Santander

Bil og MC

Er leasing det riktige for deg?

Å kjøpe bil er for mange et stort og viktig økonomisk valg. Ønsker du forutsigbarhet, er leasing et godt alternativ.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Espen Skogen
Foto:
Thomas Haugersveen

Leasing, eller langtidsleie om du vil, er noe flere og flere velger når en ny bil skal finansieres. Kaja Grepperud er Sales Operation Manager for bil i Santander Consumer Bank. Hun peker på faktorene du bør tenke gjennom før du bestemmer deg for hvordan du finansierer din nye bil.

Leasing: Hvor langt perspektiv har du?

Det viktigste å tenke gjennom før du bestemmer deg for å lease en bil, er hvor langt perspektiv du har. Vil behovene dine endre seg i løpet av de neste tre-fire årene? Det er nemlig så lenge en leasingavtale normalt varer – og i utgangspunktet kan den ikke sies opp underveis.

– Hvorvidt billån eller leasing er det beste, avhenger av hvor hyppig man bytter bil.

Kaja Grepperud

— Sales Operation Manager for bil i Santander Consumer Bank

– Hvorvidt et billån eller leasing er det beste for en privatperson, avhenger av hvor hyppig vedkommende bytter bil, sier Kaja Grepperud. Hun forklarer at det er viktig å tenke gjennom hvorvidt kjøremønsteret ditt vil endre seg fremover.

Fast kjørelengde

I en leasingavtale vil det være avtalt en fast kjørelengde, og dersom du kjører lenger enn dette vil du få en ekstraregning når leasingperioden er over og bilen skal innleveres. Derfor må du følge med på kjørelengden, og sørge for å overholde denne.

Ser du at du vil kjøre lenger enn den avtalte kjørelengden, vil det alltid lønne seg å kontakte finansieringsselskapet. Da vil du kunne fordele den ekstra kostnaden ut over hele den resterende perioden, i stedet for å få en regning når bilen leveres tilbake.

Kaja Grepperud forteller at dette ofte gjelder de som kjører mye i jobb: – Vi ser ofte at disse går ut over normale kjørelengder, og derfor må man regne med en høyere månedsleie enn om man kun bruker bilen privat, forteller hun.

Kjøregodtgjørelsen fra arbeidsgiver påvirkes imidlertid ikke av om du eier bilen selv, eller om det er en leasingbil – det vil være den samme summen uansett.

Forutsigbarhet er fordelen med leasing

Grepperud forteller at den største fordelen ved privatleasing, er et forutsigbart bilhold. Man vet nøyaktig hva bilen kommer til å koste i hele leasingperioden – og det kommer ingen uventede kostnader, så lenge man følger opp sine plikter.

Når du leaser en bil, har du kort fortalt tre plikter: Du kan ikke kjøre lenger enn avtalt, du må vedlikeholde bilen underveis og du må følge oppsatte servicer. Dersom du leverer inn en vedlikeholdt og skadefri bil med riktig kilometer ved endt periode, vil det ikke påløpe noen ekstra kostnader ut over den faste månedsleien.

bil-leasing

Bil og MC

Seks ting du som leaser bil må være klar over

Man slipper å binde opp kapital

En annen fordel med leasing fremfor billån, er at man ikke binder opp kapital. Fordi leasing er et leieforhold, vil du ikke ha gjeld på bilen. Dermed vil bilen heller ikke påvirke din låneevne, slik et billån vil gjøre – men fordi leasing er en fast, månedlig kostnad vil det påvirke betjeningsevnen på lik linje med alle andre faste utgifter.

Bør du velge leasing?

Privatleasing er et godt alternativ dersom du ønsker deg en helt ny bil, kjører mellom 15 000 og 20 000 kilometer i året, og gjerne vil bytte bil hvert fjerde år. Dessuten er leasing smart dersom du vil ha full kontroll på de månedlige utgiftene og ønsker å slippe å ta risiko for verditapet. I tillegg har du garanti på bilen i hele leasingperioden.

På den annen side, risikerer du å måtte betale ekstra dersom du kjører lenger enn den avtalte kjørelengden, og dersom det er skader på bilen når den skal leveres tilbake.

biler-rekke-leasingavtale

Bil og MC

Dette må du lese før du inngår leasingavtale

Kort sagt – om leasing lønner seg for deg, er avhengig av om du ønsker et forutsigbart bilhold med faste kostnader. Du slipper å ta risiko for verditapet, og du vet nøyaktig hva bilen vil koste deg.

Kan en leasingavtale avsluttes?

Man er i utgangspunktet bundet til den kontrakten man har signert. Dersom man ønsker seg ut av en leasingavtale, innebærer det i utgangspunktet at man må finne noen å overdra avtalen til.

Her er det også viktig å være klar over at en eventuell startleie man har innbetalt, følger kontrakten. Det betyr altså at dersom man betaler inn startleie, vil man ikke få tilbake disse pengene dersom man trer ut av kontrakten underveis.

Norgesmester på billån

Bil og MC

Slik ble vi norgesmestere på billån og leasing

Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?