Santander

Kjøp og salg

Velg en bil som holder familien trygg!

Selv om nye biler er stappfulle av sikkerhetsutstyr, bør du lese kollisjonstester før du kjøper ny bil til familien, mener Nils Sødal i NAF.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Bjørnhild Fjeld
Foto:
Fartein Rudjord

– Antall skadde og drepte i trafikken har gått ned de siste årene, og en stor del av grunnen er utvilsomt bedre sikkerhetssystemer i bilene, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i Norges Automobil-Forbund (NAF).

Førerassistenter

Livet som sjåfør er både enklere og tryggere enn før, takket være stadig flere sikkerhetssystemer bygget inn i bilene. Blokkeringsfrie bremser, såkalte ABS-bremser, har vært vanlig i de fleste biler siden 1990-tallet.

På de fleste biler spiller disse sammen med antispinnsystemet ESP, slik at risikoen for å havne i grøfta på glatt føre er betydelig redusert. Disse systemene har blitt så gode at selv den beste sjåfør ikke ville klart å gjøre det bedre.

Dessuten er bilene utstyrt med kollisjonsputer både foran, bak og langs sidene, og selve kupeen er designet slik at man ikke blir sittende fastklemt etter en kollisjon.

Bil og MC

Hvor ofte er det smart å bytte bil?

– Ved mange trafikkulykker kan bilene se helt sammenklemt ut, men fører og passasjer kan bare klatre ut av bilen, sier Sødal.

 

Sjekk kollisjonstester

Selv om nye biler blir stadig tryggere, er imidlertid ikke alle merker og modeller like trygge.

– Vi i NAF anbefaler at du leser kollisjonstester før du kjøper ny bil. EuroNCAP tester så godt som alle nye biler, og tilpasser kravene etterhvert som bilene får flere sikkerhetssystemer, sier Sødal.

EuroNCAP er en uavhengig instans, og dermed får du vite hvor trygg akkurat den bilen du vurderer er – i forhold til andre biler på markedet.

– Kjøper du en bruktbil som er fem år eller nyere, vil du som regel få en veldig sikker bil.

Nils Sødal

— Kommunikasjonsrådgiver i NAF

Om du skal kjøpe bruktbil, kan kollisjonstester være spesielt nyttige. Selv om kravene ikke var like strenge for ti år siden som i dag, forteller testene allikevel hvor trygg bilen er sammenliknet med andre biler fra samme årsmodell.

– Kjøper du en bruktbil som er fem år eller nyere, vil du som regel få en veldig sikker bil. Uansett anbefaler vi at du får en fagperson til å se på den, for eksempel ved å ta den inn til en NAF-test, sier Sødal.

Selv om det er sjelden, hender det for eksempel at biler har vært kollisjonsskadd. I noen tilfeller kan de være sveiset sammen igjen av deler fra flere biler. Slike biler bør du skygge unna!

Hva slags bil bør du kjøpe? Elbil, hybridbil, bensinbil eller dieselbil?

Bil og MC

Elbil, hybrid, diesel eller bensin – hva er det riktige for deg?

Kjekt med nødbrems

På mange nye bilmodeller tilbys det nå autobrems, eller nødbrems, som gjør at bilen bremser ned og stopper av seg selv om det kommer en hindring ut i veien.

Dette er fortsatt ikke standard på alle nye biler, men det kommer på stadig fler, og det fungerer stadig bedre. Dette er blant ekstrautstyret du bør bruke penger på.

På jakt etter ny bil?

Sjekk hva billånet vil koste deg med vår lånekalkulator

Sjekk her

Nils Sødal mener nødbrems-systemer er et stort fremskritt for trafikksikkerheten. Når du kjører i byen vil det være tryggere for fotgjengere, og det kan også hindre påkjøring av for eksempel elg. Om bilen klarer å stoppe helt, er avhengig av hastigheten, men farten vil uansett bremses slik at kollisjonen blir mindre kraftig.

– Nødbremsen kan også være veldig nyttig i køkjøring. Da er det lett å bli uoppmerksom på at bilen foran deg plutselig bremser opp. Det er fort mye penger spart hvis du unngår en bulk, sier han.

Skal du kjøpe ny bil? Snakk med oss i Santander om finansiering!

Bil og MC

Slik får du billån


Priseksempel billån: 3,65% nom./5,18% eff. Egenkapital 35% Lånebeløp 150.000,- o/5 år. Etableringsgebyr kr 2.000,- Totalkostnad kr 170.222,-   
Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?