Santander

Bil og MC

– Hva slags bil skal vi velge, og trenger vi egentlig to?

Det er mange spørsmål som melder seg når en familie på fire er på jakt etter ny bil. Les hvilke råd eksperten kommer med for at de skal ende opp med en løsning som passer deres behov.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Pål André Skogen
Foto:
Peter O. Hjertholm

Hva slags bil du skal kjøpe avhenger av mange faktorer. I en verden der ting forandrer seg i en voldsom takt er det mye man må ta stilling til: Skal man kjøpe eller lease? Vil en elbil alene kunne fylle behovet? Kanskje må det to biler til for å få hverdagskabalen til å gå opp?

Akkurat disse spørsmålene stiller Ane-Kamilla Eriksen og samboeren Peter Kollerud fra Oppegård seg i disse dager. Ane-Kamilla jobber i Oslo og Peter jobber hjemmefra.

I dag kjører de en Mitsubishi Outlander hybrid. Tanken nå er å få tak i en bil nummer to og ta en vurdering rundt hva de på sikt skal gjøre med Outlanderen.

– Det å løse hverdagslogistikken er nok det aller viktigste. Jeg pleier å kjøre bil til jobb, så med to barn som skal rundt på ulike fritidsaktiviteter på ettermiddagene, blir det ofte lite fleksibelt med bare én bil, forteller Ane-Kamilla.

fordeler elbil

Bil og MC

Praktisk, lønnsom og miljøbesparende – her er fordelene med elbilen

Det økonomiske aspektet taler også for at familien kanskje bør kjøpe seg en elbil som kan brukes i hverdagen.

– Det koster jo 55 kroner i bompenger hver dag jeg kjører til jobb i rushtiden med Outlanderen – selv om jeg lader den og stort sett bare kjører på strøm begge veier. Med en elbil vil denne utgiften forsvinne – i hvert fall inntil videre, fortsetter hun.

Peter ønsker seg i utgangspunktet en dieselbil som kan brukes til lengre turer, samt de gangene familien må dele seg. Ane-Kamilla tror på den annen side en ladbar hybrid er mer fornuftig.

Les mer om vårt billån
Søk om billån her

Ane-Kamilla bruker stort sett bilen til jobben i Oslo hver dag, og har et mål om å la en elbil etter hvert ta seg av den kjøringen. Det vil blant annet spare henne for 55 kroner i bompenger hver dag.

Får gode råd fra eksperten

Vi er med familien på biljakt hos Birger N. Haug på Økern i Oslo. Den store bilforhandleren selger både Nissan, Subaru og Hyundai. Utvalget er derfor godt – både når det gjelder biltype og teknologi.

Ane-Kamilla og Peter presenterer problemstillingen og hva de tenker til selger Fredrik Stenseth. Han blir ikke overrasket.

– Dette er en typisk problemstilling for familier i og rundt Oslo nå om dagen. Mange er usikre på både hvilken bil de skal velge og om de skal kjøpe eller lease, sier han, og tar med paret bort for å vise fram elbilen Nissan Leaf.

Bil og MC

Er leasing det riktige for deg?

Det viktigste tipset til Stenseth er å tenke nøye gjennom hvordan bilen – eller bilene – skal brukes. Har du en hytte på fjellet 20 mil unna som ofte blir brukt vil behovet være ganske annerledes enn om du, som Ane-Kamilla og Peter, har kort vei til hytta og sjelden reiser på langtur.

– Blir fort den viktigste bilen i husholdningen

Ane-Kamilla og Peter har i praksis allerede bestemt seg for å gå til anskaffelse av en elbil. Spørsmålet er hvordan den skal finansieres og hvordan den vil brukes.

– Jeg kommer til å kjøre den til jobb, men en liten elbil vil jo også holde til mesteparten av kjøringen vi gjør i nærområdet, sier Ane-Kamilla.

Vi ser ofte at noen kjøper en elbil som en nummer to-bil, men at den raskt blir familiens primære bil.

Fredrik Stenseth

— Birger N. Haug

Stenseth er klar på at mange nok undervurderer hvor mye en elbil faktisk blir brukt.

– Vi ser ofte at noen kjøper en elbil som en nummer to-bil, men at de ganske raskt innser at den faktisk fungerer som familiens primære bil. Slik som Ane-Kamilla og Peter beskriver bilbruken sin høres det ut som dette fort kan skje i dette tilfellet også, forteller han.

Paret fra Oppegård tar en nærmere titt på Leaf og er enige om at en slik elbil ville dekket mange av behovene deres. Men når Stenseth forteller at den tillatte taklasten er lav skjønner de to at alle behov neppe kan dekkes av en elbil i denne klassen.

