Santander

Ferie og Fritid

Slik finansierer du en bobil

Bobil er blitt en trend rett og slett. Er du klar for den friheten alle hytteeiere bare kan drømme om?

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Eirik Bonesmo Grimsmo
Foto:
Thomas Haugersveen

Her er guiden til hvordan en vag bobildrøm kan bli til et fleksibelt campingliv. Vi har søkt råd hos vår egen national brand manager, Mette Kjærsund og bobil- og campingvogn-forhandler Hege Lian. Sammen gir de deg svaret på alt du trenger å vite før du investerer i dine neste års ferieeventyr.

Forelsker seg i campinglivet

Hege Lian møter nye håpefulle bobilkjøpere hver uke i sin jobb hos Lians Caravan. Hun opplever at folk er villige til å investere i den bobilen de vil ha og at veldig mange elsker bobillivet allerede etter første tur.

bobil-oppstilt

– Du blir fort  hekta – for campinglivet er en helt egen og unik kultur. Folk går jo lite på besøk hjemme til hverandre ellers, men på camping er mange supersosiale – og det er jo det som er campinggleden for mange. Så sitter du på gjerdet og er usikker, prøv en liten tur – jeg tipper du vil elske det, sier Lian.

Har du råd til en bobil?

Finn svaret med lånekalkulatoren for caravanlån.

Test kalkulatoren

Bobil koster rundt 4400 kroner i måneden

Nøyaktig hva en bobil vil koste deg avhenger av hvor fin og ny bobil du er ute etter. Noen vil ha full pakke med alt fra flatskjerm til gulvvarme, mens andre bare trenger det mest nødvendige.

Du blir fort hekta – for campinglivet er en helt egen og unik kultur.

Hege Lian

— campingvogn-forhandler

Generelt kan vi si at en bobil i snitt koster fra 500 000 kroner og at en campingvogn i snitt koster fra 200 000 kroner. Ikke alle har disse pengene tilgjengelig sånn med en gang. Men dette er overkommelige lånesummer for de fleste hvis du velger riktig løpetid på lånet i forhold til din økonomiske situasjon.

Et gjennomsnittslån for bobil hos Santander er 395 000 kroner. Med dagens rente vil det si at bobilen koster deg rundt 53 000 kroner i året, eller 4400 kroner i måneden.

– Sammenlignet med hva folk vanligvis bruker på ferie i løpet av et år, er dette mulig for mange. En bobil er også en investering, og du kan få mye av pengene igjen om du skulle angre, forklarer Mette Kjærsund.

Hun forteller at det blir stadig vanligere å ta opp lån med pant i bobilen istedenfor i bolig. Lånet knyttes dermed kun til det du faktisk kjøper, og du betaler ned mer effektivt enn om du baker bobillånet inn i boligen din som du kanskje skal betale på i 30 år..

Låne til bobil – hvordan velge nedbetaling og løpetid?

Personer som tar opp høye lån, ønsker ofte lenger nedbetalingstid for å minimere månedskostnaden. De som kun låner et lite beløp, vil gjerne bli ferdige så fort som mulig og velger kortere løpetid på lånet.

Anbefalt løpetid avhenger av din betalingsevne, hvor mye egenkapital du har og hvor gammelt kjøretøyet er.

mette_kjaersund_005

– Hvis du tenker at du skal bytte bobil innen tre-fire år, vil det være klokt å ha en nedbetalingsplan som gir deg muligheten til å betale ut lånet når du selger bobilen, sier Kjærsund.

Tenker du å bruke lenger tid på å betale ned lånet, er det en fordel å ha opparbeidet litt egenkapital. Egenkapital er viktigere jo lenger løpetid du har, fordi du de første årene betaler mer rente enn avdrag.

– Det betyr at om lånet løper i 15 år uten at du har tilstrekkelig egenkapital, og du vil bytte inn bobil/campingvogn etter for eksempel tre år, vil lånebeløpet være høyere enn summen du får i innbytte. Det er med andre ord ikke så lurt, forklarer Kjærsund.

Bobil for første gang – tips til førstegangskjøperen

Hege Lian anbefaler en lang og god samtale med selger for å få oversikt over behovene. Da kan du som kjøper få presentert noen ulike alternativer. Det er mange muligheter og lett å gjøre feil.

– Still mange spørsmål til selgeren! Jeg digger å finne den rette bobilen eller campingvognen for folk – man blir jo så godt kjent! Jeg blir kjent med familiene, får vite hvor mange barn de har, hvem som ligger på høyre side og hva som interesserer dem. Da kan jeg gi en god anbefaling, og det er så gøy når det klaffer, forteller den entusiastiske forhandleren Hege Lian.

brukt-campingvogn

Ferie og Fritid

Sjekkliste før du kjøper brukt campingvogn


Priseksempel Caravan-lån: 3,85% nom./5,39% eff. Egenkapital 35% Lånebeløp 150.000,- o/5 år. Etableringsgebyr kr 2.000,- Totalkostnad kr 171.048,-