Santander
Vinterlagring av campingvogn

Ferie og Fritid

Vinterlagring av campingvogn – dette må du huske på

Når vinteren kommer, er campingsesongen over for mange. Hvordan vinterlagrer du campingvognen? Her er ekspertens beste tips.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Eirik Bonesmo Grimsmo
Foto:
Simen Øvereng

Sommeren er høytid for campingentusiaster – med varme temperaturer, bare veier og idylliske overnattingsforhold. For de som ikke er helårscampere eller har oppvarmede spikertelt, betyr det at campingvognen skal vinterlagres i påvente av en ny sesong.

spikertelt-fortelt

Ferie og Fritid

Spikertelt eller fortelt – hva bør du velge?

Det er mye å huske på når du skal vinterlagre en campingvogn, og det skal ikke store feilen til, før du drar på deg unødvendige kostnader.

Vi har rådført oss med teknisk sjef for Askjems Camping Center, Bent Borge. Han lagrer titalls campingvogner og bobiler både innendørs og utendørs hvert år, og vet godt hva som skal til for at campingvognen din skal være i best mulig stand når du tar den ut om våren.

Alt vann skal tømmes

Det er ingen tvil om at en campingvogn har det aller best innendørs om vinteren. Det er likevel få som har muligheten til det, og da blir alternativet å lagre den ute. Lagrer du campingvognen utendørs, er det avgjørende å sørge for at alle systemer er tømt for vann. Konsekvensene av det motsatte kan bli både svært ubehagelige og dyre.

– Du er nødt til å tømme campingvognen for vann på riktig måte. Hovedsakelig er det snakk om å tømme varmtvannstank og eventuelt toalettbeholder eller septiktank. Sørg for at alt vann er tømt ved å kjøre pumpen til det ikke kommer mer vann, og sett så alle kraner åpne i midtstilling. Et tips jeg personlig anbefaler alle å gjøre i tillegg, er å skylle igjennom systemet med giftfri frostvæske etter at vannet er tømt. På denne måten bytter du ut eventuelle vanndråper med giftfri frostvæske.

– Om du ikke tømmer tankene, kan det først og fremst føre til at tankene, kranene og rørene blir ødelagt og må byttes. Om du i tillegg ikke har tømt septiktanken eller toalettbeholderen, kan du vente deg en svært ubehagelig lukt når du tar den ut på våren, forteller Borge.

Presenning eller ikke presenning?

Den vanligste feilen som gjøres i forbindelse med vinterlagring mener Borge er at presenningen brukes feil. Legger du presenningen feil, ødelegger du nemlig den naturlige luftingen i campingvognen.

– De fleste vogner har tvangslufting gjennom glipper i takluke og i hjørnene av vognen. Om presenningen ligger for tett på disse, vil det skape kondens, som igjen fører til mugg og jordslag. Er du virkelig uheldig legger det seg i tillegg kondens på taket. Da kan taket på vognen sprekke. Skal du lagre med presenning, må du altså sørge for at det er luftgjennomstrømning både over og under presenningen. Er du usikker på om du gjør det riktig, er det det faktisk bedre uten, sier Borge.

Vinterlagring campingvogn tips
Ekspertens fem bonusråd 

1. Legg lokk på alle sluk for å hindre at mus kommer inn.
2. Legg den obligatoriske fuktighetstesten av vognen til høsten.
3. Fyll dekkene til maks, da slipper du urunde dekk til våren.
4. Vask vognen innvendig før du lagrer den.
5. Husk å tømme skap og kjøleskap for ting som ikke kan lagres.

Vinterlagring  – vanlige tabber

Dersom du har tømt vannet og sørget for å bruke presenningen korrekt, har du allerede kommet et godt stykke på vei til en god vinterlagring. Resten er viktige små detaljer.

– En typisk ting mange har brent seg på, er noe så enkelt som å glemme å koble ut batteriet. Batteri skal være fulladet og polene skal tas av. Ingenting er kjedeligere enn å komme til en utladet bobil. Husk også på å koble fra gassen. Å la den stå på kan være livsfarlig, advarer Borge.

– Om du er ekstra nøye og flink, kan du gjerne vaske og polere vognen før lagring. Da er det mye enklere å få av møkk og svarte striper om våren. I tillegg kan du gå over med silikonstift rundt alle pakninger, både i dører og vinduer. Da slipper du at vann trenger inn i vognen fordi gummien har tørket ut. Dette er ikke like aktuelt for nye campingvogner, men det er aldri dumt å være føre var, råder eksperten.

Når våren endelig kommer

Til våren er det endelig tid for å ta ut herligheten igjen, og da kommer du til å være veldig glad for at du satt av litt tid ved sesongslutt. Da er det nemlig ikke mye som skal gjøres før vognen er klar for veien igjen.

– Når du skal hente vognen fra vinterlagring, må du først og fremst sørge for å skylle ut frostvæsken, fylle tankene igjen, koble på det du koblet av – og dobbeltsjekke at alt ser ok ut. Det er i tillegg lurt å smøre alle bevegelige deler, som støttebein, drag og aksling. Disse har jo tross alt stått stille hele vinteren. Gjør du dette, er du klar for en ny, herlig sommer fylt med supre campingopplevelser, avslutter Borge.

Les også

Ferie og Fritid

Sjekker du gassanlegget i bobil eller campingvogn selv?