Santander

Bil og MC

Vask av MC: Slik gjør du det

Med de riktige produktene og gode tips blir motorsykkelvasken like enkel som den blir grundig.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Andreas Handeland
Foto:
iStock

Vask av MC er en viktig del av det totale vedlikeholdet. Det forlenger levetiden, øker sikkerheten og gjør at sykkelen tar seg bedre ut.

Derfor anbefaler ekspertene at man vasker motorsykkelen sin regelmessig. Men hvordan skal man egentlig gjøre det? Hvilke produkter bør man bruke? Er det noe som kan gå galt? Noe man kan ødelegge?

MC, sikkerhet, motorsykkel

Bil og MC

Derfor har det blitt tryggere å kjøre MC

Dette bør du vite før du vasker

Motorsykkelprodusenten Honda har på sine nettsider laget en liten guide til hva du bør huske på, og ikke minst unngå, når du skal vaske motorsykkelen din. Selv om det er nærliggende å tro at mye er gjort med en bøtte, litt lunkent vann, såpe og svamp, finnes det nemlig «fallgruver» det er verdt å vite om før du starter vaskingen.

Den første anbefalingen går ut på å vente med vaskingen til sykkelen er avkjølt etter bruk – rett og slett for å unngå brannskader. Både motordeler, bremser og eksosanlegg er komponenter som kan være veldig varme en god stund etter du har stoppet sykkelen.

Styr unna høytrykk eller trykkluft når du skal spyle sykkelen. Noen er kraftige nok til å ødelegge deler eller komponenter på sykkelen din. Og apropos ødeleggende: Husk at du også bør du bruke såper og produkter som er beregnet til vask av MC, slik at du unngår skader/slitasje på metall, plastikk, lakk, sete/sal og annet utstyr.

Vask av MC: Steg for steg

  • Skyll motorsykkelen grundig med kaldt vann for å løsne smuss og skitt.
  • Vask over med en svamp eller myk klut med kaldt vann. Pass på at du ikke spruter vann på eksosanlegg/lyddemper eller på elektriske komponenter.
  • Rengjør alle plastdeler med en blanding av vann og et vaskemiddel beregnet til formålet. Bruk myk klut eller svamp. Pass på at du holder bremsevæske eller andre sterke kjemikalier borte fra gummi, skinn og andre sårbare materialer.
  • Skyll sykkelen med rikelige mengder med rent vann slik at du får bort alle såperester. Da unngår du at dette skaper korrosjon på metalldeler.
  • Tørk sykkelen godt med pusseskinn eller mikrofiberklut. Lar du den lufttørke kan det fort samle seg støv i vannansamlinger.
  • Husk å smøre kjedet etter vaskingen har funnet sted. Du bør også teste at bremsene tar som de skal før du legger ut på tur.
  • Og ikke minst: Nyt synet av den nyvaskede motorsykkelen din og gi deg selv en klapp på skulderen for vel utført arbeid!

Det kan være lurt å tørke motorsykkelen med et pusseskinn eller en mikrofiberklut, fremfor å la den lufttørke. Da kan støv og skitt legge seg i vannansamlinger.

 

Priseksempel MC-lån: 4,70% nom./6,61% eff. Egenkapital 35% Lånebeløp 150.000,- o/5 år. Etableringsgebyr kr 2.400,- Totalkostnad kr 175.935,-
Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?