Santander

Bil og MC

Slik får du den beste prisen for bilen din

Alle som skal selge bil ønsker å skille seg ut i mengden og gjøre sitt objekt mer attraktivt enn andres. Her er rådene du bør følge for å få en god pris.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Andreas Handeland
Foto:
Thomas Haugersveen og iStock

Vi lever i en tid der det skjer store omveltninger i bilverdenen. Det har kanskje aldri vært vanskeligere å selge bilen sin, og utvalget for kjøperne har aldri vært større.

Finn.no er Norges største og viktigste kanal når det gjelder kjøp og salg av bil. I skrivende stund ligger det i underkant av 63 000 biler til salgs inne på nettsidene deres.

Hvordan skal man da skille seg ut i mengden? Og enda viktigere, få en god pris for bilen når kjøperen som regel har et godt sammenligningsgrunnlag og mange valgmuligheter?

kjøpekontrakt-head

Bil og MC

Kjøpekontrakt – dette må den inneholde

Ren og ryddig bil – en selvfølge!

Finn har laget en guide der de deler sine eksperttips til hva du som selger bør tenke på før du skal annonsere bilen. Noen av disse rådene kan virke veldig innlysende, men noen kjappe søk viser at det ikke er noen selvfølge å annonsere en ren og attraktiv bil.

Og det er nettopp dette med renhold som troner øverst over Finns gode råd. Finn fram vaskefilla og støvsugeren, og gi bilen din den pleien den, og ikke minst den nye eieren, fortjener.

En nyvasket bil er ikke bare flottere å se på – den gir inntrykk av å være bedre vedlikeholdt og passet på. Og er det noe som er viktig for en bilkjøper er det nettopp dette å føle seg trygg.

Gi bilen en skikkelig runde med både støvsugeren og svampen før salg. En møkkete bil kan gi inntrykk av å være dårlig vedlikeholdt, og er lite fristende både å se på og å kjøpe. Foto: iStock

Finn frem fotografen i deg!

Bilder selger! Sånn er det bare. For mange er det mye følelser knyttet til et bilkjøp, og det er ofte store pengesummer inne i bildet, så man skal ikke undervurdere effekten fine bilder og en delikat annonse.

Det kan ofte være lettere å ta fine bilder i lett overskyet vær enn i solskinn. Da er det fortsatt nok lys, men du slipper refleksjoner og slagskygger som kommer med sola. Men skulle sola først skinne, sørg for at du har denne i ryggen slik at du ikke tar motlysbilder – med mindre du er såpass dreven at du ønsker å bruke dette som en fin effekt.

Bil og MC

– Hva slags bil skal vi velge, og trenger vi egentlig to?

Ta beskrivende bilder som viser mest mulig av bilen, eventuelt ekstrautstyr og andre positive elementer som kan løfte annonsen.

Når det gjelder interiørbilder handler det meste om å få nok lys. Men med mindre du har god erfaring og profesjonelt utstyr bør du unngå blitz. Rydd for all del bort sjokoladepapir, kaffekopper og annet rot, rett opp rattet og solskjermene, og tenk på hvordan du ville hatt en bil presentert dersom du var på biljakt. Bak dette rattet skal en potensiell kjøper og en eventuell familie tilbringe masse tid!

Enten du skal selge et klassisk smykke som dette, eller en helt ordinær bruksbil, bør du ta klare bilder i godt lys – uten forstyrrende elementer i bakgrunnen. Foto: iStock

Lag en delikat og balansert annonse

Nå har tiden kommet for å vise frem bilen til det publikummet du ønsker! Derfor kan det å legge noen ekstra minutter i en god annonse fort betale seg. NAF anbefaler at du lager en god beskrivelse av bilen og dens funksjoner, samt oppgir relevant informasjon om bilens tilstand og utstyr som følger med.

Det er viktig å ikke «overselge» eller å komme med informasjon du ikke kan stå inne for, og som kan slå tilbake på deg som selger i etterkant. NAF anbefaler at du styrer unna begreper som «strøken» og «rustfri».

Finn.no forteller at det er viktig at du setter riktig pris på bilen. Bilkjøperne har et større sammenligningsgrunnlag enn noen gang, og kan med få tastetrykk finne ut i hvilket prisleie den bør befinne seg. Derfor: Annonseres bilen for dyrt, blir den neppe solgt.

Bil og MC

Derfor bør du velge et billån når du skal finansiere en bil

Viktige ting selger bør være klar over

Uansett hvor fristende det måtte være å holde tilbake informasjon når du skal selge en bil, er det viktig å huske at du som selger har opplysningsplikt. Kjøper har rett til å få vite om vesentlige forhold ved bilen, så vær ærlig om de tingene du vet om.

Før en prøvekjøring er det viktig å sjekke at kjøperen har gyldig førerkort, og at din egen bilforsikring er i orden. Det er nemlig denne forsikringen som gjelder dersom noe uforutsett skulle skje på prøveturen.

kjopekontrakt-bil

Spar deg selv for eventuelt bryderi i etterkant ved å tegne en skikkelig kjøpekontrakt. Den bør inneholde så mye relevant informasjon som mulig. Foto: Thomas Haugersveen

I etterkant er det bare å krysse fingrene for at kjøperen har lyst på bilen, og er villig til å betale det du som selger håper på å få for den. Man kan ikke regne med at den første og beste interessenten biter på. Det å selge bil kan i mange tilfeller være en skikkelig tålmodighetsprøve.

Men når det først blir handel er det viktig å ha papirene i orden, slik at du står sterkere dersom det skulle bli uenighet med kjøper i etterkant. Det kan du lese mer om i denne artikkelen.

Husk også å si opp forsikring, bombrikke og andre avtaler knyttet til bilens registreringsnummer, og ikke gi fra deg bilen før du har fått oppgjør, eller en bekreftelse fra banken om at pengene er på vei inn på din konto.

Lykke til!


Priseksempel billån: 3,95% nom./5,49% eff. Egenkapital 35% Lånebeløp 150.000,- o/5 år. Etableringsgebyr kr 2.000,- Totalkostnad kr 171.462,-
Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?