Santander

Bedre økonomi

Derfor er gjeldsregisteret bra for deg som kunde

Publisert: Oppdatert:

Med det nye gjeldsregisteret er det enklere enn noen gang å oppdage ID-tyveri og svindel

Tekst:
Pål André Skogen
Foto:
Istock

– I juli kom endelig det nye gjeldsregisteret på plass i Norge. Dette er noe vi i Santander har jobbet aktivt for å få innført i Norge de siste 15 årene, sier Christian Tubaas Andersen i Santander.

– For bankenes del gir gjeldsregisteret en mye bedre oversikt over kundenes økonomiske situasjon enn man har hatt tidligere. Det gjør at vi som bank kan være tryggere på at vi bare låner ut penger til de kundene som faktisk har økonomien til å takle forpliktelsene det innebærer, fortsetter han.

Det er imidlertid ikke bare bankene som får fordeler av gjeldsregisteret. Også for deg som privatperson er det flere store fordeler, uavhengig av din økonomiske situasjon.

Alltid oppdatert

Alle som yter usikret kreditt, enten det er i form av lån eller kredittkort, må dele opplysninger med gjeldsregisteret daglig. Det betyr at et kredittkort vil være synlig i registeret allerede dagen etter at det ble utstedt.

Bedre økonomi

Dette er det nye gjeldsregisteret

Ifølge Norsk senter for informasjonssikring, NorSIS, har omkring 150 000 mennesker blitt utsatt for ID-tyveri de siste to årene. Resultatet av slik kriminalitet er ofte at det blir tatt opp lån eller utstedt kredittkort i offerets navn, uten at personen selv er klar over det. Det har vært flere tilfeller hvor dette har blitt gjort av personer i nær relasjon til offeret – som også har tilgang til postkassen. Da risikerer man nemlig at gjenpartsbrevet, som sendes i posten etter en kredittsjekk, blir gjemt unna for offeret – som dermed er helt uvitende om hva som har skjedd.

– Ved å logge inn i gjeldsregisteret med jevne mellomrom vil du alltid ha en oversikt over hva slags usikret gjeld som er registrert på ditt personnummer. Det kan ikke stoppe svindelen i seg selv, men det blir lettere å rydde opp i hvis det oppdages raskt, sier Tubaas Andersen.

Hold passord og Bank ID for deg selv

Selv om gjeldsregisteret vil gjøre det enklere å oppdage et mulig ID-tyveri, er det fortsatt viktig å sikre seg mot at informasjonen din kommer i feil hender i utgangspunktet.

– Sørg for at du har lås på postkassen slik at uvedkommende ikke får tilgang til personlig informasjon som personnummer. Det er også viktig å reagere hvis det dukker opp post du ikke kjenner til. Da må du ta kontakt med avsender for å finne ut hva som har skjedd, sier han.

Bedre økonomi

Slik påvirker kredittkortene mulighetene dine for å få lån

Det er også viktig å huske på at Bank ID er strengt personlig, og at koder og passord ikke bør deles med noen. Det inkluderer også ektefeller, barn og foreldre, sier eksperten.

– Det er alltid en risiko ved å dele dette med andre. Selv om man stoler fullt og helt på samboeren eller foreldrene er det viktig å holde slike ting for seg selv – for sikkerhets skyld. Det er flere eksempler på at slik informasjon har blitt misbrukt uten at ofrene har hatt noen mistanke eller mulighet til å oppdage det før det er for sent, avslutter Tubaas Andersen.

Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?