Santander
mette-mc-3

Bil og MC

Forsikring av MC: Dette avgjør forsikringspremien

Hva skal forsikringen dekke og hva trenger du egentlig? Flere faktorer påvirker forsikringspremien når du skal forsikre din motorsykkel. Med litt kunnskap kan du påvirke ganske mye.

Publisert: Oppdatert:

Å velge riktig forsikring er vanskelig uansett om du akkurat har kjøpt deg motorsykkel, eller om du allerede eier en MC og skal fornye forsikringen for neste år.

Det er ikke så lett å bli klok, for samme sykkel, samme sjåfør med samme forutsetninger, kan får ulike forsikringspremier hos ulike selskaper.

Det er nemlig flere faktorer som spiller inn når forsikringspremien skal beregnes, og nesten alle forsikringsselskaper analyserer ofte disse ulikt. Det du kan gjøre, er å velge forsikringsselskap bevisst.

MC motorsykkel lån

Bil og MC

Den korteste veien til MC-lån

Dette kan du påvirke

Det mest åpenbare du kan gjøre for å påvirke forsikringspremien er selve valget av sykkel. En motorsykkel ment for racing, gir høyere forsikringspremie enn en sykkel ment for touring. Forsikringsselskapene sitter på ulik skadehistorikk og opererer med ulike vurderingskriterier. Det kan derfor være at ett selskap gir bedre forsikringer for lett motorsykkel, mens et annet kan gi bedre forsikring for tung motorsykkel.

Forsikringspremien påvirkes også av hvem som skal kjøre sykkelen. Det smarteste er ofte å kun kjøre selv. Kjøper du alarm, FG-godkjent lås og bruker godkjent sikkerhetsutstyr når du kjører, har du gode kort på hånden i forhold til forsikringspremien.

Til slutt må du vurdere egenandelen. Hvor mye er du villig til å betale i egenandel om det faktisk skjer noe? Jo høyere egenandel, jo lavere forsikringspremie.

Dette kan du ikke påvirke

Du kan ikke påvirke alderen din, eller om du er mann eller kvinne. Din tidligere skadehistorikk og erfaring med MC er også vanskelig å gjøre noe med. Hvor du bor og jobber, eller hvor motorsykkelen står parkert er også avgjørende faktorer. Dette er selvfølgelig mulig å påvirke, men vil sjeldent lønne seg. Om du har en garasje, eller har muligheten til å bygge en, er dette likevel en fordel.

Alle disse faktorene kan gi utslag i forsikringspremien, og hva forsikringen faktisk dekker. Det er derfor veldig viktig å alltid gi så nøyaktige opplysninger til forsikringsselskapet som mulig.

Bil og MC

Slik velger du riktig MC-forsikring

Sjekk før du kjøper MC

Sjekk med flere forsikringsselskaper som mulig før du kjøper den motorsykkelen du vil ha. På denne måten kan du lettere få et totalbilde på hva sykkelen faktisk koster deg.

Del gjerne  opp forsikringen i månedlige betalinger, i stedet for å få en stor regning i året. Månedlige betalinger er ofte litt enklere å håndtere.

Helt til slutt – Dette må du vite
  • Har du finansiert din MC med lån, er det som regel et krav at du har full kaskoforsikring inntil lånet er innfridd. Dette er en del av sikkerheten til banken.
  • Mange avskilter motorsykkelen under vinterlagring. Uansett hvordan du vinterlagrer, ikke glem forsikringen om vinteren. Ting skjer – året rundt.
Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?