Gå til hovedinnhold

Leasing for privatpersoner

Har du vurdert å lease bil? Da kan det tenkes at privatleasing er et godt alternativ for deg!

Leasing av bil er noe flere og flere etter hvert kjenner til.  Det er også slik at mange av bilene som i dag ruller på veien nettopp er finansiert gjennom en leasingavtale. Men hva er egentlig en leasingavtale, hvordan fungerer leasing samspillet og må alle biler ha en restverdi?

Har du spørsmål angående din leasingavtale?
Vi er på plass alle hverdager mellom kl 08:00 - 20:00
Kontakt oss på:
Mail: kundeservice.leasing@santanderconsumer.no eller
Ring oss på telefon: 210 83 400
Du kan også lese svar på spørsmålene kundene oftest har ved å klikke deg til siden ofte stilte spørsmål
 
Min Leasing

Hva er en leasingavtale?

Kort fortalt er leasing et annet ord for leie. Når man inngår en leasingavtale på en bil, så inngår man egentlig en avtale om en langtidsleie av bilen. Dette har blitt mer og mer vanlig for nye biler, og man kan inngå en slik avtale enten man er en privatperson eller en bedrift. Når man skal inngå en leasingavtale er det en rekke krav som må være oppfylt, både overfor leasingselskapet, men også overfør myndighetene. De eksakte kravene som stilles kan variere noe fra leasingselskap til leasingselskap, men i hovedtrekk går det ut på at du må kunne dokumentere at du kan betale den månedlige fakturaen, og at bilen du vil lease er en bil som leasingselskapet godkjenner. Myndighetene på sin side stiller noen krav til formalia rundt avtalen, og at en leasingavtale må vare i minimum 4 år.

Les mer om dette i artikkelen: Er leasing det riktige for deg? 

Når man leaser en bil er det viktig å være klar over at det ikke er som en leiebil, hvor alt er inkludert. Du har riktignok inngått en langtidsleie, men du har også inngått en avtale der du har påtatt deg full bruksrett og full vedlikeholdsplikt. Det betyr at det er du som har ansvaret for at servicer blir fulgt, dekk blir byttet og forsikring tegnet. På mange måter kan man si at leasingselskapets ansvar stanser idet du får nøkkelen i hånden.

Les mer i artikkelen: Dette må du lese før du leaser bil

 

Hvordan fungerer leasing ?

Leasing av en bil fungerer på den måten at du oppsøker en forhandler som har den bilen du vil ha. Dere setter dere ned og bestemmer farge, interiør og alt det andre tilleggsutstyret du vil ha. Når dere så har kommet frem til en pris tar dere kontakt med et leasingselskap, for eksempel Santander, og spør om du kan få lease bilen. Det som da skjer er at leasingselskapet tar en kredittsjekk av deg, og undersøker om både bilpris og restverdien som er satt av bilforhandler virker fornuftig. Er alt greit får du tilbud om en leasingkontrakt. At du får tilbud om en leasingkontrakt betyr at leasingselskapet sier, «denne bilen er godkjent og vi vil kjøpe den, men bare hvis du signerer på at du vil leie den». Samtidig avtaler leasingselskapet og bilforhandleren at bilforhandleren skal kjøpe bilen tilbake fra leasingselskapet når din leasingkontrakt løper ut.

 

Les mer om leasing av bil

Vi i Santander er svært opptatt av at ting skal være enkelt og oversiktlig. Leasing er et produkt som kan være kjempe bra for noen, men ikke passe så bra for andre. Vårt eget innholdsunivers - Magasiet - har en rekke artikler om leasing, og vil derfor være et sted som tar opp og svarer på vanlige spørsmål rundt leasing, gir deg tips til bilhold og guider deg gjennom hele leasingprosessen. 

Her vil du blant annet kunne lese om leasing prosessen fra A-Å, hva du som privatkunde bør tenke på, samt få svar på ofte stilte spørsmål.

Les mer om leasing i Magasinet

Debitorskifter på leasing – hvordan fungerer det?

Det er mange grunner til at man ønsker å avslutte en leasing avtale. Den enkleste og rimeligste måten er ofte å overdra bilen til en annen leietaker. Her følger en huskeliste dersom du ønsker å overdra din bil til en annen.

Punkt 1

For å finne en ny leietaker kan du legge ut en annonse på Finn.no. Da er det viktig å ta med følgende informasjon:

 • Leasing avtalens totale varighet og antall måneder som er igjen.
 • Hvilken forhandler er restverdigarantist.
 • Total kjørelengde og hvor mye av den kjørelengden som er brukt.
 • Er det inkludert en serviceavtale?
 • Nevn hvilke servicer som har blitt utført.
 • List opp ekstrautstyr bilen har, vinterhjul, reservenøkkel eller ladekabel; disse må følge med ved overtakelse.
 • Dersom bilen vært skadet tidligere eller har skader som ikke er utbedret.
 • Dersom du ønsker at ny leietaker skal betale deg deler av startleien tilbake så må dette inkluderes i annonsen. Beløpet overføres mellom partene i en egen transaksjon.

Punkt 2

Når du har funnet en potensiell ny leietaker tar du kontakt med forhandler der du signerte avtalen for å starte prosessen. Søknad sendes så inn via forhandlerportalen Santander24.

Punkt 3

Kontroll av ny kunde gjennomføres i henhold til normal kredittprosedyre og anti hvitvaskingskontroll. Dokumenter sendes til forhandler (restverdigarantist) dersom ny leietaker blir godkjent.

Punkt 4

For at eksisterende leietaker og ny leietaker skal ha trygghet rundt byttet, så må bilen inn til en kontroll hos samarbeidende forhandler, eller den forhandler utpeker. Forhandler er også ansvarlig for bilens verdi, da de skal ta den tilbake etter endt leasing

Eksisterende leietaker:
Leverer bilen til forhandler for kontroll av skader, unormal slitasje og registrering av kilometerstand. Kostnadene forbundet med denne kontrollen blir belastet eksisterende leietaker. Eventuell slitasje utover normal, faktureres eksisterende leietaker og utbedres før ny leietaker tar over bilen.

Ny leietaker:
Ny leietaker får på denne måten trygghet for bilen han eller hun tar over. Kontroll og eventuell utbedring av skader og unormal slitasje før overtakelse er i alles interesse. Ny leietaker er ansvarlig for tilstanden på bilen ved innlevering etter endt leasing.

Punkt 5

 • Før debitorskifte kan gjennomføres trenger vi:
 • Legitimasjon av ny leietaker som må attesteres av: samarbeidene forhandlere, politiet, bank, autorisert regnskapsfører, revisor, advokater eller domstol.
 • Ny leasingavtale signert av ny leietaker og forhandler.
 • Oppsigelse signert av nåværende leietaker.
 • Dokumenter returnert pr. post til Santander.

Punkt 6

Kjøretøyet må forsikres av ny leietaker pr. overtakelsesdato.

Punkt 7

Husk å fjerne bombrikke og si opp eller videreføre Autopass avtalen til ny leietaker.

Punkt 8

Administrasjonsgebyret for et debitorskifte er på: 4.988,- inkludert merverdiavgift og faktureres ny leietaker.

Debitorskiftet anses først akseptert etter at Santander har mottatt og godkjent alle nødvendige dokumenter.