Santander

Bil og MC

Veteranbilene du kan ha som bruksbil

En bil fra slutten av 80-tallet kan være nokså moderne og fungere godt til hverdags. Men lidenskapen må være tilstede.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Andreas Handeland
Foto:
Thomas Haugersveen

En veteranbil kan være så mye mer enn en klassisk engelsk sportsbil, eller en amerikansk muskelbil med svær V8-motor under panseret. I år er det nemlig 1989-modellene sin tur til å fylle 30 år, og dermed bli veteraner. Det betyr billigere forsikring og lavere trafikkforsikringsavgift til Staten.

Lidenskap og sjarm

– Kjøp av en veteranbil er for mange en realisering av en gammel drøm. Ofte fordi noen i familien hadde en lik bil da den var ny, eller fordi den prydet en plakat på gutterommet. De fleste kjøper en slik bil med hjertet, og er på jakt etter sjarm, sier Fredrik Dahle Olsen hos Autopartner i Fredrikstad.

Selv om butikklokalet i Gressvik er fullt av nyere objekter, er det bilene i andre etasje som ligger hans hjerte nærmest. Her er det veteranbiler for enhver smak – fra amerikanske muskelbiler som Chevrolet Corvette og Ford Mustang, via en Porsche 944 og flere Mercedeser; en SL, en SEC og en Geländewagen.

– En Mercedes Geländewagen er et godt eksempel på en bil du kan bruke hver dag.

Fredrik Dahle Olsen

— Autopartner Fredrikstad

Nettopp sistnevnte er et eksempel på en veteranbil som fint kan brukes til hverdags, ifølge Dahle Olsen.

– En Mercedes Geländewagen er et godt eksempel på en bil du kan bruke hver dag. Den har masse plass, firehjulsdrift og solid byggekvalitet. Den er riktignok litt «traktor» å kjøre i forhold til en nyere bil, men til gjengjeld tåler den litt juling, sier Dahle Olsen.

Bil og MC

Slik får du lån til veteranbil

Tyske favoritter

Han mener det, som ved et nybilkjøp, er viktig å finne en bil som passer ditt behov. Det aller viktigste mener han imidlertid er å finne den bilen du virkelig har lyst på.

– Å eie og bruke en veteranbil vil aldri bli like driftssikkert og problemfritt som det å eie en ny bil. Derfor må det ligge en slags lidenskap til grunn, som gjør at man synes utfordringene som kan dukke opp har en viss sjarm, sier Dahle Olsen.

Fredrik Dahle Olsen hos Autopartner Fredrikstad i en Mercedes-Benz Geländewagen, et eksempel på en veteranbil han mener fungerer godt som bruksbil.

Han forteller at det fort blir snakk om tyske modeller når det gjelder veteranbiler som egner seg til hverdagsbruk.

– Mercedes’ W124-serie, samt 3- og 5-serien til BMW fra slutten av åttitallet er jo kjempefine biler. Man skal heller ikke glemme Audi 100 og 200, som også er flotte familiebiler, sier han.

Gjør hverdagen til fest

– Det er ikke alle som har like store behov for plass og praktiske egenskaper. Da kan både Ford Escort og Capri være morsomme alternativer. Skal du dra den helt ut, kan også en klassisk Porsche 911 være en grei bruksbil, sier Dahle Olsen med et glimt i øyet.

Bil og MC

Slik får du billån

Han mener det ikke er selvsagt at man må legge ekstra penger på bordet for å sikre seg en strøken bil.

– Det kommer helt an på hvor nevenyttig du er. For noen er vedlikehold og «mekking» litt av greia, og da bryr man seg kanskje ikke om litt lakkrust eller frynsete setetrekk. Men dersom du ikke gjør noe selv, vil jeg nok anbefale å legge litt ekstra kroner i kjøpet, slik at du får en bil i god stand, sier Dahle Olsen.


Priseksempel billån: 3,65% nom./5,18% eff. Egenkapital 35% Lånebeløp 150.000,- o/5 år. Etableringsgebyr kr 2.000,- Totalkostnad kr 170.222,-  
Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?