Santander

Bil og MC

Hva slags ansvar har du når du leaser en bil?

Det er noen ting du som leasingkunde har ansvaret for underveis i leieperioden, selv om du ikke er den juridiske eieren av bilen.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Andreas Handeland
Foto:
Scanpix

Dagens bilmarked er uforutsigbart – og mange er usikre på hva bilen vil være verdt om noen år. Derfor er det også stadig flere som velger leasing. Det gir forutsigbarhet, gjennom at restverdien er avtalt på forhånd. Dermed vet du som kunde nøyaktig hvor mye bilen vil koste deg i leasingperioden.

Bil og MC

Er leasing det riktige for deg?

Hva er ditt ansvar?

Selv om du som leasingkunde ikke er den formelle eieren av bilen, er det imidlertid en del ting som følger med avtalen – og det at du velger å leie fremfor å eie bilen fritar deg ikke for ansvar.

Du har ansvar for det løpende vedlikeholdet av bilen underveis i leasingperioden. Det betyr også at det er du som har ansvaret for at bilen får service i henhold til produsentens anvisninger. Her vil det som regel være mulig å inngå en service- og vedlikeholdsavtale, som gjør at disse kostnadene er forutsigbare så lenge leasingavtalen løper.

Du må også sørge for å skifte dekkene dersom disse blir slitt, og det er ditt ansvar å sørge for at bilen er forsikret.

Pass på skader

I tillegg til det ovennevnte, er du også ansvarlig for skader og slitasje som oppstår på bilen underveis i perioden. Som på alle biler, vil skader påvirke bilens verdi i bruktmarkedet. Har du vedlikeholdt og behandlet bilen pent i leasingperioden, skal du normalt sett ikke møte på noen sluttregning når bilen leveres tilbake.

Det skilles mellom normal og unormal slitasje. For å gjøre dette så forutsigbart som mulig, har Norges Bilbransjeforbund (NBF) og Finansieringsselskapenes Forening laget en veiledning, som tydeliggjør forskjellene.

I denne artikkelen kan du lese mer om normal og unormal slitasje:

Bil og MC

Unngå ekstrakostnader når leasingbilen skal leveres tilbake

Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?