Santander

Ferie og Fritid

Dette bør du tenke gjennom før du kjøper campingvogn

En campingvogn som passer for noen, kan være en skivebom for andre. Ved å lytte til ekspertens råd finner du vogna som passer for deg.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Andreas Handeland

Når vi skal kjøpe bil legger de aller fleste av oss både tid og stolthet i det å gjøre en god handel. Vi sammenlikner konkurrenter, prøvekjører ulike alternativer og sjekker finansierings- og forsikringsløsninger for å finne det som passer best.

Det er ingen grunn til å ikke gjøre det samme når man skal kjøpe campingvogn. La gå, det er litt vanskelig å prøvekjøre en, men det er veldig viktig å finne et objekt som passer dine ønsker og behov.

Vi har tatt en prat med en erfaren caravan-spesialist for å få vite hva man bør gjennom før man handler.

Ferie og Fritid

– Jeg er bare så utrolig stolt av denne vogna!

Brukt trenger ikke være slitt

Ulike campingvogneiere kan ha helt forskjellige preferanser og bruksmønstre. Noen har en fastvogn de bruker som andre bruker en hytte – andre elsker frihetsfølelsen ved å kunne farte rundt og oppleve nye steder i inn- og utland.

– Alle typer mennesker kjøper campingvogner, og stadig flere yngre velger å investere i egen vogn. Tenk over hva du ønsker å bruke vogna til, lytt til gode råd underveis og dra rundt for å se på alternativer, sier Rune Lysaker, daglig leder hos Mysen Caravan AS.

Rune Lysaker er daglig leder hos Mysen Caravan AS. Foto: Thomas Haugersveen

Han har godt over 20 år bak seg i bransjen, og selger både nye og brukte campingvogner og bobiler hos Mysen Caravan. Den erfarne selgeren mener økonomi og livssituasjon langt på vei avgjør om man kjøper ny eller brukt vogn.

Lysaker forteller at alder og slitasje på en campingvogn ikke kan sammenlignes med en personbil. Campingvogna er som et andre hjem for mange, som blir godt vedlikeholdt og stelt. Derfor kan en brukt vogn som er godt passet på være et fornuftig alternativ.

– Som på alle andre kapitalvarer er det også verditap på campingvogner, men i mindre grad enn på for eksempel personbiler. Det er rett og slett færre ting som kan gå i stykker, og ofte mindre slitasje. Det vanlige er å regne 15 prosent verditap det første året, 10-12 prosent det andre året, og deretter fem til ti prosent i per år. Selvfølgelig avhengig av type, utstyrsnivå og hva som er etterspurt i markedet, sier Lysaker.

Ferie og Fritid

Slik får du den beste prisen for din bobil eller campingvogn

Ulike campingvogner til forskjellige brukere

– Noen bruker campingvogna hele året, mens andre kun bruker den om sommeren. Dersom vintercamping er aktuelt for deg, er varme, isolasjon og ventilasjon viktige faktorer du bør legge vekt på, sier han.

Et annet vesentlig element er hvorvidt du skal kjøre rundt, eller la vogna ligge på fast plass hele året. En fastvogn er ikke nødvendigvis annerledes enn en kjørevogn, men gir litt andre muligheter når det gjelder utstyr. For eksempel kan forteltet byttes ut med et mer permanent spikertelt med isolasjon og varme. Det er heller ikke uvanlig med både platting og gjerde foran vogna.

– Til kjørevogner solgte vi tidligere mye markiser, men nå er det oppblåsbare fortelt vi ser en kraftig økning på, sier Lysaker.

– Det du må sjekke dersom du er på jakt etter kjørevogn, er at du faktisk har lov til å trekke den med førerkortet ditt. Har du vanlig klasse B, kan du ikke trekke bil og henger med totalvekt på mer enn 3 500 kilo. Det kan sette begrensninger, fortsetter han.

Campingvogn og vanlig førerkort

Det er mye du bør sjekke når du skal kjøpe campingvogn. Ikke minst bør du finne ut hva førerkortet ditt tillater av vekt. Foto: Thomas Haugersveen

Velger komfort

I en campingvogn er det mye som skal skje – på ganske liten plass. Ofte er en hel familie tilstede samtidig. Derfor er de innvendige løsningene og praktiske egenskapene fort avgjørende for at man skal kunne nyte ferien fullt ut. Ifølge eksperten er dette elementer du må tenke godt gjennom før du handler.

– Det å finne en vogn med en planløsning som passer ditt bruk og praktiske behov er kjempeviktig. En større vogn byr selvsagt på bedre plass, bredere senger, samt mer kjøkken- og garderobeplass. Samtidig har de mindre vognene også mange av de samme smarte løsningene, sier Lysaker.

Men det er ikke bare praktiske finesser, stuverom og lignende norske kjøpere er på jakt etter når ny campingvogn skal handles inn.

– Komfort blir bare viktigere og viktigere for kjøperne. Vi ser at interessen for utstyr som klima, parabol, mover og lignende øker. Derfor er det viktig å også finne ut hva slags utstyrs- og komfortgrad du ønsker når du ser etter ny vogn, avslutter Lysaker.

Ferie og Fritid

Slik gjør du deg klar for campingsesongen