sissel-min-okonomi

Bedre økonomi

Min økonomi: Dette betyr mest for meg!

Publisert:

Når du ikke kan kjøpe absolutt alt du måtte ha lyst på, må du velge det som er aller viktigst for deg. Denne regelen lever Sissel Fornes godt med. Veldig godt, til og med.

Tekst:
Joakim Nyquist
Foto:
Privat

Sissel Fornes (47) bor i Oslo, der hun har samboer og jobber i et kommunikasjonsbyrå. Hun synes egentlig hun har god råd, men forklarer at hun på ingen måte er rik. Derimot opplever hun det slik at hun har råd til å gjøre de fleste ting hun har lyst til, og til å kjøpe det som betyr aller mest.

– Jeg er ikke det minste trist for at jeg ikke kan kjøpe alt mulig hele tiden. Jeg tenker helt motsatt, hvor utrolig heldig jeg er som har råd til det som betyr aller, aller mest for meg.

Og når boliglån og hverdagsutgifter er betalt, betyr det mest å kunne dyrke fritidsinteresser og å dra på kortere og lengre turer i inn- og utland.

– Jeg setter opplevelser høyt, men jeg vil også ha råd til å ta en middag og en flaske bobler ute med gode venninner, forteller hun.

henrik_eriksen

Bedre økonomi

Slik får du noen hundrelapper til å bli en liten formue

Unner seg godt utstyr

Sissel Fornes forklarer at hun setter klær og utstyr til friluftsliv, langrenn og trening høyt på prioriteringslisten.

– Det gir meg mye glede å ha gode ski, turutstyr og turklær som fungerer. Eller en ny skidress som sitter fint, forklarer 47-åringen.

Hun forsvarer innkjøpene med mye bruk og godt vedlikehold, og påpeker at hun slett ikke har sprekt og nyinnkjøpt utstyr til alt hun driver med.

– Langt ifra. Det er ikke mulig for meg økonomisk å være oppdatert med nytt utstyr til alt jeg liker å gjøre. Det lever jeg veldig godt med. Poenget er jo nettopp å velge bort en del, for å kunne investere litt skikkelig i det som interesserer meg eller gleder meg aller mest.

Jeg vil bruke minst mulig på gulost og vaskepulver

Sissel Fornes (47)

— Livsnyter

Gidder å spare i hverdagen

Ved siden av å prioritere innkjøp hun mener gir noe tilbake, er hun og samboeren opptatt av å ikke bruke mer enn de må på vanlige, faste innkjøp.

–  Hovedprinsippet vårt er å bruke minst mulig på kjedelige ting som gulost og vaskepulver for å ha mest mulig til det som oppleves viktig og fint, slår hun fast.

Derfor storhandler de matvarer omtrent en gang i uka på en av de rimelige matbutikkene, slik at de bare må fylle på med småtteri innimellom.

– Så plukker vi i tillegg fra ferskvaredisken i de litt dyrere matbutikkene.  Der hender det at vi også fanger opp gode tilbud, forteller hun.

Sissel Fornes innrømmer at de har ikke akkurat har matlaging som hobby.

sissel-matpause

– Jeg har full forståelse for at andre som bruker mer tid på kjøkkenet, prioriterer annerledes når de skal handle inn, poengterer hun.

Bensin på søndager og smart med kredittkort

Paret er bevisst på de prisavslagene de får via ulike medlemskort og fyller dessuten ofte bensin på søndager da prisene er lavere.

– Når vi kan spare noen kroner, så gjør vi selvfølgelig det. Jeg synes det er litt overraskende hvis noen velger å ikke gjøre det. Hvem vil vel betale for mye for bensin?

Sissel forklarer at både hun og samboeren har et bevisst forhold til kort og kortbruk, og hun anbefaler alle som har et kredittkort å bruke det smart. Det kan faktisk lønne seg.

– Jeg bruker selvfølgelig kredittkort når jeg bestiller reiser. På den måten kan vi slå til når det er salg på flybilletter uten å vente på feriepengene. Dessuten følger det en forsikring med som gjør at jeg ikke trenger å tegne ekstra reiseforsikring.

Jeg handler klær to ganger i året – for meg er det økonomisk smart

Sissel Fornes (47)

— Livsnyter

Shopper klær to ganger i året

Sissel har de siste årene kjøpt klær etter samme prinsipp som mat: Storhandel. Hun kjøper nemlig ganske mye to ganger i året, om våren og om høsten. Det tror hun kan lønne seg.

– For meg gjør det i alle fall det. Jeg handler en god del som passer sammen og kan brukes om hverandre. Da blir det veldig enkelt å kle seg for å gå på jobb, og behovet for fornyelse er ivaretatt for mange måneder fremover, sier Sissel Fornes.

Hun forklarer at storhandel av klær passer henne veldig godt, for hun er slett ikke så glad i å gå i butikker og heller ikke superinteressert i motebildet.

Ikke så sparsommelig – men med gode vaner

Sissel vil ikke beskrive seg selv og samboeren som spesielt økonomisk smarte eller sparsommelige. De setter litt penger på sparekonto hver måned og er rustet for å tåle uforutsette utgifter, men har ikke vondt for å bruke penger.

– Vi blir tvert imot skikkelig glade av å unne oss noe vi har veldig lyst på, sier hun.

Hun mistenker at mange av hennes valg og prioriteringer for økonomien i hverdagen høres kjedelige å leve etter for andre.

– Hos oss går dette på autopilot. Livet mitt er i alle fall alt annet enn kjedelig, synes jeg. Det er jo fylt av opplevelser og aktiviteter som jeg har råd til!

Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?