Santander
Campingvogn og vanlig førerkort

Bobil og Caravan

Hvor stor campingvogn kan du kjøre på vanlig førerkort?

Har du planer om å kjøpe campingvogn, men er usikker på hvor stor vogn du egentlig kan kjøre på vanlig førerkort?

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Bjørnhild Fjeld
Foto:
Thomas Haugersveen

Har du et «vanlig» førerkort for personbil, altså klasse B, kan totalvekten på bil og henger – inkludert all last – være maksimalt 3 500 kilo. Det betyr at du må ta noen bevisste valg før du bestemmer deg for hva slags campingvogn du skal gå til innkjøp av.

En sterk bil kan være en tung bil

Mange tenker at det er smart å ha en stor og sterk bil om man skal trekke campingvogn – noe som slettes ikke er noen ulempe. Det er bare én utfordring: En stor bil er som regel en tung bil.

En vanlig familiebil, inkludert fører, passasjerer og bagasje, veier fort omkring to tonn. Når du kan føre maksimalt 3 500 kilo, står du dermed igjen med 1 500 kilo til campingvogn.

brukt-campingvogn

Ferie og Fritid

Sjekkliste før du kjøper brukt campingvogn

Campingvogn og vekt: Alt må regnes med!

1 500 kilo høres kanskje mye ut, men husk at det også skal inkludere last. Vanntank, gass, fortelt, mat i kjøleskapet og annet utstyr blir fort mange kilo.

Kjøper du brukt campingvogn, er det smart å kontrollveie den på forhånd. Da er du sikker på at det er oppgitt riktig vekt i vognkortet. Hvor mye egenvekten på en «vanlig» campingvogn er, er vanskelig å si generelt – det kommer helt an på størrelse, utstyr og sengeplasser.

Sjekk vognkortet!

Har du funnet den aktuelle campingvognen, og regnet deg frem til at totalvekten lander under 3 500 kilo? Det er én faktor til som må tas med i beregningen: Bilens tillatte hengervekt.

Ferie og Fritid

Bobil eller campingvogn – hva passer for deg?

Selv om ditt førerkort gir deg lov til å føre opp til 3 500 kilo, er det nemlig ikke sikkert at bilen din er dimensjonert for å trekke en så stor tilhenger.

Sjekk bilens vognkort for å finne ut den maksimalt tillatte tilhengervekten, og husk at en campingvogn også har en tillatt totalvekt. Denne setter begrensninger for hvor mye last du kan ha med deg.

Statens Vegvesen har også en praktisk tilhengerkalkulator, som du kan finne i mobil-appen Bil og henger. Her taster du inn registreringsnummer på bil og tilhenger, og får de opplysningene du trenger.

Ferie og Fritid

Lønner det seg å privatimportere bobil eller campingvogn?

Lavere fartsgrense med campingvogn

De siste årene er fartsgrensene økt på en del veier i Norge, og mange steder er det nå tillatt å kjøre i både 90, 100 og 110 kilometer i timen. Dette gjelder imidlertid ikke deg som trekker campingvogn – med tilhenger er fartsgrensen alltid maksimalt 80 kilometer i timen.

Alternativt førerkort

Har du en stor bil, og i tillegg lyst til å ha med hele familien, bagasje og en romslig campingvogn, kan det være lurt å vurdere førerkort i klasse B96. Dette krever kun et obligatorisk kurs på 7 timer ved en godkjent kjøreskole, og vil øke den tillatte totalvekten du kan kjøre fra 3 500 kilo til 4 250 kilo.