Skogrand, Santander

Bedre økonomi

Hva slags spareform bør du velge?

Lokalt – men samtidig globalt

Det er nettopp denne kombinasjonen av lokal og global som gjør Santander ganske unik: Den globale størrelsen gir fleksibilitet og muskler, mens den lokale tilhørigheten gir transparens og verdi til kundene.

– Vår strategi er å gi kundene våre en veldig klar og tydelig verdi, sier Øvernes, og fortsetter: – Vi skal stå inne for alt vi holder på med. Vi har vært her i 70 år, og vi skal være her i minst 70 til. Da er vi helt avhengige av kundenes tillit, og at vi alltid opptrer på en trygg og ansvarlig måte.

Knut Øvernes, Santander Consumer Bank

– Vi er ikke en fullskala-bank, vi har ikke produkter som lønnskonto eller boliglån. Men vi er best innenfor de produktene vi har, og det er vår plan: Vi skal ikke nødvendigvis være den største – men vi skal være den beste. Vi skal ha kunden i sentrum, sier Øvernes.

Santander-verdiene Simple, personal and fair går igjen i alt. Fokuset er ikke på finansiering av store drømmer med forbrukslån, men å bidra til å gjøre hverdagen litt enklere for deg som kunde. Santander skal være partneren som er til stede når du trenger oss – enten behovet er stort eller lite.

– Fordi Santander er en stor og viktig aktør, er det også svært viktig for oss å ta ansvar innen samfunnsengasjement.

Knut Øvernes

— Managing director i Santander Consumer Bank

For Santander er det også viktig å ta samfunnsansvar, og organisasjonen Right To Play er kanskje den fremste. Right To Play er en internasjonal humanitær organisasjon, som jobber for å bedre barns skolehverdag i utviklingsland. Organisasjonen er grunnlagt av tidligere skøyteløper og OL-vinner Johann Olav Koss.

– Fordi Santander er en stor og viktig samfunnsaktør, er det også svært viktig for oss å ta ansvar innen ulike former for samfunnsengasjement, fortsetter Øvernes.

Det viktigste er at alle er med

– Om man skal drive med samfunnsengasjement, så er det veldig enkelt å kaste en sekk med penger til partnerne, sier Øvernes, og fortsetter: – Det gjør ikke vi. Vi kjøper oss ikke fri ved å donere noen kroner – vi engasjerer de ansatte. Alle må være med å bidra til dette.

I Santander betyr det at vi bidrar gjennom arbeidet som legges ned av de ansatte. Både i form av aktiviteter som løp eller sykkelritt, der vi gjerne gir ti kroner per tilbakelagte kilometer – og i form av at ansatte stiller opp på ulike former for arrangementer, og selskapet bidrar med penger knyttet opp til det.

– Det viktigste er at alle er med. Dette handler om ekte engasjement, ikke om å skrive en sjekk og slå seg på brystet etterpå, avslutter Øvernes.

Spare penger sparekonto

Bedre økonomi

Få mer ut av pengene dine med sparekonto