Santander

Ferie og Fritid

Her er tipsene for en trygg og komfortabel båtferie

I båtlivets verden handler mye om god planlegging, samt det å være forberedt på at ting ikke alltid går slik man ser det for seg.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Andreas Handeland
Foto:
iStock

Endelig har du realisert drømmen om å eie egen båt, og den herlige båtferien du har sett for deg i årevis skal endelig finne sted. Du har pusset og gnikket, sjekket motoren og resten av det tekniske, samt handlet inn det nødvendige utstyret.

Senk ambisjonsnivået

Det å feriere i båt stiller litt andre krav til forberedelser enn eksempelvis en bilferie. Så hvorfor ikke gjøre denne planleggingen til en hyggelig greie sammen med dem som skal være med på tur?

vikeplikt til sjøs

Ferie og Fritid

Kan du vikepliktsreglene til sjøs?

En vanlig feil blant ferske båteiere er å legge lista for høyt. Det er bedre å legge inn litt «slakk» i ferieprogrammet, enn å konstant sitte med dårlig samvittighet for alt man ikke rekker å gjennomføre. Med de skiftende vær- og vindforholdene vi har i Norden er det ekstra utfordrende å følge et stramt tidsskjema.

Det kan være verdifullt å lytte til erfarne båtfolk. Ikke minst kan du få gode turforslag og tips om steder litt utenfor «allfarvei». Men kanskje enda viktigere er gode, praktiske råd du kan få bruk for underveis.

Det er mange nordmenn som velger å utforske svenskekysten med båt. Idylliske Grebbestad er en av de mest besøkte stedene. Foto: iStock

Planlegg kjøreruten – finn gjestehavner

Det kan være lurt å skaffe seg oversikt over hvilke gjestehavner som befinner seg på strekningen du ønsker å ferdes. Ikke minst bør du også sjekke hva slags fasiliteter du kan forvente deg. I tillegg til dusj og toaletter, som for mange er et «must», kan det være greit med tilgang på vaskemaskin og tørketrommel.

I Redningsselskapets båtdatabase www.velihavn.no kan du søke i en omfattende, fylkesinndelt havneguide. I tillegg finner du informasjon om båtforhandlere, ulike båttyper og modeller, samt hvilke apper det kan være lurt å ha dersom du liker livet på sjøen.

Båtliv

– Det skal mye til for å få oss på land igjen!

Den obligatoriske værmeldingen

Med mindre du kjører en kabriolet med hardtopen liggende igjen hjemme, er ikke været nødvendigvis avgjørende når du skal på biltur. På sjøen kan derimot vær- og vindforhold avgjøre hvorvidt du kommer deg dit du skal heller ikke. Eller i verste fall være forskjellen på liv og død.

Derfor bør det å sjekke værmeldingen før du drar ut i båt bli en fast rutine – spesielt på turer utaskjærs. Mange bruker mobiltelefonen for å få oppdatert værvarsel. Mange av appene som tilbyr dette gir datagenererte varsler. I mange tilfeller er dette godt nok, men et tips er å også lese tekstvarselet på Yr for området du skal ferdes i. Dette er skrevet manuelt av meteorologene og inneholder i tillegg informasjon om vind, nedbør og bølgehøyde.

Det er vakkert i skjærgården når værgudene spiller på lag, og det ofte tett mellom godbitene. Men når været snur, noe som skjer fort langs kysten, er det greit å ha plan B klar. Foto: iStock

Beskytt deg mot elementene

De fleste av oss assosierer båtliv med sommer, sol og flatt hav. Slik er det dessverre ikke alltid i praksis. På sjøen skifter været fort, og da er det greit å være kledd og rustet for mindre gjestfrie forhold. For begynner du å fryse på sjøen, skal det mye til for å få tilbake varmen i kroppen. Ha derfor alltid med nok klær og skikkelig skotøy, aller helst med myk gummisåle slik at du unngår å skli på dekk.

Og dersom været skulle komme som «bestilt»: Husk solkrem med skikkelig faktor! Refleksjonene på sjøen gjør at sola tar mer enn på land, slik at det er fort gjort å bli ordentlig brent. Ikke minst bør du alltid ha CE-merkede solbriller tilgjengelig. På sjøen kan du bli «snøblind» overraskende fort, akkurat som på påskefjellet.

Passer du på disse tingene ligger mye til rette for fine turer på sjøen. Dersom du i tillegg klarer å holde orden ombord, noe mange vet fort «sklir ut», har du kommet et godt stykke på vei. God båtferie!

Solbriller med CE-beskyttelse, samt solkrem med skikkelig faktor, er elementære ting å ha med ut på sjøen!

Båtliv

Dette bør du kunne om førstehjelp til sjøs