Santander
kjøpekontrakt-head

Bil og MC

Kjøpekontrakt – dette må den inneholde

Det å utforme en skikkelig kjøpekontrakt kan spare deg for mye bryderi når du kjøper ny eller brukt bil.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Siw Ch. Teigland
Foto:
Fredrik Christensen

En skikkelig kjøpekontrakt er det viktigste dokumentet når du handler bil – enten du kjøper et nytt eller brukt objekt.

Slurver du med utfylling av kontrakten kan du nemlig bli sittende med skjegget i forgasseren. Kjøpekontrakten inneholder nødvendig informasjon om kjøper og selger og deres ansvar. Den definerer bilens tilstand, eventuelle heftelser og detaljer rundt oppgjør og overlevering. Kjøpekontrakten er derfor viktig for både kjøper og selger.

Begreper du bør kjenne til

Private kjøp og salg reguleres av kjøpsloven. Kjøp og salg mellom en privatperson og en forhandler styres av forbrukerkjøpsloven. Begge lovene pålegger selger opplysningsplikt. Kjøper har altså krav på å få vite om vesentlige forhold ved bilen. Men husk at du som kjøper også har undersøkelsesplikt.

Når det står i kjøpekontrakten at «bilen selges som den er», kjøper du altså det du ser. Selger skal opplyse om feil, mangler eller vesentlige faktorer som kan være avgjørende for handelen.

Viser det seg at bilen du har kjøpt har mange feil det ikke er opplyst om i en kjøpekontrakt, kan selger stilles ansvarlig og må utbedre feilen.

Bruktbil sjekkliste

Bil og MC

Enkel sjekkliste ved kjøp av bruktbil – dette må du sjekke!

Dette må en kjøpekontrakt inneholde:

Dette er ikke vanskelig – men det krever litt fokus. Gjør jobben skikkelig – det kan spare deg for mye trøbbel.

Trenger du en mal? Last ned Santanders kjøpekontrakt

Gå gjennom denne listen før du setter deg ned med kontrakten – så er du bedre forberedt, og jobben blir lettere.

1. Kontaktinformasjon

En kjøpekontrakt må inneholde kjøpers og selgers fulle navn, adresse, telefonnumre, e-postadresse og selgers kontonummer.

2. Objektinformasjon

Skal inneholde avtalt pris, betalingsmåte og eventuell egenandel ved lånefinansiering, for eksempel om hele beløpet betales direkte fra kjøper til selger, eller om en del betales av kjøper og resten fra bank. Husk å avtale om omregistreringsavgiften til staten ligger i kjøpsprisen. Få med merke på bilen, typebetegnelse, årsmodell, registreringsnummer, dato for førstegangsregistrering og kilometerstand.

3. Opplysninger om objektet

Selger har altså opplysningsplikt, og kjøper har plikt til å sjekke. Fyll ut egen rubrikk for detaljer i kjøpekontrakten.

I standardkontrakten krysser du av for om bilen er bruktimportert, brukt som taxi eller utleiebil, om rustskader, EU-godkjennelse og eventuell mangellapp. I kommentarfeltet noterer du om bilen er trimmet for økt motorkraft, noe som skal inn i vognkortet for effektavgift og også oppgis til forsikringsselskapet. Noter hvilket utstyr som en inkludert i kjøpsprisen. Få også med tidspunkt for når eventuelle feil og mangler skal være rettet opp.

NB! Sjekk om bilen registrert i selgers navn.

kjopekontrakt-bil

4. Selgers bekreftelse

Selger skal i kjøpekontrakten opplyse om bilen er fri for økonomiske heftelser. Om ikke, avtal hvem som innfrir heftelsen. Alle forfalte offentlige avgifter skal være betalt. Kjøper sjekker heftelser med Brønnøysundregistrene.

5. Kjøpers bekreftelse

Her bekrefter du at selger har vist kvitteringer for eventuelle reparasjoner, at bilen er prøvekjørt og besiktiget og om testdokumenter er fremlagt (som NAF-test). Kjøper skal ha kvittering for betaling av sist forfalte årsavgift og andre forfalte offentlige avgifter. Husk også å få med servicehefte.

Har dere fylt ut salgsmeldingen?

familie-i-bil

Bil og MC

Eierskifte – dette bør du tenke på

6. Overtakelse

Bli enige om datoen for overlevering og få denne med i kjøpekontrakten. Oppgjør må være i boks, først da kan kjøper overta. Selger vet når oppgjøret kommer og skal ha ordnet eventuelle feil og mangler.

7. Signering

Dato, sted og signatur fra begge parter skal med i kjøpekontrakten. Signaturene viser at dere er enige. Består kontrakten av flere sider, er det smart at partene kvitterer med initialer på alle sidene.

Nå er alle detaljene på plass – lykke til med ny bruktbil!

Bil og MC

Slik får du billån

 


Priseksempel billån: 3,85% nom./5,39% eff. Egenkapital 35% Lånebeløp 150.000,- o/5 år. Etableringsgebyr kr 2.000,- Totalkostnad kr 171.048,-
Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?