Santander
Om spareform - Jeanette Skogrand, Santander

Bedre økonomi

Hva slags spareform bør du velge?

Publisert: Oppdatert:

Skal du spare til pensjon, kan du godt spare i aksjer eller aksjefond. Men skal du spare for å ha penger til overs hvis vaskemaskinen ryker, er det mye smartere å sette pengene på en sparekonto.

Tekst:
Bjørnhild Fjeld
Foto:
Thomas Haugersveen

Hvilken spareform som lønner seg, kommer med andre ord an på om du trenger å bruke pengene på kort eller lang sikt.

– Sparer du for å ha noe til overs når du blir pensjonist om 30 år, kan du gjerne spare i aksjer. Men drømmer du om å dra på en fin ferie neste sommer, kan det være mye bedre med en sparekonto. Og det aller viktigste er at du faktisk sparer, mener Jeanette Skogrand, som er nordisk ansvarlig for sparing i Santander Consumer Bank.

For selv om avkastningen i mange tilfeller er høyere over tid ved å spare i aksjer enn i en sparekonto i banken, er det langt fra garantert at aksjer er mest lønnsomt for deg.

Spare penger sparekonto

Bedre økonomi

Få mer ut av pengene dine med sparekonto

– Markedet svinger opp og ned. Hvis du trenger pengene til å realisere en feriedrøm, kan hele ferien i verste fall gå i vasken hvis du sparer i aksjer. På en sparekonto vil pengene være helt trygge, og du får renter, sier hun.

Selv om rentene på innskudd ikke er så høye for tiden, er det likevel langt mer lønnsomt å spare på en sparekonto, enn å la pengene stå på lønnskontoen. Ved at de blir stående på lønnskonto er det dessuten større risiko for at de blir brukt opp. På en sparekonto ser du ikke pengene i det daglige.

– Det føles ikke bra å måtte låne penger for å kunne dra til tannlegen. Uansett hvordan økonomien din er, er det smart å ha en sparekonto.

Jeanette Skogrand

— Nordisk ansvarlig for sparing i Santander Consumer Bank

Ikke lån alt, alltid!

I dag har de fleste kredittkort, med noen ekstra tusenlapper lett tilgjengelig. Mange har et boliglån med en kredittramme som gjør at det ikke er så vanskelig å få tak i ekstra penger om det virkelig kniper. Jeanette Skogrand vil likevel slå et slag for god, gammeldags sparing:

– Det er dumt å stille seg i den situasjonen at alt du eier er belånt. Det føles ikke bra å måtte låne penger for å kunne dra til tannlegen. Uansett hvordan økonomien din er, tenker jeg at det er smart å ha en sparekonto, sier hun.

Skogrand mener det er enkle grep de fleste kan gjøre i hverdagen, som gjør at vi klarer å spare. For eksempel kan det å kutte ut snusen spare deg for 14 000 kroner i året.

Bedre økonomi

Fra snusboks til laptop på ni måneder

Prioriter sparing

Selv om du har stort boliglån, vil spareeksperten likevel anbefale deg å prioritere sparing.

– Du må ha likviditet til å klare de hverdagslige utgiftene. Har du barn, er det stadig noe nytt utstyr de trenger, og kanskje du må bytte ut gjerdet mot veien, illustrerer Skogrand.

Bare hvis du har veldig mye kredittkortgjeld, eller annen gjeld med høy rente, vil Skogrand anbefale at du kvitter deg med denne før du setter penger på konto.

Bedre økonomi

Mange smålån? Slik får du oversikt

Det finnes mange gode grunner til å spare – og ingen sparemål er for små! Skogrand ønsker alle som sparer penger eller ønsker å komme i gang med sparing velkommen som kunder i Santander.

– Ingen sparemål er for små. Enten du sparer til motorsykkel, moped eller sykkel – det er lurt med en sparekonto!

Viser orden på økonomien

Noen ganger klarer du kanskje ikke å spare hele beløpet, men må låne resten. Det betyr på ingen måte at sparingen er bortkastet, mener Skogrand.

– Ved å spare viser du både deg selv og banken at du er en person som har vilje og evne til å gjøre opp for deg. Du har orden på økonomien, og det vil derfor være lettere for banken å gi deg et lån om du trenger det ved neste korsvei, sier Santanders spareekspert.

Så – hvis du ikke allerede sparer, er det bare å sette i gang. Det er enkelt å opprette en sparekonto i Santander, og hos oss får du også en av markedets beste renter!

Er du klar for å sette fart på sparingen?
Opprett sparekonto her!

Santander Sparekonto: 1,95% effektiv rente fra første krone.
Santander Høyrentekonto: 2,05 % effektiv rente ved minsteinnskudd kr 100 000.
Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?