– Vi har sesongkort i en alpinbakke og er derfor helt avhengige av å kunne ha en skiboks med fire par alpinski på taket. Det blir nok for tungt her, sier Peter.

Peter forteller at familien bruker mye tid i alpinbakken og er avhengige av å kunne ha en skiboks på taket.

– Vi har en forkjærlighet for SUV-er

I likhet med veldig mange andre nordmenn har familien fra Oppegård trykket SUV-en til sine bryst. I deres egen Outlander er det særlig den høye sitteposisjonen som tiltaler dem begge.

Plassmessig dekker den også alle familiens behov. Derfor viser Stenseth paret en Nissan Qashqai. Tidligere var dette en av de mest populære bilmodellene på den norske salgsstatistikken, men de siste årene har salget falt kraftig – kanskje først og fremst på grunn av avgiftsregler og tøff konkurranse fra ladbare hybrider og elbiler.

– Vi vil jo også gjerne ha en bil med firehjulsdrift, sier Peter, med støtte fra Ane-Kamilla.

– Da er det viktig å tenke gjennom om det er verdt merprisen. En bil med firehjulsdrift vil gjerne koste 50-100 000 kroner mer enn en uten, og derfor er det lurt å tenke gjennom hvor ofte man faktisk trenger det. I dag er jo de fleste veier godt brøytet og saltet – du skal ganske langt opp på fjellet før det faktisk er nødvendig, råder selgeren.

Qashqai-modellen de ser på leveres kun med rene bensin- og dieselmotorer. Et annet sted i butikken har de en SUV/crossover i tilsvarende størrelse – en firehjulsdreven Subaru XV.

– Denne kommer jo også som hybrid etterhvert, røper Stenseth til det nysgjerrige samboerparet mens de prøvesitter XV-en.

Selger hos Birger N. Haug, Fredrik Stenseth, mener det er viktig å tenke nøye gjennom bruken sin før man kjøper en eller flere biler. Her rådfører han samboerparet fra Oppegård vedrørende deres bilbruk i hverdagen.

Bør man eie eller lease bilen?

Med så mange ulike motortyper å velge blant, samt stor usikkerhet rundt bilavgiftene og restriksjoner på bruk i årene som kommer, er det vanskeligere enn noen gang å vite om man bør kjøpe eller lease bil.

– Leasing har jo blitt mer vanlig de siste årene. Mye av grunnen til det er at mange er usikre på hva bilen vil være verdt når den skal selges igjen. Med leasing trenger du ikke å bekymre deg for verditapet, sier Stenseth.

Bil og MC

Derfor kan det lønne seg å lease elbil

En elbil er ifølge bilselgeren det tryggeste valget hvis man skal kjøpe en bil i dag.

– Det er snakk om at det vil bli innført moms på leasing av elbiler i løpet av noen år, men hvis man allerde har kjøpt bilen på det tidspunktet vil ikke det spille noen praktisk rolle. Elbiler har kommet for å bli, og bekymringene mange hadde rundt batterilevetid begynner nå å forsvinne, fortsetter han.

Overfor familien Eriksen/Kollerud anbefaler Fredrik Stenseth å kjøpe en elbil som vil stå for mesteparten av bruken i hverdagen. I tillegg mener han det å lease en større familiebil kan være fornuftig – dersom de velger å selge SUV-en de har i dag.

Etter besøket i bilbutikken er Ane-Kamilla og Peter fast bestemt på at de skal skaffe seg en elbil som kan stå for mye av småkjøringen i hverdagen.

Besøket i bilbutikken har vært et tankekors for både Ane-Kamilla og Peter.

– Jeg var jo i utgangspunktet innstilt på å ha en dieselbil ved siden av en elbil, men det begynner å gå opp for meg at det kanskje er smartere med en hybrid, sier Peter.

For Ane-Kamilla er det tankene rundt den praktiske bruken som har gitt en åpenbaring.

– Jeg hadde egentlig ikke tenkt over det med at elbilen ofte ender opp som nummer én-bil. Vi har hele tiden sett på det som en ekstrabil som er praktisk for å spare bompenger og løse småkjøring, sier hun.

Selv om de ennå ikke har bestemt seg helt har de fått et klarere bilde av hva behovet deres er.

– Hva vi ender opp med til slutt handler jo i bunn og grunn om økonomi, så vi får komme oss hjem og regne litt på det. Slik det ser ut nå blir det en pent brukt elbil i første omgang, og deretter et bytte av Outlanderen i løpet av et års tid, avslutter Peter.

Les mer om vårt billån
Søk om billån her

Priseksempel billån: 3,95% nom./5,49% eff. Egenkapital 35% Lånebeløp 150.000,- o/5 år. Etableringsgebyr kr 2.000,- Totalkostnad kr 171.462,-
Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?