Santander

Bedre økonomi

Sparing til barn – det skal ikke så mye til

Publisert: Oppdatert:

Det er ikke så mye sparing hver måned som skal til før det er til god hjelp for barna dine når de en gang i fremtiden skal inn på boligmarkedet.

Tekst:
Bjørnhild Fjeld
Foto:
iStock

Santander Consumer Bank er i Norge best kjent for å tilby billån, forbrukslån og kredittkort, men visste du at Santander også tilbyr både sparekonto og høyrentekonto?

Her er noen gode råd fra Santanders spareekspert for hvordan du kan spare til barna.

Start tidlig – da trenger du ikke spare så mye hver måned for at det skal ha effekt.

Kurt Stormyr

— Produktansvarlig for sparing, Santander Consumer Bank

Høyere rente

– Vi kan tilby en høyere rente på spare- og høyrentekonto enn de fleste andre dagligbanker, forteller Kurt Stormyr, produktansvarlig for sparing i Santander.

Med en sparekonto får du 1,95 prosent effektiv rente fra første krone. Det er ingen gebyrer, og du har ubegrenset antall uttak. Når du har spart mer enn 100 000 kroner, kan du flytte pengene over til en høyrentekonto som har akkurat det samme fordelen – og 2,05 prosent effektiv rente.

Her kan du opprette sparekonto til barna

Mange vurderer å spare i fond til barna, og for noen kan det være et alternativ. Fordelen med å ha sparepengene trygt plassert i banken, er at du har full kontroll selv om det skulle gå dårlig på børsen.

Sparepenger i banken gir også en fleksibilitet, fordi du kan ta ut pengene når du vil. Det kan jo skje noe du ikke har forutsett, som gjør at du faktisk trenger pengene.

Bedre økonomi

Hvor mye skal barna få i lommepenger?

Start tidlig

Kurt Stormyr anbefaler at du starter så tidlig som mulig dersom du ønsker å spare til barna. Da trenger du ikke å spare så mye hver måned for at det skal ha effekt.

Sparer du i barnets eget navn, kan du ikke fritt disponere pengene om noe skulle skje.

– Selv om det bare er noen hundrelapper i måneden, vil det bli mye penger i løpet av 18 år, forklarer han og setter opp et eksempel for oss:

Sparer du 500 kroner i måneden i 18 år, utgjør dette snaut 129 000 kroner med en effektiv rente på 1,95 prosent.

Etter hvert som barna blir større, ønsker de seg ofte penger istedenfor leker og klær både til bursdag, jul – og selvfølgelig til konfirmasjon. Hvis barnet lærer seg å spare gaver fra ulike anledninger, vokser sparekontoen jevnt og trutt.

Når tiden er inne for å forlate redet, kan pengene på sparekontoen være en fantastisk startkapital som gjør det mye enklere å komme seg inn på boligmarkedet.

Spare hele barnetrygden?

Kurt Stormyr synes ikke at foreldre skal føle seg forpliktet til å spare til barna hvis de selv har en trang økonomi.

– Jeg synes ikke du skal føle deg forpliktet til å spare hele barnetrygden. Det er ikke det den er ment for, understreker Stormyr.

Det viktigste for barnas fremtidige økonomi er uansett at de selv lærer å tjene egne penger – og at de må spare for å kunne kjøpe det de ønsker seg.

kontantløs-forsidebilde

Bedre økonomi

Hvordan lære barna om økonomi når kontantene er borte?

Spare i barnets navn eller i eget navn?

Når du skal spare til barna, lurer du kanskje på om det er mest praktisk å spare på en konto i eget navn eller i barnets navn. Kurt Stormyr forklarer at det er fordeler og ulemper med begge løsninger. Skattemessig er det ingen forskjell, fordi barn uansett vil inngå i foreldrenes skatteligning.

Sparer du i barnets eget navn, kan du som forelder ikke fritt disponere pengene om noe skulle skje. Pengene blir heller ikke en del av oppgjøret ved et eventuelt samlivsbrudd.

– Dette kan dere løse ganske enkelt ved å lage en avtale om at pengene som står på den aktuelle sparekontoen, skal tilfalle barnet ved en viss alder, forklarer Kurt Stormyr.

Stormyr heller likevel mot at den beste løsningen er å spare i ditt eget navn. Det er nemlig slik at om barnet har en stor formue, vil dette kunne påvirke barnets rett til stipend fra Lånekassen. Eier barnet mer enn to ganger folketrygdens grunnbeløp (2G), vil også fylkesmannen forvalte midlene. Det vil i praksis si at fylkesmannen tar vare på pengene på en konto for barnet. 2G er i dag rundt 185 000 kroner.

Vil du bestemme hva pengene skal brukes til?

Hvis du velger å spare til barnet, har du helt sikkert ikke lyst at de skal sløse dem bort med en gang de får tilgang til kontoen. Har du spart i eget navn, kan du for eksempel velge å la pengene stå i banken til den dagen det blir aktuelt for barnet å kjøpe egen bolig.

– Dersom barnet får tilgang til en stor sum penger på 18-årsdagen, kan det jo hende at det er mer fristende å kjøpe motorsykkel enn å bruke som egenkapital til bolig, illustrerer Kurt Stormyr.

Lær mer og opprett sparekonto her

Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?