Santander

Bil og MC

Kan du eie en elbil uten å ha ladeplass hjemme?

Stadig lengre rekkevidde gjør det mulig å bruke elbil uten å kunne lade hjemme. Men det krever planlegging og fleksibilitet.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Andreas Handeland
Foto:
iStock

Kan du egentlig eie en elbil uten å ha ladeplass hjemme? Det er et spørsmål mange stiller seg om dagen.

Ved årsskiftet 2018/19 var nemlig fire av ti nye biler solgt på det norske markedet elbiler. Parallelt med dette selges det naturlig nok stadig færre diesel- og bensinbiler. Dette gjør elbilen til Norges mest solgte bil dersom vi skiller på motorteknologi.

fordeler elbil

Bil og MC

Praktisk, lønnsom og miljøbesparende – her er fordelene med elbilen

En elbil har noen klare fordeler. Incentivene har gjort den rimelig å gå til anskaffelse av fordi den verken får merverdiavgift eller engangsavgift. I tillegg har den en rekke bruksfordeler som gjør den attraktiv – spesielt i og rundt de store byene. Den kan kjøre i kollektivfelt, parkere/lade gratis og de aller fleste steder slippe unna bompenger.

Derfor tar de aller fleste naturlig nok elbilen med i vurderingen når de er på biljakt. Likevel passer den ikke for alle. For er det mulig å eie en elbil uten å ha ladeplass hjemme? Og dersom du skulle ha parkeringsplass i et borettslag der det er strømtilgang – hvordan skal du lade mest mulig sikkert og effektivt?

Krever bedre planlegging

Nye elbiler med bedre batterikapasitet har gjort at begrepet «rekkeviddeangst» – som var på alles lepper for et par år siden – nå er på vei bort. Men det betyr ikke at det å kjøre eller eie en elbil er bekymringsløst.

«Ladeangst» har nemlig blitt en realitet. Flere elbiler gir større kamp om ladepunktene. Infrastrukturen rundt lading bygges ut, men den følger ikke helt den samme takten som salget av ladbare biler.

Vurderer du å skaffe deg elbil?
Beregn lån her

Derfor er det viktig å huske på at det å kjøre elbil i hverdagen uten å ha ladeplass hjemme krever planlegging. Og kanskje en god dose fleksibilitet. Noen vil kanskje ha mulighet til å lade på jobb, men i storbyområdene er trenden at antallet parkeringsplasser er synkende.

Hurtiglading kan bli redningen

For hva gjør du dersom du kommer hjem og de offentlige ladepunktene er opptatt? Og du ikke har mulighet til å lade i borettslaget? Da kan hurtiglading fort bli eneste alternativ. Det typiske er å lade 80 prosent av batteriet på ca. 30 minutter – som regel til en pris på rundt kr. 2,50 per påbegynte minutt.

Det å eie, eller lease, en elbil uten å ha lademulighet hjemme er for noen helt fint. Mange vil nok synes at elbilens fordeler og miljøhensyn kompenserer for den ekstra planleggingen det krever å finne lademuligheter. For andre vil nok dette bli et for stort stressmoment i et travel hverdag, og dermed ikke attraktivt nok til å ofre bensin- eller dieselbilen for.

Hva slags bil bør du kjøpe? Elbil, hybridbil, bensinbil eller dieselbil?

Bil og MC

Elbil, hybrid, diesel eller bensin – hva er det riktige for deg?

Lade elbilen med vanlig stikkontakt

De fleste borettslag tilbyr parkeringsmuligheter i garasjer eller større fellesanlegg. Mange av disse er flere tiår gamle og har ikke infrastrukturen som kreves for å kunne forsyne et stort antall elbiler med strøm. Det finnes imidlertid en rekke muligheter for borettslag som ønsker å få på plass ladepunkter for sine beboeres elbiler, og flere og flere tilrettelegger for det.

La oss si du har en fast parkeringsplass eller en liten garasje der det er en vanlig stikkontakt – eller schuko-kontakt om du vil. Kan du bruke den, og er det noe du bør tenke på? Det korte svaret på det er ja. Norsk Elbilforening lister på sine nettsider opp viktige ting du bør ta hensyn til dersom du skal lade elbil med vanlig stikkontakt på daglig basis.

  • Du må ha egen strømkurs på maksimalt 10 A
  • Kursen må ha jordfeilbryter av type B
  • Trekk alltid ut kabelen fra bilen før du kobler fra stikkontakten

 

Så ja, det er fullt mulig, men ladingen går tregere, og det kan være brannfarlig dersom det elektriske anlegget ikke er tilpasset bruken.

Øystein Sagstad hos Abildsø Elektriske AS

Bil og MC

– Feil lading av elbil kan sette eget og andres liv i fare!

Lade elbilen med vegglader

Det å lade elbilen med en dedikert vegglader er selvsagt å foretrekke. Den fyller batteriene med strøm langt raskere enn en gjennom en stikkontakt på en 10 A-kurs. I tillegg er det mer brannsikkert. Installasjonen av en vegglader må utføres av elektriker, og boksene koster fra ca. 13 000 kroner og oppover – avhengig av funksjoner og merke.

Dersom du velger en smart vegglader, til fordel for en standardutgave, kan du bruke funksjoner som effekt- og tidsstyring. Dette gjør at du eksempelvis kan lade når strømmen er rimeligst, eller «trykket» på strømnettet er mindre.

Husk: Uansett hvor kraftig vegglader du monterer, vil du aldri kunne lade med høyere effekt enn det antallet kW bilen din kan ta i mot.


Priseksempel billån: 3,85% nom./5,39% eff. Egenkapital 35% Lånebeløp 150.000,- o/5 år. Etableringsgebyr kr 2.000,- Totalkostnad kr 171.048,-
Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?