Santander

Bil og MC

Bør man lease eller låne til firmabilen?

Bilen er et viktig arbeidsverktøy for mange – men bør du lease eller låne når det er på tide med ny firmabil?

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Espen Skogen
Foto:
Thomas Haugersveen

Om leasing eller lån er det riktige for deg og din bedrift, er avhengig av mange ting. Begge finansieringsformer har sine fordeler og ulemper – og akkurat hva du bør velge, er ikke nødvendigvis åpenbart.

Kaja Grepperud, er Sales Operation Manager for bil i Santander Consumer Bank. Hun guider oss gjennom tingene som er viktig å tenke over før man velger.

Man slipper å binde opp kapital ved leasing

– Noen store fordeler for bedrifter, er at man slipper å binde opp kapital når man leaser bil. Dermed påvirker ikke en leasingavtale likviditeten, eller øker gjeldsgraden, sier Grepperud. Da kan man investere kapital andre steder der bedriften har behov for det. Det kan bety at man ikke går glipp av viktige investeringer fordi man har bundet opp for mye penger i firmabilene.

– Med leasing er det enklere å budsjettere alle månedlige utgifter knyttet til bilholdet.

Kaja Grepperud

— Sales Operation Manager for bil, Santander Consumer Bank

– Dessuten er det enklere å budsjettere alle månedlige utgifter knyttet til bilholdet, og man kan få alle kostnader knyttet til bilen på den samme fakturaen, fortsetter hun. Dessuten peker Grepperud på mindre usikkerhet knyttet til innbytte av bilen, og at man slipper å selge den selv, som store fordeler for bedrifter.

Tenk grundig over behovet

Når du leaser en bil, binder du deg til å beholde bilen gjennom den avtale leasingperioden. For mange bedrifter kan det være en utfordring å planlegge nøyaktig hvor lenge man vil ha behov for en bestemt bil. Kaja Grepperud sier at det er viktig å vurdere hvor lenge bedriften har behov for bilen, før man velger finansieringsform.

biler-rekke-leasingavtale

Bil og MC

Dette må du lese før du inngår leasingavtale

– En leasingavtale er bindende, og det vil si at den i prinsippet er uoppsigelig, sier hun, men påpeker samtidig at avtalen kan overdras til andre – dersom man finner noen som ønsker å tre inn og overta avtalen på dine vegne.

Ingen forskjell i praksis

I praktisk bruk er det få forskjeller på en leaset og en eid bil – bedriften har uansett full bruksrett til bilen. I en leasingavtale må bedriften imidlertid holde seg innenfor det som er avtalt i kontrakten når det gjelder kjørelengde, og man har noen plikter når det gjelder service og vedlikehold.

– Man plikter å overholde service- og vedlikeholdsforpliktelser på en leasingbil, forteller Grepperud. Hun peker på at det er man strengt tatt ikke nødt til dersom bedriften selv eier bilen.

– Skal du kjøre utenlands med en leaset bil må man få en godkjennelse fra finansieringsselskapet. Dette trenger du ikke om du eier bilen selv.

Om bedriften bruker bilene hardt og på en måte som sørger for stor slitasje, eller økt risiko for skader, vil man risikere en ekstraregning ved innlevering av bilen når leasingperioden er over. For bedrifter som er harde bilbrukere kan det lønne seg å eie bilene selv.

Ut over dette er det ingen forskjell i praktisk bruk mellom en leaset og en eid bil.

bil-leasing

Bil og MC

Seks ting du som leaser bil må være klar over

Hva er det riktige for din bedrift?

Om det er leasing eller lån som er best for deg og din bedrift, vil være helt avhengig av din situasjon og hvordan de ulike hensynene passer med dette.

  • Har du mulighet til å binde opp kapital, eller har du behov for fleksibilitet i tilfelle bedriften trenger lån til andre prosjekter?
  • Har bedriften spesielle behov som vil kunne medføre høy kjørelengde, skader eller unormal slitasje?
  • Har du behov for en helt ny bil – eller vil en brukt bil kunne fylle behovet? Lander dere på en brukt bil vil lån ofte være det beste.
  • Ønsker du et forutsigbart bilhold med en forhåndsavtalt restverdi – eller vektlegger du fleksibiliteten til å kunne selge bilen når som helst?

 

Når du har tenkt gjennom disse spørsmålene, har du forhåpentligvis et mye klarere bilde av hva som er riktig for deg og din bedrift. Lykke til med bilkjøpet!

Norgesmester på billån

Bil og MC

Slik ble vi norgesmestere på billån og leasing

Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?