Santander
Båtlån

Ferie og Fritid

Båtlån: Slik finansierer du en stor båt

Har du endelig funnet båten som passer familien som hånd i hanske? Da kan et båtlån for båter over sju meter være aktuelt for deg.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Bjørnhild Fjeld
Foto:
Fredrik Christensen

En stor båt med soveplass til hele familien er selve sommerdrømmen for mange. Tenk deg å cruise av gårde nedover kysten, leve late dager på dekk og la sol og vind tørke saltvannet i håret.

Ja, det er lett å drømme seg bort blant alle de flotte båtene som ligger til kai om sommeren. Men det er et faktum at denne båtdrømmen koster ganske mye penger. Og det er viktig å huske at selv om den fiansieres med et båtlån, skal du like fullt kunne betjene de månedlige kostnadene.

En stor båt holder seg ofte godt i pris så lenge den er i god stand.

Noen drømmer om hytte – andre vil ha båt. Hvis du vet at det er båt som er din greie, og du har råd til det, trenger du ikke nødvendigvis å ha dårlig samvittighet for å investere i en stor båt som koster en del penger.

I motsetning til for eksempel en bil, vil en båt ofte holde seg godt i pris så lenge den er i god stand. Dermed trenger ikke verditap nødvendigvis være en aktuell problemstilling.

Les også:
Sting-535-båt

Ferie og Fritid

Slik finansierer du en båt som er under sju meter

Båtlån: Slik kan du finansiere båten som passer for deg

Skal du kjøpe en stor båt som er over sju meter lang, kan du få en rente fra 5,15 prosent, og nedbetalingstid på inntil 15 år hvis båten er registrert i skipsregisteret.

Det er et krav om at du stiller med 35 prosent egenkapital for å kunne søke om et båtlån.

Hvis du skal kjøpe en båt til én million kroner, må du altså først skaffe til veie 350 000 kroner.

Båtlån: Her er et eksempel på hva det koster å finansiere en stor båt:

Pris for båten: 1 000 000,-
+ etableringsgebyr: 6258,-
– egenkapital: 350 000,-
= Du må låne: 656 258,-


Med en rente på 5,15 prosent og nedbetalingstid på 15 år, blir renter og avdrag på båtlånet 5326 kroner per måned. Totalt vil lånet koste deg 308 680 kroner i perioden.

Har du båt fra før, får du kanskje egenkapital til den nye båten ved å selge den gamle.

Har du mulighet til å betale mer per måned? Det vil du kunne spare mye på. Med en nedbetalingstid på sju år vil det samme lånet koste deg 140 188 kroner – med andre ord godt under halvparten. Men da må økonomien din klare 9407 kroner hver måned.

Søk båtlån her

Hvordan skaffe egenkapital til et båtlån?

Har du båt fra før, får du kanskje egenkapital til den nye båten ved å selge den gamle. Kanskje har du arvet en hytte du ikke er så interessert i, og kan bruke salgsinntektene av denne om til noe som passer bedre med dine ferieønsker?

Eier du egen bolig, kan det være fristende å låne ekstra på boligen for å skaffe den nødvendige egenkapitalen til båtkjøp. Men det er ikke særlig lønnsomt hvis du har lang tid igjen å betale på boliglånet. Det er aldri hyggelig å tenke på skilsmisser, men det skjer. Hvordan dele båten hvis deler av lånet ligger bundet opp i boligen?

Før du kaster saltvann på drømmene, husk at det ikke bare er et båtlån som koster ved å ha båt. Forsikring, havneplass, vinteropplag, drivstoff og reparasjoner er kostnader som du trenger å tenke på før du skriver under på kontrakten.

henrik_eriksen

Bedre økonomi

Slik får du noen hundrelapper til å bli en liten formue


Priseksempel båtlån over sju meter: Eff. rente 9,98 %, kr 150 000 over 5 år,  etableringsgebyr 6258 ,- totalt kr 175 500 ,-
Nedbetalingstid: 1 – 10 år. Effektiv rente: 9,98 % – 20,47%