Santander
enkel-bilvask

Bil og MC

Videotips: Enkel bilvask

Bilen din er kanskje den dyreste enkeltgjenstanden du eier – men er du flink til å ta godt vare på den? Å vaske bil kan faktisk være ganske gøy om du vet hvordan du gjør det.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Bjørnhild Fjeld
Foto:
Hampus Lundgren

Det anbefales at du vasker bilen minst én gang i måneden, oftere hvis du kjører mye på veier med salt eller søle. Hvis salt og smuss får sitte på for lenge, blir bilen mer utsatt for rust.

Det er imidlertid ikke ett fett hvilken teknikk du bruker når du vasker bilen. Vasker du bilen feil, kan du nemlig ødelegge lakken.

– Den største tabben folk gjør når de vasker bilen, er å bruke pistolen til høytrykkspyleren for nært og med for høyt trykk. Da kan du i verste fall gjøre at klarlakken flasser av bilen, forklarer Almir Husanovic, serviceleder ved Kverneland Bil, avdeling Billingstad.

En annen bilvaskefeil  er å bruke en gammel svamp eller klut. Hvis det sitter igjen litt sand på svampen etter forrige bilvask, kan dette skrape opp lakken og lage bittesmå riper.

Har bilen din fått riper i lakken?

Det finnes råd som ikke er så dyre
fjerne-riper

Bil og MC

Videotips: Fjern riper i lakken på bil

Men starter du med en ren svamp og gode bilvask-produkter, er det ikke så vanskelig som du kanskje tror å få bilen skinnende blank og ren:

  • Forberedelser: Ta ut alle gummimatter fra gulvene sånn at du kan spyle dem rene.
  • Avfetting: Spray avfettingsmiddel på gummimattene og på hele bilen. Start nedenfra på bilen og jobb deg oppover.
  • Spyl av: Bruk en vanlig hageslange eller høytrykksspyler til å spyle av avfettingsmiddelet før det har rukket å tørke. OBS: Ikke hold strålen til høytrykksspyleren for nær, og ikke bruk fullt trykk.
  • Vask med svamp: Gjør klar en bøtte med bilsjampo og vask hele bilen med svamp. Start med taket og panseret – og jobb deg nedover bilen.
  • Spyl av: Når du har vasket hele bilen med svamp, spyler du av igjen.
  • Tørk: For ekstra godt resultat, tørk av bilen med et fleksi-blad til slutt.

 

Tipsene er levert av Kverneland Bil, avdeling Billingstad.

Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?