Santander
Feriepenger og skattepenger

Bruk fornuftig

Nå kommer skattepenger og feriepenger

Publisert: Oppdatert:

Den følelsen. Når det plutselig er mange tusenlapper ekstra på konto. Denne uka kommer både feriepenger og skattepenger for mange. Hvordan bruker du pengene?

Tekst:
Bjørnhild Fjeld
Foto:
Hampus Lundgren

Feriepenger er jo ikke en gave fra sjefen, men en slags tvungen sparing der arbeidsgiver setter av en del av lønnen din hver måned gjennom et helt år.

Vanligvis blir pengene utbetalt rett før sommerferien – istedenfor junilønn.

Feriepengene er fra 10,2 til 12,5 prosent av lønnen din – avhengig av hvor mye ferie du har.

Hvis du for eksempel har en årslønn på 450 000 kroner, utgjør feriepengene dermed minst 45 200 kroner.

Det som gjør utbetaling av feriepenger ekstra attraktivt, er at det ikke trekkes skatt av feriepenger – så lenge de utbetales året etter at du har tjent dem. Feriepengene du får utbetalt i disse dager er altså penger spart i 2016.

Og så kommer skattepengene også!

Rundt 2,5 millioner nordmenn får tilbake penger i årets skatteoppgjør. Er du blant dem? Åtte av ti nordmenn tilhører første pulje – og utbetalingen skjer ifølge skatteetaten 22. juni – for de aller fleste.

I fjor fikk vi til sammen betalt tilbake 28 milliarder kroner i skatteoppgjøret for 2015. Snittutbetalingen var på 11 000 kroner. Hvor mye som blir betalt tilbake for 2016 er ikke klart før på torsdag denne uken.

Hva skal du bruker pengene på i år?

Bruke dem på ferie?

Det mest opplagte svaret er naturligvis at du skal bruke feriepengene på nettopp ferie. Ifølge en undersøkelse utført av Ipsos, planlegger 36 prosent av oss å bruke feriepengene på nettopp reise.

Reiser du rett på ferie med feriepengene? Eller tar du deg tid til å tenke deg om først?

Sommer og ferie er til for å lade batterier og hente ny energi. En ferietur kan gi viktig påfyll og opplevelser du kan leve lenge på.

Slo du til på et godt tilbud tidligere i år og betalte for sommerferien med kredittkort mens du ventet på feriepengene? Mange gjør det – rett og slett fordi det er penger å spare når flybilletter er på salg.

Tips 1: Betal tilbake det du har utestående før du tar med resten av feriepengene på sommerferie. Da reiser du på ferie med blanke ark.

Tips 2: La feriepengene stå på lønnskontoen din til du kommer hjem. Ta kredittkortet med på ferie, og bruk det istedenfor ditt vanlige bankkort. Det gir deg trygghet, oversikt og fleksibilitet. Når du kommer hjem, gjør du opp status og betaler for feriens utgifter med feriepengene som fremdeles står på kontoen din.

kredittkort-par-ferie

Ferie og Fritid

5 grunner til at det er smart å bruke kredittkort på reise

Priseksempel Santander Flexi Visa: Eff.rente 24,6%. Kr 35 000 o/12 mnd. Kostnad kr 4349. Totalt kr 39 349.

Bruke dem på lån og sparing?

I en hektisk hverdag med mange faste utgifter, kan det være vanskelig å få til ekstra nedbetalinger på kredittkortgjeld eller forbrukslån. Når feriepengene kommer, benytter derfor mange seg av anledningen til å kvitte seg med dyre smålån.

Sju prosent skal bruke feriepengene til å betale gjeld. 16 prosent av oss planlegger å spare.

I undersøkelsen fra Ipsos oppgir sju prosent at de skal bruke feriepengene på nedbetaling av gjeld, mens 16 prosent sier at de vil spare deler av feriepengene.

Har du kommet litt på etterskudd med økonomien, er det ikke dumt å benytte anledningen feriepengene gir, til å ta en økonomisk ryddesjau.

Har du ubetalte regninger, bør de naturligvis betales først. Dersom du har dyr gjeld, betaler du den først – før du eventuelt betaler ned ekstra på boliglån eller billån.

Det er alltid lurt å ha en buffer på konto. Har du ikke dette fra før, er feriepengene og skattepenger en veldig god anledning til å skaffe deg akkurat det.

Ta med deg et ekspertråd inn i sommeren
henrik_eriksen

Bedre økonomi

Slik får du noen hundrelapper til å bli en liten formue

Ta en titt her om du ikke allerede har en sparekonto

Bruke dem på oppussing?

Det sies at nordmenn er verdensmestre i oppussing. Sommeren er høysesong for små og store prosjekter hjemme, og mange bruker ekstra feriepenger og skattepenger til dette.

Hvordan hadde det vært med en ny, flott platting eller terrasse for sene sommerkvelder? Det trenger ikke å koste skjorta.

Har du hus, skal det males med jevne mellomrom. Gjør du jobben selv, kommer du unna med noen tusenlapper i maling – for eksempel litt av feriepengene.

Bedre økonomi

Lag en flott terrasse på lett budsjett

«Vet ikke»

Har du ikke bestemt deg for hva du skal bruke feriepengene? Du er ikke alene.

Hele 22 prosent av oss svarer «vet ikke» på spørsmålet om hva de skal bruke feriepengene til.

Kan vi få komme med et Ole Brumm-råd før du tar sommerferie? Gjør litt begge deler! Vær litt fornuftig først – og kos deg masse etterpå.