Santander

Ferie og Fritid

Slik finner du de skjulte perlene når du reiser

Det er ikke vanskelig å unngå dyre og dårlige turistfeller – og heller skape opplevelser du aldri kommer til å glemme. Her er noen triks som hjelper deg å oppdage skjulte perler!

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Pål André Skogen
Foto:
Istock

De fleste av oss liker å oppleve nye ting på ferie, og som regel har stedene man besøker noen attraksjoner man bare «må» innom. Når disse er unnagjort, ønsker mange imidlertid å få en mer genuin opplevelse av stedet man besøker.

Følger du disse rådene, unngår du å havne på en restaurant der de fleste gjestene snakker et annet språk enn lokalbefolkningen, og kelneren henvender seg til deg på svensk.

Undersøk på forhånd

Hvor mye tid og krefter man ønsker å bruke før man reiser, varierer sterkt. Noen foretrekker å reise og heller bli overrasket over hva reisemålet har å by på – andre vil vite mest mulig før de setter seg på flyet.

Det aller første man bør gjøre, er et raskt søk etter «tourist traps» på stedet du skal besøke.

Det finnes et hav av informasjon om alle tenkelige reisemål, og man kan bruke ukesvis på å sortere denne. Det aller første man bør gjøre, er et raskt Google-søk på «tourist traps» på stedet du skal besøke. Da er man i det minste advart om hva man ikke bør gjøre dersom man søker de autentiske opplevelsene.

Gå deg vill

Et av de aller beste rådene for å oppdage skjulte perler, uansett hvor du skal, er enkelt: La kartet ligge, og gå rundt uten noe spesielt mål. Når man haster fra attraksjon til attraksjon hele dagen, er man fokusert på neste mål – og man opplever gjerne lite annet enn nettopp det.

Ferie og Fritid

Fem reisetips for deg som vil ha både storby og strand

Velger du derimot en retning og går rundt på måfå, vil du kunne oppdage deler av byen som få andre turister får med seg. Der kan du også treffe lokalbefolkningen, og få mer autentiske opplevelser.

Ta deg tid

Har du begrenset med tid, er det enkelt å planlegge dager stappfulle av aktiviteter. Man vil tross alt ikke gå glipp av noe. Med en slik tilnærming er det imidlertid akkurat det du gjør: Når du haster fra sted til sted, har du ikke tid til å oppdage ting underveis.

De små bakgatene du småløper forbi på vei til neste museum, inneholder ofte de skjulte skattene – og et par timer på en café gjør gjerne at man kommer i snakk med de lokale. Slapp av på ferien, og planlegg gjerne noen dager uten spesielle gjøremål.

Ferie og Fritid

Med kredittkort fra Santander får du reiseforsikring inkludert

Snakk med de lokale

Vi nordmenn er kanskje ikke det mest sosiale folkeslaget i verden. Våger du deg utpå og snakker med lokalbefolkningen, får du ofte bedre og mer oppdaterte tips enn du kan finne i noen guidebok. Det gjelder særlig i større byer med mange turister – der man ofte må vekk fra turistområdene for å oppleve byen på lokalt vis.

Snakk med noen som sitter i parken, på café eller på bussen. Spør dem om deres favorittrestaurant, eller hva de liker å gjøre i helgene. Er du heldig, ender du opp med en ny venn!

Bruk en personlig guide

Organiserte turer og profesjonelle guider kan gi deg mye informasjon om landemerkene på stedet, men du opplever sjelden byen på de lokales vis. Det finnes mange nettsteder og apper som matcher turister med lokale guider – og prisene varierer fra gratis til noen hundre kroner i timen.

kredittkort-par-ferie

Ferie og Fritid

5 grunner til at det er smart å bruke kredittkort på reise

Fordelene med en egen guide er mange, men det viktigste er at du kan velge en person som passer deg og dine interesser. Du får også som regel en omvisning som fokuserer mer på skjulte perler og lokale favoritter dersom du ønsker det.

Sjekk hva som skjer når du er der

Enten du liker store musikkfestivaler, eksperimentelle kunstformer eller tradisjonell kultur, bør du oppdatere deg på hva som skjer mens du er på besøk. De fleste store byer har en egen, ofte engelskspråklig, oversikt over hva som skjer. Her finner man alt fra store arrangementer med mange tusen besøkende, til små, lokale tilstelninger der nabolaget er godt representert.

Det kan også være verdt å sjekke de lokale avisene – som gjerne har tips til både restauranter og aktiviteter rettet mot lokalbefolkningen. Nettaviser kombinert med Google Translate gjør det greit å orientere seg, selv om man ikke snakker det lokale språket.

Reis ut av byen!

Dette er kanskje ikke noe man gjør på en helgetur til en ny by, men om du skal besøke et sted du har vært før – eller er samme sted over en litt lengre periode – er det en god idé å ta en kikk på kartet, og se hvilke steder som ligger en time eller to unna.

Ferie og Fritid

Triksene som gir deg de rimeligste flybillettene

Med moderne hjelpemidler som Google Streetview er det enkelt å danne seg et inntrykk av de ulike stedene, og på den måten finne en sjarmerende småby som er verdt et besøk.

Hva med å bruke én av dagene i Barcelona til å oppleve Tarragona, en times tid utenfor? Eller universitetsbyen New Haven om du har planer om en New York-reise?

Reisen blir fort kort.

Sørg for at du har et med mange fordeler! Gebyrfri Visa er det perfekte reisekortet.

Klikk her for å lese mer

Priseksempel Gebyrfri Visa: Eff.rente 23,4 %. Kr 15 000 o/12 mnd. Kostnad kr 1780. Totalt kr 16 780.