Santander

Bedre økonomi

Derfor er PSD2 viktig for deg som bankkunde

Publisert:

Et EU-direktiv for banker høres kanskje ikke så spennende ut, men det vil kunne bety mye for hvordan du bruker banken din i fremtiden.

Tekst:
Pål André Skogen
Foto:
Istock

PSD2 er den andre utgaven av det EU kaller Payment Services Directive. Det høres kanskje tørt og kjedelig ut – men faktum er at det nye direktivet sannsynligvis kommer til å påvirke de aller fleste bankkundene i Norge, og det på en veldig positiv måte.

– I bunn og grunn handler dette om at EU vil fremme innovasjon, og gi kundene større valgfrihet i hvordan de bruker banktjenester, forteller Christian Øgård Christensen. Han jobber med Santanders implementering av det nye regelverket, og er bedre rustet enn de fleste til å forklare hvordan det fungerer.

Hovedforskjellen mellom dagens regelverk, kalt PSD1, og det nye PSD2-regelverket, er at bankene blir forpliktet til å åpne for at flere parter kan få tilgang dersom du som kunde ber om det.

Bedre økonomi

Dette er det nye gjeldsregisteret

– Det betyr at du som kunde kan gi samtykke til at andre aktører enn banken enten kan vise saldoen på kontoen din, eller gjennomføre betalinger på dine vegne i sine løsninger, sier Øgård Christensen.

Alle banker i EU og EØS er pliktige til å tilby et grensesnitt, såkalte API, eller tjenester som gjør at godkjente aktører kan hente ut denne informasjonen automatisk. I praksis har flere norske banker allerede implementert denne endringen. Det er blant annet dette som gjør at man kan legge til en konto som betalingsmåte i apper som Vipps – i stedet for å kun bruke kortet.

Større betydning i Norge

EU-direktivet gjelder for alle medlemslandene, og det er grunnen til at det ikke er så offensivt i Norge som noen kanskje skulle ønske.

– Dette er jo skrevet for å passe inn både i de minst digitale landene og i land som er veldig langt fremme – som Norge, forteller Eli Karine Navestad som arbeider med personvern i Santanders juridiske avdeling i Norge.

Hun tror likevel at dette vil få større betydning i Norge enn i mange andre, mindre digitaliserte land.

Ferie og Fritid

Går du i passord-fella?

– Vi er resurssterke og vant til å ta i bruk ny teknologi tidlig. Det vil nok gjøre at mange kunder forventer at man får på plass nye løsninger relativt raskt.

Selv om direktivet ble innført allerede i januar 2018 er det først nå vi begynner å se en effekt. Bankene har fått en overgangsperiode på seg til å implementere endringene og åpne opp for eksterne aktører. Siste frist for at alt skal være på plass er 14. september i år.

Du som velger

Selv om flere kan få tilgang til kontoen din – enten for å lese av saldoen eller for å gjennomføre betalinger – er det du som kunde som har styringen.

– Du må aktivt gå inn og gi tilgang til de aktørene du ønsker å benytte. Dette må bekreftes med Bank ID, og aktørene som skal operere disse tjenestene må også ha en egen konsesjon, forteller Øgård Christensen.

– Det vil bli enklere å betale uten å bruke kortet eller nettbanken, og det vil også være mulig å samle flere kontoer fra ulike banker på ett sted.

Christian Øgård Christensen

— Solutions Specialist – Digital, Santander Consumer Bank

Det er to ulike konsesjoner, og kravene de til de som skal gjennomføre betalinger på dine vegne er strengere enn for de som kun skal vise deg kontoinformasjon utenfor nettbanken.

– Vi henter inn samtykke fra kunden og vil alltid sjekke at konsesjonene er i orden. Likevel må du som kunde sette deg inn i tjenesten og være bevisst på hvilke samtykker du gir – samt beskytte passordene dine på samme måte som tidligere. Man kan se på det litt som å installere et program på telefonen eller PC-en, hvor man også bør sette seg inn i hva man samtykker til, sier Navestad.

Lettere hverdag for mange

Resultatet av den nye åpenheten skal være mer fleksible banktjenester for kundene – men hva betyr egentlig det?

– Det vil bli enklere å betale uten å bruke kortet eller nettbanken, og det vil også være mulig å få bedre oversikt ved å samle flere kontoer fra ulike banker på ett sted, forteller Øgård Christensen.

Bedre økonomi

Derfor bør du bruke kredittkort på nett

Han tror man på sikt kan ende opp med å ha hele bankuniverset sitt i én app – istedenfor å måtte logge inn flere ulike steder for å få tilgang på det man vil.

PSD2-eksperten tror også man vil se flere aktører som lanserer løsninger for betaling mellom venner og i mindre butikker – et marked som Vipps har vært relativt alene om i Norge de siste årene.

– Facebook har allerede bankkonsesjon og PayPal har lansert en løsning for vennebetaling på tvers av landegrenser. Det vil sannsynligvis være flere som vil utvikle nye tjenester i tiden som kommer, sier han.

Kravene i forskriften handler kun om betalingskontoer og kort. Det betyr at ting som lån og sparekontoer du ikke kan betale direkte fra ikke er inkludert. Eksperten tror imidlertid at dette er noe som kan bli inkludert av bankene uavhengig av kravene etterhvert.

Bedre økonomi

Kontaktløs betaling – like trygt som det er komfortabelt?

– For at det skal bli fullstendig åpent og oversiktlig for kundene er vi avhengige av at alle tenker likt og setter kundene først. Og når kundene blir vant til dette, og blir kjent med mulighetene som finnes, tenker vi det vil være nyttig å kunne se mer enn bare betalingskontoer på sikt. Da må vi som bank levere det kundene forventer, avslutter han.