Santander
Sting-535-båt

Ferie og Fritid

Slik finansierer du en båt som er under sju meter

Drømmer du om å tøffe rundt i skjærgården i egen båt, men er usikker på om økonomien tillater det? Her kan du lese om hvor mye en båt faktisk koster deg.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Bjørnhild Fjeld
Foto:
Fredrik Christensen

Båter finnes i alle størrelser og prisklasser. For fritidsbåter går det et skille mellom båter som er over og under sju meter lange. Er du allerede komfortabel med båtsjargong, så betyr dette altså båter som er større eller mindre enn 22 fot. Bortsett fra størrelsen, er forskjellen at de store båtene må registreres i skipsregisteret.

For 200 000 kroner får du en skjærgårdsjeep perfekt til fisketur, bading og vannski-lek.

En mindre båt som skal brukes til dagsturer, bading, fisking og til å frakte familie og varer til hytta, koster ikke nødvendigvis så mye. For rundt 200 000 kroner kan du for eksempel få en skjærgårdsjeep som er perfekt både til fisketur, vannski-lek eller til å cruise rundt i skjærgården med. De populære RIB-båtene får du i alle prisklasser fra rundt 10 000 til over en million kroner. Hvis budsjettet ditt ligger rundt 200 000 kroner, kan du få en RIB med plass til hele familien.

Har du enda større båtdrømmer? Her kan du lese om hvordan du finansierer en lengre enn sju meter:
Båtlån

Ferie og Fritid

Båtlån: Slik finansierer du en stor båt

Du trenger 35 prosent egenkapital for å få båtlån.

Litt penger selv – resten låner du med en god plan

Ikke alle har 200 000 kroner ekstra som kan brukes på en båt. Men å ta opp et lån spesielt som kan finansiere båten, og så legge en plan for hvordan du raskest mulig kan betale for båten er i mange tilfeller mer økonomisk enn for eksempel å refinansiere bolig for å kjøpe en båt.

Hos Santander kan du få lån til kjøp av båt fra 50 000 kroner og oppover. Skal du kjøpe en liten båt til 200 000 kroner, vil den nominelle rente være fra 5,65 prosent, og du må nedbetale lånet på maks 10 år.

For å få lån til båt, kreves det at du stiller en egenkapital på 35 prosent. Det betyr at hvis du kjøper en båt til 200 000 kroner, må du på forhånd ha spart 70 000 kroner.

Søk båtlån her

Her er et eksempel på hva det koster deg å låne penger til båtkjøp:

Pris for båt: 200 000 ,-
+ Etableringsgebyr: 2800 ,-
– Egenkapital: 70 000 ,-
= Du låner: 132 800 ,-

Velger du en nedbetalingstid på fem år, og får en nominell rente på båtlånet på 6,45 prosent, betaler du 2645 kroner i måneden. Den effektive renten blir 8,46 prosent, og totalkostnad for lånet i løpet av de fem årene blir 28 700 kroner.

Det betyr i praksis at båten koster deg 228 700 kroner når du bruker fem år på å betale for den.

Velger du å strekke lånet over 10 år, betaler du kun 1555 kroner i måneden. Totalt blir det likevel en dyrere båt. Da koster lånet deg 56 600 kroner i renter og gebyrer, og båten koster deg totalt 256 600 kroner.

Det er heller ikke sikkert du kommer til å ha båten så lenge som 10 år, og det er derfor lurt å velge kortere nedbetalingstid hvis du kan.

Ikke glem andre utgifter blant bølgene

Har du en grei økonomi og vet at dere kommer til å bruke tid sammen på bølgene, så kan en båt absolutt være en god investering i familielivet. Husk bare at i tillegg til renter og avdrag på båtlånet, så vil det alltid være noen andre utgifter forbundet med å være skipper på egen skute. Inn i budsjettet må du også legge forsikring, leie av båtplass, vinteropplag, drivstoff og eventuelle reparasjoner. Men spør du noen båtfolk om det er verdt det, så får du svar.

Har du en grei økonomi og vet at dere kommer til å bruke tid sammen på bølgene, så kan en båt absolutt være en god investering i familielivet.

Ny eller brukt båt?

Mens en bil synker veldig fort i pris, er ikke dette alltid tilfelle med båter. De mest populære modellene holder seg godt i pris, for eksempel skjærgårdsjeeper av merkene Askeladden og Nordkapp. Det er ganske lite penger å spare på å kjøpe en to-tre år gammel bruktbåt sammenlignet med en splitter ny båt.
Fordelen for deg som har kjøpt båt, er at hvis du ønsker å selge skuta etter noen år, kan du få igjen ganske mye penger for den. Dermed er ikke båtdrømmen så uoppnåelig som du kanskje tror.

 


Priseksempel båtlån under sju meter: Eff. rente  8,20 %, kr 150 000 over 5 år, etableringsgebyr kr 2800,- totalt kr 162 200,-. Nedbetalingstid: 1 – 10 år. Effektiv rente: 11,62 % – 12,77%