Santander

Ferie og Fritid

Dette må du vite dersom du skal kjøpe nytt kamera

Kompaktkamera, systemkamera, mobilkamera eller speilrefleks? For deg med interesse for gode bilder finnes det mye forskjellig å velge blant. Slik finner du det som passer for deg.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Espen Skogen
Foto:
iStock

Skulle du inntil for få år siden ha bilder av profesjonell kvalitet var valget klart: Et digitalt speilreflekskamera. Disse var overlegne både når det gjaldt bildekvalitet og fleksibilitet.

De siste årene har utviklingen på kamerafronten imidlertid vært enorm. Derfor er ikke valget lenger like enkelt.

Ved siden av mobilkameraet – som selvfølgelig har blitt det mest brukte kameraet av dem alle – kan man i hovedsak si at det finnes tre ulike kameratyper å velge mellom: Kompaktkamera, systemkamera og speilreflekskamera.

Om spareform - Jeanette Skogrand, Santander

Bedre økonomi

Hva slags spareform bør du velge?

Kompaktkameraet: Allsidig, men med klare begrensninger

Hvis hovedformålet med fotograferingen er å dokumentere hverdagen, familiefester og andre enkle oppgaver, kan mobiltelefonen være det beste valget. Det beste kameraet er tross alt det du har med deg, og dagens mobilkameraer leverer bilder man inntil for få år siden ikke engang fikk med et godt kompaktkamera.

Har du derimot behov for muligheten til å zoome og komme deg nærmere objektet uten å flytte deg – samtidig som du vil ha et så lite og lett kamera som mulig, er et godt kompaktkamera fortsatt et alternativ. Bildekvaliteten er litt bedre enn de beste mobiltelefonene, men som regel fortsatt et stykke bak de to andre kameratypene.

Er du interessert i å løfte bildene dine flere hakk, og ikke minst utnytte effekter ulike objektiver og innstillinger gir, vil et mer avansert kamera åpne en helt ny fotoverden for deg. Da er det i hovedsak digitale speilreflekskameraer eller kompakte systemkameraer som gjelder.

Begge disse typene gir deg muligheten til å bytte ut objektiver og velge mellom ulike manuelle innstillinger, slik at du kan utforske og leke deg i fotografiets kreative verden. Det er imidlertid noen ting som skiller dem fra hverandre, som du bør tenke på før du bestemmer deg.

Bedre økonomi

Gebyrfri Visa er skreddersydd for handel på nett

Speilreflekskameraet: Det trygge valget

Speilreflekskameraene har vært proffenes valg i alle år – først som filmkameraer, og deretter i digital versjon. Fortsatt sverger de fleste profesjonelle fotografer til speilrefleks, men de siste årene har det i større grad handlet om tradisjon og hvilket utstyr man har til, enn ren bildekvalitet.

Mange har nemlig investert flere titalls tusen i objektiver og annet utstyr som passer til kameraer fra en spesifikk produsent – noe som gjør det lite gunstig å bytte til noe som ikke er kompatibelt.

Et speilreflekskamera har tradisjonelt sett hatt noen tekniske fordeler i forhold til et systemkamera, blant annet større bildesensor. Først og fremst gir dette utslag i bedre oppløsning på bildene. Eksempelvis har Canons fullformatkamera 5D i siste utgave en oppløsning på hele 30,4 megapiksler og det billigere 7D-kameraet 21 megapiksler.

For de virkelige entusiastene er det i stor grad fortsatt speilrefleks som gjelder. Ulempen er at det kan være tungt å drasse med seg på tur.

Til sammenligning har et systemkamera som Olympus OM-D E-M5 en oppløsning på 16,1 megapiksler. Det finnes imidlertid flere kompakte systemkameraer som bruker samme bildesensor som speilreflekskameraene, men mange av de rimeligere innstegsmodellene har fortsatt en mindre sensor.

Når det er sagt, bør du ikke fokusere for mye på megapiksler. Med mindre du er avhengig av å skrive ut bilder i veldig stort format jevnlig, vil et kompakt systemkamera ha mer enn god nok oppløsning.

Ferie og Fritid

Slik finner du de skjulte perlene når du reiser

De store bildesensorene har også andre fordeler.  Eksempelvis vil en stor bildesensor ta bilder med mindre støy i dårligere lysforhold. I tillegg er det lettere å få uskarp bakgrunn, eller dårlig dybdeskarphet om du vil, med stor blenderåpning – en effekt mange fotografer bruker aktivt for å fremheve objekter. Denne effekten kan også oppnås på andre måter, som ved å bruke et objektiv med lang brennvidde, eller å ha god avstand mellom objekt og bakgrunn.

