Santander

Kjøp og salg

Dette må du tenke over hvis du skal leie ut bilen

Den norske gjennomsnittsbilen står stille ca. 90 prosent av tiden. Derfor kan det være fristende å leie ut bilen for å redusere kostnadene for bilholdet. Hva bør du i så fall tenke over på forhånd?

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Pål Andre Skogen
Foto:
iStock

Det er ingen tvil om at forholdet mange har til bil og transport er i endring – særlig for de som bor i byene. Det å leie ut bilen eller å bruke et bilkollektiv, er for mange like naturlig som å bruke kollektivtransport eller bysykler.

Spørsmålet om hvorvidt man i det hele tatt trenger å eie en egen bil er relevant for mange. Andre er helt avhengige av bilen for å få hverdagskabalen til å gå opp.

Skulle du tilhøre sistnevnte kategori er sannsynligheten for at bilen din står stille det meste av tiden likevel stor. En rapport fra OECDs internasjonale transportforum viser nemlig at gjennomsnittsbilen står stille rundt 90 prosent av tiden. Da kan det å leie ut bilen være en fristende tanke.

Kjøp og salg

Michael gjør bilholdet rimeligere ved å leie ut bilen

Tjener penger på å leie ut bilen

De siste årene har det kommet flere tjenester hvor det er mulig å leie ut bilen til andre privatpersoner når du ikke bruker den selv. Det kan gi deg kjærkomne ekstrainntekter du kan spe på bilholdet med.

Både Nabobil, Gomore og Hyre er tjenester som forenkler prosessen mellom utleier og leietaker. Likevel er det en del ting det er greit å sette seg inn i før man setter i gang.

Flere og flere velger å leie ut privatbilen sin når den ikke er i bruk. Da er det greit å være på den sikre siden – både for leietaker og for deg som utleier. Foto: iStock

Dette må du tenke når du skal leie ut bilen:

Forsikring

Det første, og kanskje største, spørsmålet for mange handler om hvilken risiko som er involvert. Hva skjer hvis noen som leier bilen er uheldige og treffer stolpen i parkeringshuset – eller i verste fall totalskader bilen?

De seriøse plattformene for utleie har egne forsikringsordninger som gjelder når bilen er utleid. Det betyr at du som utleier ikke løper noen ekstra risiko, og egenandelen dekkes av leietager hvis noe skjer. Det vil heller ikke påvirke din personlige forsikring hvis bilen blir skadet når den er leid ut gjennom tjenestene.

Ferie og Fritid

Derfor bør du betale leiebilen med kredittkort

Priser

Du velger selv hvilken pris du tar når du skal leie ut bilen, men det er lurt å ta en titt på hva tilsvarende biler leies ut for. En høy pris vil naturlig nok gjøre bilen vanskeligere å leie ut, mens en for lav pris vil i verste fall kunne gjøre at du ikke får inn nok til å dekke økte kostnader til service og lignende.

Det er gratis å annonsere bilen på de ulike tjenestene, men du får ikke den fulle leiesummen. Akkurat hvor mye du får vil variere mellom tjenestene, men de mest populære tar en andel på mellom 15 og 25 prosent av leieinntektene.

Hva må jeg gjøre?

Du trenger noen gode bilder av bilen og en beskrivende tekst. Her bør du trekke frem fordeler ved bilen og hva slags bruk den passer til. Er det en elbil som passer best til bybruk, eller er det en SUV som egner seg til hytteturer på fjellet med familien?

Før bilen skal leies ut bør du sørge for at den er ren, godt vedlikeholdt og fjerner eventuelle personlige ting som ligger i bilen.

Hvor langt kjøres bilen?

Hvor lang kjørelengde du vil inkludere i leieforholdet er opp til deg. Hvis leietageren kjører mer enn det som er oppgitt vil de bli belastet noen kroner per ekstra kilometer. Denne satsen varierer mellom de ulike tjenestene, og i noen tilfeller kan du selv velge hvor mye det skal koste med ekstra kilometer.

Bil og MC

Dette er forskjellene mellom elbil, hybrid, diesel og bensin

Må jeg betale skatt av inntektene?

Det kommer an på hvor mye du leier ut bilen. Hovedregelen er at du må skatte av hele beløpet hvis du leier ut for mer enn 10 000 kroner i året.

Kommer du over denne grensen vil du også ha mulighet til å trekke fra utgifter tilknyttet utleie. Det inkluderer blant annet klargjøring før utleie, fradrag for kjørte kilometer og andelen du må betale til tjenesten.

Kan jeg velge hvem jeg leier ut til?

Du står alltid fritt til å leie ut – eller ikke leie ut – til de du vil. Brukerne har anmeldelser og det kan lønne seg å lese gjennom disse for å forsikre seg om at vedkommende vil behandle bilen din på en god måte.

Trenger du billån?
Les mer om vårt billån her!

Hva om leietaker får bøter eller kjører gjennom bomstasjoner?

Leietageren må betale eventuelle bøter som blir ilagt under leieforholdet. De ulike tjenestene har rutiner for å håndtere både fartsbøter fra fotobokser og parkeringsbøter som dukker opp i ettertid.

Også bompenger skal betales av leietagerne. Hovedsaklig skal det gjøres opp når bilen leveres, men du kan oppleve at du må kreve dette tilbakebetalt i ettertid. Her gjelder det å dobbeltsjekke regningene opp mot periodene bilen har vært utleid.

Se hva som skjedde da vi intervjuet Michael (35) om det å leie ut privatbilen!

Hva om jeg er bortreist når bilen skal leies ut?

Vanligvis vil du møte leietageren for å levere nøklene, men det kan være tilfeller hvor dette ikke er mulig. Da kan du enten alliere deg med en venn som kan levere ut nøklene – eller bruke tjenester som nøkkelbokser. Disse finnes i flere store byer og gir deg mulighet til å levere ut nøkler uten å være til stede.

Enkelte tilbydere gir deg også muligheten til å installere en ekstra boks i bilen som gjør at den kan kjøres ved hjelp av en app. Da slipper du å håndtere nøkler i det hele tatt, men du må fortsatt sjekke bilen før og etter leieforholdet.


Priseksempel billån: 3,85% nom./5,39% eff. Egenkapital 35% Lånebeløp 150.000,- o/5 år. Etableringsgebyr kr 2.000,- Totalkostnad kr 171.048,-
Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?