Santander

Ferie og Fritid

Selge båten? Slik får du best pris!

Hva er viktig å huske på for å få best mulig pris ved båtsalget? Her er båtforhandlerens beste innsidetips!

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Siw Ch. Teigland
Foto:
Eivind Senneset og Istock

Enten det er på tide å ta farvel med en trofast ferievenn, eller om behovet har endret seg – når du skal selge båt gjelder det å finne de riktige salgskanalene, og presentere båten på en ryddig og tiltrekkende måte.

Jonas Gams Steine er daglig leder hos Bergen Marine AS, og vet alt om hva som er viktig å tenke på i forbindelse med et båtsalg.

Selge båt selv eller sette bort jobben?

Bergen Marine AS forhandler nye båter som Hydrolift, Uttern, Quicksilver, Saga og Bavaria, men har også mange innbyttebåter for bruktsalg. Gams Steine kan kjøp og salg av båt til fingerspissene etter ti år i bransjen.

– Nettet er en god kanal for båtsalg, og mange velger å annonsere selv, sier Gams Steine, men forteller at stadig flere ønsker å selge via en forhandler. Det er flere grunner til det, men han peker på et ønske om å sikre seg en tryggere handel, samt en profesjonell salgspresentasjon, som de to viktigste årsakene.

– Kunden har gjerne knotet selv et par dager med foto og opplysninger før de kontakter oss, sier han, og fortsetter: En autorisert forhandler ordner med finansiering, frakt, forsikringer og en trygg overlevering med bunnbesiktigelse, i tillegg til et trygt oppgjør.

båt-skjærgård

Ferie og Fritid

Kjøpe bruktbåt? Her er din sjekkliste

Når er det lønnsomt å selge båt?

Med drømmen om en perfekt sesong med sprakende solskinn, bare føtter og høy solfaktor på nesen, sitter pengene løst hos mange så fort vårsolen titter frem. Eller er det bare en myte at det er lettere å selge båt om våren?

Steine forteller at det avhenger helt av hva slags type båt, og hvor den skal ligge. – En flott daycruiser selges gjerne best en maidag. Før var det lettest å selge om våren, men det har endret seg noe, sier han, og forteller at det også kommer an på hvor i landet man befinner seg.

På Vestlandet har man ikke de samme utfordringene med frost som på Østlandet eller nordover, og dermed kan man la båten ligge på vannet hele året.

– Her i vest bruker mange båten en fin januardag, forteller Steine, og sier han merker at det er enklere å selge båt hele året. Mange handler dessuten om høsten for å kunne bruke vinteren på å bli kjent med båten, og på oppgradering eller oppussing.

selge båt båtsalg

Sørg for å kontrollere skroget under vannlinjen, er et av tipsene fra Jonas Gams Steine.

Om høsten får du kanskje ikke impulskjøperne på kroken, men til gjengjeld ligger det færre salgsannonser på nettet. Om sommeren er gjerne antall annonser tredoblet, så et høstsalg gir mindre konkurranse – med muligheten for å gjøre en god handel.

– Mange har båtpuss som hobby, mens andre setter båten på et verksted. Om våren er kapasiteten sprengt, så det kan være smart å ordne seg verkstedplass om høsten eller vinteren, sier Steine.

Viktig å tenke på før et båtsalg

Før du setter i gang med foto og annonsering, er det viktig å huske på at de fleste kjøpere ønsker minst mulig jobb. Derfor bør du gjøre unna eventuelle reparasjoner og oppgraderinger om nødvendig.

Ta gjerne en ny service, og samle sammen dokumentasjon på service og oppgraderinger. Jo eldre båt, desto viktigere er det å ha papirene i orden.

Få gode venner i havna:
Per Johansen og Jon Bjørndal

Ferie og Fritid

De tar deg vel imot i havna – så lenge du oppfører deg!

Ta fristende bilder!

Som alltid er førsteinntrykket viktig når man skal selge båt! En annonse med gode bilder frister mer enn mørke, uskarpe bilder av en halvmøkkete båt. Ta klare og lyse bilder som pirrer nysgjerrigheten, og husk at målet er å få folk til å komme og se.

Rydd og vask båten før fotografering, og ta helst bildene på en lys dag. Husk å rydde vekk private ting og re opp sengene. Ligger båten på vannet? I så fall bør du ha med et bilde fra under vannlinjen også – kanskje fra sist du tok vårpussen? Bruk gjerne mange bilder, og husk å få med bilder av motoren og eventuelt utstyr som vannskikrok eller liknende.

 

selge båt båtsalg

Jonas Gams Steine har ti års erfaring med båtsalg, og sier at det ikke lenger er slik at alle båtsalg skjer om våren.

 

Vær ærlig, men fristende

Vær nøye med annonseteksten og opplys om alle relevante detaljer når du skal selge båt. Hva er spesielt med akkurat ditt objekt? Fremhev gjerne dette i tittelen, eller i begynnelsen av teksten. Gi en nøyaktig beskrivelse av båten, eventuell motor og seil, samt opplys om antall eiere.

Fortell om din bruk og erfaring med båten, og hvordan den oppfører seg i ulike farvann og ulikt vær. Er den lettkjørt, eller for viderekomne? Opplys om motortype, antall timer og når siste service ble utført.

Skriv om tilstanden på kalesje og annet utstyr. For seilbåter er det viktig å opplyse om alder på seilet, og om riggens tilstand. Oppgi om båten / kjølen har vært utsatt for grunnstøtinger.

Gi en detaljert oversikt over hva som følger med av utstyr. Dersom båten er dyrere enn tilsvarende båter på grunn av ekstra finesser, er det viktige prisargumenter. Opplys også om henger følger med på kjøpet, og i så fall hvilken stand denne er i.

Du kan ha varme følelser for båten hvis du har hatt fantastiske opplevelser med den, men vær realistisk når du setter prisen. Sjekk bruktbåtmarkedet for å finne et riktig prisnivå, og ha is i magen.

Ærlighet varer lengst når du skal selge båt!

Vær ærlig om feil, mangler og reparasjoner – det vil spare deg for mange problemer i ettertid! Kjøpsloven regulerer handel mellom private: Selger har tydelig opplysningsplikt og kjøper undersøkelsesplikt. De fleste konfliktsaker oppstår når selger og kjøper ikke oppfyller disse pliktene.

Kjøpe stor båt? Slik finansierer du:
Båtlån

Ferie og Fritid

Båtlån: Slik finansierer du en stor båt

 

Når du har en mulig kjøper er det viktig at dere prøvekjører båten sammen. Da kan du forklare funksjoner, og la kjøperen teste hvordan båten oppfører seg på vannet. Dere bør også sammen sjekke bunnen for skader.

Båtsalg: Husk kontrakt og forsikring

Sørg for å ha en god kontrakt, med et klart tidspunkt for betaling, forsikring og overlevering. Når overtas eiendomsretten og dermed risikoen for båten? Sørg for en skriftlig avtale, med dato og klokkeslett. Kjøper må ha tegnet forsikring når båten overtas. Skulle det oppstå skade på vei hjem, er det vesentlig hvem som faktisk eide båten på skadetidspunktet.

Bruk gjerne vår kjøpekontrakt – den finner du her!

Lykke til med båtsalget!

Sting-535-båt

Ferie og Fritid

Slik finansierer du en båt som er under sju meter

Priseksempel båtlån under sju meter: Eff. rente  7,51%, kr 150 000 over 5 år, etableringsgebyr kr 3300,- totalt kr 179 330,-