Mange speilrefleksbrukere har investert i objektiver, blitzer og annet kostbart utstyr som kan gjøre tanken på å bytte kameratype eller produsent lite fristende.

Speilreflekskameraene har tradisjonelt sett hatt en vesentlig raskere autofokusløsning enn systemkameraene. Det kan være helt avgjørende når man skal ta bilder der det er kjappe bevegelser, som for eksempel på en fotballkamp eller på racerbanen.

Slik er det nødvendigvis ikke lenger. Utviklingen av de kompakte systemkameraene har gått i rasende fart de siste årene. Dette har resultert i at enkelte systemkameraer nå kan by på raskere autofokus enn flere speilreflekskameraer på markedet.

Speilreflekskameraene er som regel fortsatt mer robuste enn de kompakte systemkameraene, men dette bidrar også til deres største ulempe, nemlig størrelsen. Speilreflekskameraene er store og tunge, og med et utvalg objektiver og tilbehør i tillegg, blir du fort bærende rundt på en hel sekk med utstyr.

Systemkameraet: Enklere og mer håndterlig

De siste årene har stadig flere entusiaster valgt å bytte ut sitt aldrende speilreflekskamera med et kompakt systemkamera. De er mindre og lettere og således enklere å ha med seg rundt. Samtidig byr de på stadig bedre bildekvalitet. Faktisk så bra at et slikt kamera kan gjøre jobben både for entusiaster og yrkesfotografer.

Det finnes i praksis tre typer kompakte systemkameraer: Fullformat, APS-C og såkalt Micro Four Thirds (MFT). Den store forskjellen ligger i størrelsen på bildesensoren. Fullformatkameraene er først og fremst beregnet på profesjonelle – og koster deretter.

holder-kredittkort

Bedre økonomi

5 myter om kredittkort

De rimeligere APS-C og MFT-kameraene er nok det mest aktuelle for entusiastene, og de har blitt vesentlig bedre på bare få år. Utvalget av objektiver har også vokst i takt med den økende populariteten, så det er ikke noe problem å finne noe som dekker ditt behov – enten det er snakk om landskapsfotografering eller portretter.

Hvis du har planer om å bruke kameraet til å filme, vil et kompakt systemkamera ofte være bedre enn et speilreflekskamera. En del speilreflekskameraer har etterhvert fått en brukbar autofokus ved filming, men de kompakte systemkameraene er fortsatt et hestehode foran på dette området.

Et kompakt- eller systemkamera har et stort fortrinn i forhold til et digitalt speilreflekskamera; størrelsen. Det er lettere, mindre og mer hendig.

Den enklere mekanikken i et systemkamera bidrar til at flere av dem har innebygget bildestabilisering i kameraet. På speilreflekskameraer er man derimot avhengig av objektiver som har denne teknologien innebygget. Det gjør det lettere å få skarpe bilder når lysforholdene er vanskelige uansett hvilket objektiv du bruker.

En ulempe mange speilrefleksentusiaster trekker frem med systemkameraet er mangelen på optisk søker. Siden det ikke finnes noe speil eller prisme i systemkameraene, ser du heller motivet på en skjerm – enten i søkeren eller på baksiden av kameraet.

Dette er ikke alltid like tydelig som en optisk søker, men viser lys, kontrast og farger slik det blir på det faktiske bildet. Når lysforholdene blir dårlige, vil derimot en elektronisk søker slite med å vise deg et skarpt bilde, siden den er avhengig av å bruke bildesensoren kontinuerlig.

Hva skal du velge?

Dersom du ønsker å videreutvikle din egen fotointeresse, og med det oppgradere til noe med flere muligheter enn mobiltelefonen byr på, er det få grunner til å velge bort et kompakt systemkamera. Det er mindre og lettere, og ofte også rimeligere enn et speilreflekskamera.  Selv om et kamera med speil fortsatt har noen fordeler fotoentusiastene verdsetter, byr et kompakt systemkamera på mer enn god nok bildekvalitet for de aller fleste – uansett ferdighetsnivå. Ikke minst også innstillinger og muligheter til å utvikle fotokunnskapene til nye høyder.

Ferie og Fritid

Fem reisetips som barna vil elske

Priseksempel Gebyrfri Visa: Eff.rente 23,4 %. Kr 15 000 o/12 mnd. Kostnad kr 1780. Totalt kr 16 780.