Santander

Bil og MC

Husk dette dersom du kjøper en bil med heftelser!

I verste fall kan du nemlig ende opp med selgerens gjeld på kjøpet.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Andreas Handeland
Foto:
Thomas Haugersveen

Når man låner penger til et bilkjøp, tar banken pant i bilen som en sikkerhet for lånesummen. Da registreres en heftelse i Brønnøysundregistrene, og denne følger bilen – ikke eieren.

I praksis betyr det at banken har sikkerhet i bilen inntil gjelden er innfridd. Dersom du kjøper en bil som fortsatt har heftelser, betyr det at banken kan hente bilen dersom den opprinnelige låntakeren slutter å betale på billånet. Heldigvis er dette en fallgruve du enkelt kan styre unna, ved å gjøre hjemmeleksen din før bilkjøpet!

Eksperter: Sjekk for heftelser før du kjøper!

– På Brønnøysundregistrenes nettside kan du enkelt sjekke om en bil har heftelser, ved å taste inn registreringsnummeret, sier Camilla Hofvind, som er salgskonsulent B2B hos Santander.

Hun forteller at et billån kan ha inntil ti års nedbetalingstid. Derfor er det også stor sjanse for at det er restgjeld, og dermed også en heftelse, på en bil som selges før hele gjelden er nedbetalt.

Bruktbil sjekkliste

Bil og MC

Enkel sjekkliste ved kjøp av bruktbil – dette må du sjekke!

– Det er spesielt viktig å sjekke dette når du kjøper bruktbil privat, fortsetter Hofvind.

Én av fire norske personbileiere er medlem i Norges Automobil-forbund (NAF). Også de er tydelige på viktigheten av å gjøre grundig forarbeid, for å unngå å kjøpe katta i sekken.

– Vi anbefaler at du sjekker for heftelser både når du kjøper bruktbil privat og av en forhandler. Dersom du kjøper en nybil er det ikke nødvendig, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal.

Få heftelsene slettet før du blir eier av bilen

Hva gjør du, dersom bilen du har sett deg ut har heftelser? Det er jo ikke spesielt fristende å overta noen andres gjeld – så du må forsikre deg om at heftelsene slettes før ditt navn registreres hos Vegvesenet.

– Det gjør du ved å kontakte den aktuelle banken, og be om eksakt restgjeld inkludert renter, samt betalingsinformasjon. Beløpet bør betales direkte til banken for å sikre at heftelsen blir slettet. Den resterende kjøpesummen betales direkte til selger, sier Camilla Hofvind.

Bil og MC

Slik får du billån

Hun anbefaler på det sterkeste at oppgjøresmåten beskrives i kjøpekontrakten.

– Dersom du har vært uheldig og kjøpt en bil med heftelser, og dermed blitt ansvarlig for en annens gjeld, kan det fort bli en juridisk sak mellom deg og selger. Derfor er det viktig å kontraktsfeste at bilen skal være fri for heftelser, sier Hofvind.

Dersom du skal låne penger til en bil, er sjansen for å ende opp med restgjeld på kjøpet riktignok liten. Banken utbetaler nemlig ikke lånebeløpet så lenge det er registrert heftelser på den aktuelle bilen. Likevel anbefaler både Santander og NAF at du alltid sjekker for heftelser i Brønnøysundregistrene før du inngår kjøpekontrakt på en bruktbil.

Sjekkliste bruktbil motor

Bil og MC

Avansert sjekkliste ved kjøp av bruktbil – Dette bør du sjekke

Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?