Santander
biler-rekke-leasingavtale

Bil og MC

Dette må du lese før du inngår leasingavtale

Å lease bil betyr at du leier bilen. Du får full kontroll på de månedlige utgiftene, full bruksrett og også full vedlikeholdsplikt. Sjekk om dette passer for deg.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Sissel Fornes
Foto:
Stock

For noen handler det å kjøpe bil om å skaffe et kjøretøy som starter og kjører fra A til B, og så tilbake igjen. For andre er følelser og drømmer like sterke drivere som behov og fornuft.

Uansett motivasjon, dersom du ikke kan betale bilen med oppsparte penger, kreves en form for finansiering. Hele 70 prosent av alle biler som selges i Norge i dag, har en form for finansiering.

Leasing er for deg som ønsker et problemfritt bihold, som kan tenke deg ny bil hvert fjerde år – og ikke vil tenke på verdifallet på bilen.

Da står valget mellom billån, som fortsatt er mest vanlig, og leasing som nå velges av stadig flere. Dersom du skal finne ut om leasing er et godt alternativ for deg, bør du spandere noen minutter på å finne ut hva en leasingavtale innebærer – og måle det mot dine behov og din økonomiske situasjon.

Låne eller lease?

Leasing er først og fremst er et alternativ for deg som ønsker en helt ny bil, kjører mellom 15 000 og 25 000 kilometer per år og synes det er greit å bytte bil hvert fjerde år.

Når du leaser eier du ikke bilen, men du har full bruksrett. Du er ansvarlig for den og må også vedlikeholde den. Når du leaser er det viktig at du overholder servicer som bilen skal ha, og at du behandler den som om det skulle vært din bil. Leverer du tilbake bilen etter endt leasingperiode med mer småskader og slitasje enn det som er normalt er du ansvarlig for å rette opp dette.

Til deg som leaser bil
bil-leasing

Bil og MC

Seks ting du som leaser bil må være klar over

Billån er fortsatt den vanligste finansieringsformen, og har noen klare fordeler. Du kan kjøre så langt du vil, beholde bilen så kort eller lenge du vil, og ivareta bilen slik du selv synes er tilstrekkelig. Ulempen er at ingen kan si hvor lett eller vanskelig det blir å selge bilen. Bruktmarkedet er stort, og det er umulig å vite sikkert hvor mye bilen taper seg i verdi i den perioden du har den.

Lånefinansiering vil ofte være det mest lønnsomme dersom du bruker bilen lite, men det passer også godt dersom du er tilfreds med en brukt bil og har planer om å beholde denne over tid.

Den største risikoen oppstår når du kombinerer et billån med lang løpetid og lite egenkapital. Da risikerer du nemlig at bilen faller fortere i verdi enn det du betaler ned på lånet. Når du selger bilen, vil du kunne sitte igjen med en restsum på lånet som du må betale etter at bilen er solgt.

Lånefinansiering vil ofte være det mest lønnsomme dersom du bruker bilen lite, eller veldig mye. Hvis du er en hard bruker eller hvis du er tilfreds med en brukt bil og har planer om å beholde denne over tid.

Sjekk billånskalkulatoren om du vurderer å låne til bil

Har du spørsmål angående leasing?

I Santander er vi på plass alle hverdager mellom kl. 09 og 17.

Kontakt oss på kundeservice.leasing@santanderconsumer.no eller ring oss på telefon 210 83 400

Dette kreves for å lease bil

Når du skal inngå en leasingavtale, er det noen krav som må være oppfylt, både overfor leasingselskapet, men også overfor myndighetene. De eksakte kravene som stilles kan variere noe mellom de ulike leasingselskapene, men alle krever at du kan dokumentere at du er i stand til å betale den månedlige fakturaen, og at bilen du vil lease er en bil som leasingselskapet godkjenner. Myndighetene på sin side stiller noen krav til formalia rundt avtalen, og at en leasingavtale må vare i minimum fire år.

Slik beregnes den månedlige leasingprisen

Ved siden av bilens kjøpspris påvirkes den månedlige leasingprisen også av startleie, kjørelengde, engangsavgift og restverdi.

  • Startleien er normalt på 10 prosent av bilens kjøpesum. Dette er ikke et depositum, men fungerer som en slags egenkapital – en sum penger som er et forskudd på leien.
  • Kjørelengden for leasingperioden avtales når kontrakten skrives og er vanligvis 15 000 – 25 000 km i året.
  • Engangsavgiften på bilen settes av staten.
  • Restverdien er den prisen som bilforhandleren kjøper bilen tilbake for av leasingselskapet, og er basert på bilprisen, antatt verdifall, kjørelengde og løpetid.
    levere-leasingbil

    Bil og MC

    Vær forberedt når du leverer leasingbilen tilbake


Priseksempel billån: 3,65% nom./5,18% eff. Egenkapital 35% Lånebeløp 150.000,- o/5 år. Etableringsgebyr kr 2.000,- Totalkostnad kr 170.222,-  
Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?