Santander

Lån ansvarlig

Endelig har Norge fått sitt eget gjeldsregister!

Publisert:

Santander har jobbet aktivt for å få innført et norsk gjeldsregister i 15 år.

Tekst:
Pål André Skogen
Foto:
Istock

Mens Sverige og flere andre europeiske land har hatt gjeldsregistre i flere titalls år, har man ikke hatt noe sentralt sted med oversikt over personers gjeld i Norge. Derfor har man vært avhengige av å kombinere flere ulike kilder for å skape seg et så riktig bilde som mulig av en kundes økonomiske situasjon.

– I hovedsak har vi brukt opplysningene kunden gir oss om sin situasjon, kombinert med data fra selvangivelsen og en generell kredittvurdering til å vurdere søknaden. Problemet er at tallene i en selvangivelse i verste fall kan være 15 måneder gamle, og mye kan ha skjedd på den tiden, sier Børge Liavik, som er Commercial Director B2C i Santander.

Jobbet aktivt for gjeldsregister

I Santander i Norge har vi jobbet aktivt for å få innført et gjeldsregister siden 2004. Grunnen til det er enkelt, ifølge Liavik.

– Et sentralt register som dette gir en bedre kredittbedømming, og det gjør at vi kan være enda tryggere på at vi gir det riktige lånet til riktig kunde, sier han.

Ansvarlighet er noe som ligger til grunn for alt Santander gjør.

Nysgjerrig på hvordan det fungerer?

Bedre økonomi

Dette er det nye gjeldsregisteret

– Lån har en viktig funksjon i markedet – så lenge de gis til riktige personer. Vår policy er vesentlig strengere enn mange andre, i form av blant annet en aldersgrense på 23 år, og en mer konservativ risikovurdering. Det gjør at vi avslår flere søknader, men det aller viktigste er at kundene våre ikke ender opp med lån de ikke kan betjene. Vi er aller mest opptatt av å være en ansvarlig långiver, forteller han.

Selv om Norge nå har fått sitt eget gjeldsregister, er ikke jobben over. Nå er det kun såkalt usikret gjeld, altså forbrukslån og kredittkort, som registreres. Børge Liavik forteller at Santander vil jobbe videre for å inkludere all gjeld i registeret.

– Dette er en god start, men for å ha en komplett oversikt over kundens økonomi, og dermed ta enda bedre avgjørelser, er vi avhengige av at alle forpliktelser er på plass, sier han.

Bremser gjeldsveksten

Målet med gjeldsregisteret er å få kontroll på nordmenns gjeldsvekst.

– På mange måter kan man se på dette som en kontrollert mini-finanskrise. Det vil bremse økningen i gjelden og kjøle ned økonomien, sier han.

Bedre økonomi

Derfor er gjeldsregisteret bra for deg som kunde

Liavik tror effekten av gjeldsregisteret vil merkes godt – særlig for mennesker som har mye gjeld eller i verste fall har finansiert gammel gjeld med ny over flere år.

– Det kan bli tøft for noen de neste tre-fem årene, men på lang sikt er det bra for økonomien, sier han og trekker frem at de store trendene i økonomien med høy boliggjeld tilsier at man bør prøve å dempe markedet.

Han mener derfor at det for mange kan være smart å fokusere på refinansiering av gammel gjeld for å foreta en opprydning i økonomien, samt å ta en gjennomgang av kredittkort og hvilke kredittgrenser man har på disse. Det kan være lurt fordi det er kredittrammen, og ikke den faktisk brukte kreditten, som teller når potensielle långivere vurderer søknaden din.