Santander

Bil og MC

Dette sier bilens farge om deg

Vi er alle ulike. Hvilken farge du velger på bilen din kan si noe om hvem du er som person – og hva du setter pris på i livet.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Siw Ch. Teigland
Foto:
Istock

Bilens farge kan fortelle mye om deg som eier. De aller fleste velger det trygge når du bestemmer seg for farge. Ifølge en rapport fra billakk-produsenten Axalta Coating Systems i USA, var hvitt den mest populære lakkfargen på verdensbasis i 2015, med en markedsandel på hele 35 prosent.

Nøytrale farger som hvit, sølv, grå og svart dominerer på statistikkene, mens rødt og blått ligger på den fargesprakende toppen.

fordeler elbil

Bil og MC

Praktisk, lønnsom og miljøbesparende – her er fordelene med elbilen

– Farge er for mange viktigere enn motorstørrelsen

Dette er faget til den drevne salgskonsulenten Joachim Haug (30). Haug jobber hos Brennes Auto AS i Sarpsborg. Brennes Auto er Nissan-forhandler, men fører også en rekke andre bilmerker på bruktbilmarkedet. Joachim har jobbet med salg av bil i tolv år og er etter hvert blitt en god menneskekjenner.

For noen kan fargen ha mer å si enn motorstørrelse og ekstrautstyr.

Joachim Haug

— Salgskonsulent, Brennes Auto

– Hvitt er altså den mest populære fargen nå. Da jeg begynte i denne jobben i 2006, solgte vi ikke én hvit bil, forteller Joachim. Han opplever ofte at mange har et sterkt forhold til farge. For noen kan fargen ha mer å si enn motorstørrelse og ekstrautstyr.

Bilens farge er ekstra viktig for elbil-kjøpere

– Salget av el- og hybridbiler stiger. Her er motorvalget begrenset, og da blir fargen og utstyret ekstra viktig, forteller Joachim.

Han opplever at kvinner er mer forsiktige med fargevalget, tenker på verdien ved et videresalg og derfor oftere velger tidløse og lettsolgte farger.

– Ved salg av nye biler opplever vi at nesten alle har preferanser også rundt interiørfargen. Mange ønsker seg lyst beige og brunt.

Selv kjører han firmabil, men kunne han velge bilfarge på øverste hylle, hva ville han selv valgt?

bilens farge

– En hvit familiebil eller en sporty egobil i hvitt eller oransje. Jeg er en ganske fornuftig type, men er også litt rastløs og liker action, så hvitt og oransje tiltaler meg, forteller salgskonsulenten i Sarpsborg.

Vi ba Joachim Haug ta på seg forskerbrillene og gjøre en uhøytidelig analyse av sine egne observasjoner rundt fargevalg på bil.

Bilselgerens forskning: Slik tenker vi når vi velger farge på bil

Hvit = pent og trygt

Mange synes hvitt er sprekt. Det er også en praktisk farge som er lett å holde pen. Enkelte som kjører mye på snødekte veier om vinteren, går bort fra hvit bil fordi den blir mindre synlig. Alle typer mennesker, både unge og godt voksne velger hvit lakk. Det oppleves ofte som et trygt valg.

Grå/sølvgrå = praktisk og fornuftig

Mange synes nok dette er kjedelige farger, og sølvgrått er forbundet med en praktisk holdning. Skitt, steinsprut og riper synes mindre enn på andre farger. Sølvfargen tåler også at du drøyer litt med bilvasken. Nå ser vi en økning i salg av sølvfargede biler igjen. Sølv er tidløst, lettsolgt og fornuftig.

Svart = klassisk, men anonymt

Svart lakk – en råtass? Nei, det er en myte. Svart er klassisk, tidløst og selger bra. En person som vil skille seg litt ut, velger ikke svart. Mange synes det er en kjedelig farge, særlig hvis bilen også har svart interiør. Detaljer på bilen synes ikke så godt, så de som ønsker å fremheve enkelte deler av bilen, velger ikke svart.

Bil og MC

– Hva slags bil skal vi velge, og trenger vi egentlig to?

Rød = synlig og for alle

Jeg ser ingen kundetype som skiller seg ut i valg av rød bil egentlig. Men rødt velges ofte av folk som kjøper mindre biler – eller som ønsker å være ekstra synlig i trafikken. Detaljer kommer godt frem mot rødfargen, og etterspørselen etter rød lakk er økende.

Rosa = sært

Rosa er sjelden original-lakk, så ser du en rosa bil har eieren fått den omlakkert eller foliert.

I skrivende stund ligger 18 rosa biler ute på Finn.no. 13 av dem er Peugeot 208, nesten den eneste som leveres originalt i rosa. Det er et sært valg, særlig i forhold til annenhåndsverdien.

Mørk blå / mørk grønn = tradisjonell

Vi selger mange mørk grønne og blå biler, uavhengig av størrelsen, men mørk blå er særlig populært på større biler. Dette er et ganske tradisjonelt valg for folk som vil kjøre en klassisk stil og ikke ønsker å stikke seg ut.

Sjekk vårt bilsøk her!
Les mer

Brun = litt 2012

Lysebrune, kaffe latte-farger og konjakkfarger gikk det mye av mellom 2008 og 2013, men dette har bråstoppet. Det er gjerne godt voksne kunder som velger brune lakktoner.

Oransje / gul = oppmerksomhet

Personer som vil skille seg ut, velger disse fargene. Vi selger spesielt kultbiler i oransje og gult. Folk som kjøper dyre, kraftige sportsbiler vil gjerne ha en farge som blir lagt merke til. Mange modeller kler knæsje farger.

bilens farge

Oransje vekker oppsikt og folk som kjøper dyre, kraftige sportsbiler vil gjerne ha en farge som blir lagt merke til.

Knallblå = tøff

Folk som går for knallblått har gjerne valgt en mindre bil eller en sporty variant med tøff sportspakke. Dette er biler (og folk) som synes godt i omgivelsene.

Lys grønt/lime = kul

Dette er en farge som velges til små biler. Nå kommer en ny Nissan Micra i knall lime grønn – den ser kul ut, og det blir spennende å se hvordan fargen slår an.

fjerne-riper

Bil og MC

Videotips: Fjern riper i lakken på bil

Tofargede biler og dekor = kreativ

Noen bilprodusenter leverer tofargede biler, for eksempel kultbiler som Mini, Citroen Cactus og Nissan Juke. Bilene er gjerne litt sporty, og kjøperne av disse vil synes. Kunden kan selv komponere utseendet på bilen. Plastfeltet som dekker døren ser tøft ut og beskytter også mot skader.

Kunder som velger fartsstriper får dem ofte montert selv. De er sjelden levert fra fabrikken. Dette er personer som vil sprite opp bilen, og om det er kult, kommer an på om biltypen kler stripene.

På jakt etter bil? Sjekk vår bilkalkulator!
Søk om billån her

Vi i Santander skiller verken på farger eller folk. Vi ønsker at du skal velge den bilen som passer for deg, før vi hjelper deg med finansieringen.

Priseksempel billån: 3,65% nom./5,18% eff. Egenkapital 35% Lånebeløp 150.000,- o/5 år. Etableringsgebyr kr 2.000,- Totalkostnad kr 170.222,-
Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?