Santander

Bedre økonomi

Slik påvirker kredittkortene mulighetene dine for å få lån

Publisert:

Den totale kredittrammen på kredittkortene dine kan bety mer enn du tror.

Tekst:
Pål André Skogen
Foto:
Istock

Å bruke kredittkort riktig kan være veldig smart – enten for å betale uforutsette utgifter eller for å samle bonus på det du handler slik at du i praksis får rabatt.

Mange har flere kredittkort fra ulike banker i lommeboken, og for mange vil den totale kredittgrensen være høyere enn det man har bruk for til vanlig. Etter at gjeldsregisteret ble innført den 1. juli, kan det gå ut over lånemulighetene dine.

Gjeldsregisteret omfatter alt av usikret gjeld, og betyr at banken får en oversikt over alle kredittkort og forbrukslån direkte fra gjeldsregisteret. Har du da mange kredittkort med en høy grense, vil det kunne påvirke mulighetene dine til å få lån.

– Med gjeldsregisteret vil det være kredittgrensen på kortet som blir tellende for hvor mye du har lånt – ikke hvor mye som er brukt, forteller produktansvarlig for kredittkort hos Santander, Tommy Rist.

Bedre økonomi

Dette er det nye gjeldsregisteret

Samlet gjeld som teller

Når du søker lån er den totale gjelden du har et viktig element banken vurderer. Basert på inntekten din vil banken regne seg frem til hvor mye du tåler å låne basert på et gjennomsnittlig forbruk og andre relevante data. Deretter trekkes eksisterende gjeld fra dette tallet for å finne ut hvor mye du kan låne med din nåværende situasjon.

– Totalt kan man ikke ha mer enn fem ganger inntekten i lån. Særlig når det kommer til bolig i de store byene er det mange som må tøye strikken ganske langt for å få råd til det man ønsker seg. Da kan 100 000 kroner ekstra være avgjørende for om man vinner en budrunde eller ikke, sier Rist.

Tommy Rist, Santander

De 100 000 kronene banken har tatt høyde for at du har lånt når de beregner maksimal lånesum trenger altså ikke være penger du faktisk har lånt, men kan rett og slett være kredittkort du aldri bruker.

– Ta en gjennomgang

Alle bør logge seg inn og sjekke hva som er registrert i gjeldsregisteret, mener eksperten. Det kan man enkelt gjøre hos én av de tre gjeldsregistertjenestene: gjeldsregister.com, norskgjeld.no og minexperian.no. Informasjonen skal være identisk i alle registrene, så hvilket av dem du bruker spiller ingen rolle.

– Da får du en komplett oversikt over hvilke kort og eventuelle lån du har. Det er garantert mange som har et eller flere kredittkort som ligger bortgjemt i en skuff uten å noen gang har blitt brukt. Det er irriterende om drømmebilen eller -leiligheten glipper fordi du ikke har ryddet opp tidligere, advarer han.

Det er irriterende om drømmebilen eller -leiligheten glipper fordi du ikke har ryddet opp tidligere.

Tommy Rist

— Produktansvarlig for kredittkort

Rist og Santander er veldig fornøyde med at også Norge nå har et gjeldsregister på plass.

– Gjeldsregisteret er veldig positivt på mange måter. Det ene er at det blir enklere for oss som bank å ta riktige avgjørelser, men det vil også sørge for at det er vesentlig enklere å få oversikt over din egen privatøkonomi. For deg som kunde blir det viktigere enn noen gang å vurdere kredittgrensene, og ikke minst sørge for at du beholder de riktige kredittkortene i lommeboka, med den beste kombinasjonen av en passe stor kredittgrense og gode fordeler, avslutter han.

Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?