Santander
Øystein Sagstad hos Abildsø Elektriske AS

Bil og MC

– Feil lading av elbil kan sette eget og andres liv i fare!

Slenger du ut en kabel fra vinduet hjemme når du skal lade elbilen? Det kan være svært brannfarlig, sier vår ekspert.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Siw Ch. Teigland
Foto:
Thomas Haugersveen

Med en elbil kan du spare massevis av penger på drivstoff, og stort sett er det enkelt å lade. Hurtigladestasjoner popper opp over hele landet, og mange kan lade bilen trygt på jobben. Men – så skal du lade bilen hjemme, og fordi du ikke har hjemmelader bruker du en helt vanlig stikkontakt fra et uttak inne i huset, eller kanskje en kontakt i garasjen som opprinnelig er ment for motorvarmer. Penger spart, tenker mange.

– Nei og nei, dette er veldig brannfarlig! Ikke bare kan du skade både bil og bolig, du kan også sette eget og andres liv i fare. En vanlig stikkontakt kan ikke brukes, med mindre den har jordfeilbryter type B og er sikret med en 10A-sikring. Dette er noe de færreste har, sier Øystein Sagstad, som er prosjektleder i Abildsø Elektriske AS i Oslo.

– Lading må skje forskriftsmessig. Det må bli slutt på hjemmelagde, farlige løsninger!

Øystein Sagstad

— Prosjektleder i Abildsø Elektriske AS

En jordfeilbryter type B sikrer kort forklart anlegget mot likestrømsfeil, altså at strøm flytter seg fra batteriet og tilbake inn i det elektriske anlegget. Uten en slik jordfeilbryter kan strømmen spre seg videre, og i verste fall kan dette bety at naboen får støt når du lader bilen.

Dessuten skal alle stikkontakter som brukes til lading av elbil være på egen kurs, sikret med en 10A-sikring. Ved høyere ladestrøm enn dette må man installere en dedikert ladestasjon.

Øystein Sagstad jobber utelukkende med prosjektering av ladestasjoner for elbiler, og vet hva han snakker om. Etter at elbilsalget tok av i 2011, har behovet for lading skutt i været – men det har dessverre også branntilløpene. Om hjemmeanlegget ditt har gammeldagse skrusikringer, kan disse overbelastes – og kabelen kan i verste fall begynne å brenne før sikringen går.

fordeler elbil

Bil og MC

Praktisk, lønnsom og miljøbesparende – her er fordelene med elbilen

Vit hva du går til

Når du har bestemt deg for å kjøpe elbil eller plugin-hybrid, bør du aller først sjekke hvilken mulighet du har for hjemmelading, og hva slags lading bilen kan ta.

– Det er viktig at kunden setter seg inn i dette, helst i forkant av at bilen leveres. Lading må skje forskriftsmessig, og du må regne med at dette koster penger, sier Sagstad, og fortsetter: Legg det inn i bilkjøpsbudsjettet med én gang! Det må bli slutt på hjemmelagde, farlige løsninger.

– Ansvaret ligger hos eieren av det elektriske anlegget, som plikter å sette seg inn i formålet med installasjonen, understreker prosjektleder Sagstad.

Det smarteste er å få hjemmeladeren montert før bilen leveres, så har du alt klart. Å basere seg på en stikkontakt ut av kjøkkenvinduet, kan være livsfarlig.

Han har inntrykk av at en del bilforhandlere ikke opplyser godt nok om forskriftsmessig hjemmelading. Noen forhandlere samarbeider imidlertid med autoriserte elektrofirmaer – og det er et stort pluss for deg som kunde.

– En god løsning hadde vært om bilforhandlerne integrerte hjemmelading i totalpakkeprisen på bilen. Gjennomsnittlig ligger installasjon av en ladestasjon på 20 000 kroner. Det er smart å få montert ladestasjonen før bilen leveres, sier Sagstad. Da ligger alt til rette når du får bilen hjem. Og – et viktig poeng: Selv om hybridbiler har en mindre batteripakke, og trenger mindre strøm, gjelder de samme forskriftene som for lading av elbil.

Slik blir du en lykkelig og trygg elbileier:

 • Sjekk hva slags lademuligheter du har – helst før du kjøper bil. Har du ikke egen kurs med jordfeilbryter type B, bør du installere egen ladestasjon.
 • Undersøk om bilforhandleren samarbeider med noen elektroinstallatører. Hvis ikke, kontakt et par firmaer som har erfaring med installasjon av ladestasjoner.
 • Bor du i leilighet, vil elektroinstallatøren samarbeide med og innhente godkjennelse fra styret i borettslaget eller sameiet.
 • Bor du i enebolig, trenger du ikke tillatelse for å installere ladestasjon.
 • Ved montering av stikkontakt uten jordfeilvern, vil installatøren skrive i samsvarserklæringen at kontakten ikke er godkjent for lading av elbil. Ved eventuell brann i forbindelse med lading vil du kunne få problemer med forsikringsoppgjøret.
 • De fleste ladestasjoner tåler vær og vind, og kontaktene tåler vann. De fleste ladestasjoner er dessuten låsbare.
  rekkevidde-elbil

  Bil og MC

  Rekkevidde på elbil – slik kommer du helt frem

Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?