Santander

Bedre økonomi

Alt handler ikke om renta

Her snakker eksperten vår om rente – men også om at renten slett ikke er det eneste som avgjør hva du faktisk betaler for lånet ditt.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Bjørnhild Fjeld / Katrine Øyvåg
Foto:
Thomas Haugersveen

– Rente er egentlig prisen på penger. Alle som skal låne penger er naturlig nok opptatt av å få en så lav rente som mulig. Men det er flere andre faktorer enn renta som har betydning for hvor mye lånet koster deg, forklarer økonom Henrik Eriksen i Santander Consumer Bank.

Det er i hovedsak tre faktorer som påvirker prisen på lånet ditt:

  • Rentesatsen
  • Gebyrene
  • Løpetiden

 

Skaff deg oversikt over hele bildet

Still deg selv noen spørsmål før du skal ta opp et lån: Hvor mye kan jeg betale i måneden, og hva skal jeg faktisk finansiere? Skal du kun låne et lite beløp, er løpetiden viktig for den totale kostnaden. Jo mer du klarer å betale hver måned, desto lavere blir prisen på lånet.

vaskemaskin-familie

Bedre økonomi

Ikke bruk 30 år på å betale vaskemaskinen

Tenk på levetiden til det du finansierer

Når du for eksempel kjøper en bil, kan du vanligvis få et billån med en løpetid på fem eller sju år. Dette samsvarer som regel med hvor lenge du har bilen – og verdifallet.

Det betyr at når du selger bilen, har du ikke lenger gjeld på den. Pengene du selger den for, kan brukes som egenkapital til et nytt bilkjøp.

Hvorfor har et et billån høyere rente enn et boliglån?

Det er rett og slett fordi banken tar pant i en gjenstand (bilen) som taper seg fort i verdi. Boliger derimot synker sjelden i verdi, og har mye lenger levetid enn en bil. Banken tar altså mindre risiko ved å låne deg penger til bolig.

På grunn av den lave renten på boliglån, kan det være fristende å bake lån til bil inn i boliglånet ditt. Men tenk det om før du gjør dette.

For de færreste familier eier den samme bilen i 20 til 30 år, som ofte er nedbetalingstiden på et boliglån. Når du baker billånet inn i boliglånet er det lett å miste oversikten over hva som er betaling for boligen, og hva som er betaling for bilen. Det er lett å ende opp med å betale på bilen like lenge som du betaler på boligen.

Møt Thomas og Karoline. De har lært litt om det å ta opp billån. 


Priseksempel Billån: 3,90 % nom./5,77 % eff. Egenkapital 35 % Lånebeløp 150.000,- o/5 år. Etableringsgebyr kr 2.400,- Totalkostnad kr 172.596,-
Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?