Santander

Bil og MC

Kan du rundkjøringsreglene?

Når skal man blinke – og skal du egentlig ligge til høyre eller venstre når du skal rett fram?

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Espen Skogen

Hvordan var det egentlig – skal man ligge til høyre når man skal rett fram i en rundkjøring? Og når skal man egentlig blinke? Om du er litt forvirret om hvilke regler som egentlig gjelder, er du ikke alene.

Heldigvis er det ikke så veldig vanskelig når man først kan det. Det er faktisk ingen spesielle regler for rundkjøringer, så det er helt vanlige trafikkregler som gjelder også der.

Vikeplikt

Ved innkjøringen til en rundkjøring står det alltid et vikepliktskilt. Dette betyr at alle har vikeplikt på vei inn i rundkjøringen – som i praksis betyr at du må vike for trafikk som allerede befinner seg inne i rundkjøringen, og da altså kommer fra din venstre.

Plassering

Skal du til høyre, er det høyre felt som gjelder – og skal du til venstre, skal du også legge deg til venstre. Så langt, alt vel. Det er når man skal rett frem at forvirringen ofte oppstår. For hvilket felt er det riktige?

Det kommer an på: Har rundkjøringen en vei til venstre? I så fall er det høyre felt som gjelder om du skal rett frem. Mangler rundkjøringen en vei til venstre, er det derimot det venstre feltet du skal ligge i om du skal rett frem.

lukeparkering

Bil og MC

Videotips: Lukeparkering

Blinking

Du skal alltid blinke deg ut av rundkjøringen, og riktig tidspunkt for å sette på blinklyset er når du passerer den siste utkjøringen før den du skal ut. Da unngår man misforståelser. Men mange lurer på om det også er en regel som sier at man skal blinke inn i rundkjøringen?

Det er ikke påbudt å blinke seg inn i rundkjøringen – men det er både anbefalt og oppfordret til, dersom du ser at andre trafikanter kan ha nytte av informasjonen. Det er for eksempel en god vane å blinke til venstre dersom du skal til venstre i rundkjøringen – for så å skifte til høyreblink når du passerer utkjørselen rett frem.

Ikke egne regler

Som nevnt finnes det ingen spesielle regler for rundkjøringer – så veldig kort oppsummert er det egentlig ganske enkelt: Bruk blinklys når du bytter felt eller endrer retning – altså kjører ut av rundkjøringen – og følg vikepliktskiltet når du kjører inn.

Verre er det faktisk ikke!

Bil og MC

Videotips: Bakkestart

Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?