Santander

Bil og MC

Videotips: Rygge med tilhenger

Er rygging med tilhenger en mannegreie? Noen påstår det. Men det trenger det slett ikke være.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Siw Ch. Teigland
Foto:
Hampus Lundgren

Svetten pipler fra pannen. Du føler deg nummen. Du skal ut å kjøre med henger! Det går som regel aldeles strålende å kjøre rett frem. Men så er det altså dette ryggemomentet som krever sin kvinne – eller mann.

Det kan se ut som om noen er født med et eget talent for dette; hopper inn i bilen, og smakk, smakk – der var tilhenger elegant plassert på en smal plass, etter å ha rundet hjørner, andre biler lekende lett.

Tenk omvendt! Det er cluet

Lær deg prinsippet: Gjør øvingen til noe morsom. Øv gjerne sammen med kjæresten din eller en venn – kanskje kan dere avslutte med en presisjonskonkurranse.

Her er oppskriften på hvordan du får kontroll på ryggingen:
  • Sjekk at veien bak bilen og tilhengeren er fri. Gå rundt bilen og hengeren og sjekk nøye, sett deg inn og kontroller med speilene om kysten er klar. Ha gjerne med en rolig makker som følger med utenfra.
  • Bil og henger bør stå rett, hjulene peker rett frem.
  • Sett bilen i revers, pust med magen, og hold tunga rett i munnen.
  • Se bakover mens du rygger. Sjekk bakspeilet og sidespeilene ofte. Har du mulighet til sikt bakover, snu på hodet for å kontrollsjekke – men bruk av speil er viktigst.
  • Så til kunststykket: Svinger du rattet til høyre, går hengeren til venstre. Her må du altså tenke omvendt av hvordan bilen oppfører seg uten henger.
  • Juster med rolige bevegelser – og med omvendt tankegang som over.

Øvelse!

Øv gjerne en stund på en åpen plass før du manøvrerer en slik ekvipasje inn på en trang gårdsplass eller roter deg inn på et byggmarked med trang parkeringsplass. Bruk noen hindere mens du øver, så er det enklere å bedømme presisjonen på kjøringen din.

Øvelse gjør mester – og snart skal du se at du kan imponere hvem som helst med hengerryggingen din!

NB! Husk at du har vikeplikt for alle når du rygger!
Se Veitrafikklovens paragraf 11.

Hjelp ved typiske tabber:

Bil og henger sakser seg slik at du ikke klarer å rette opp ekvipasjen: Løsning: Kjør langt nok frem slik at du får rettet opp bil og henger før nytt forsøk. Kjører du for kort frem, blir det bare krøll igjen.

Hengere med lengre drag er som regel lettere å rygge enn de med korte.

Merk deg dette:
  • Sjekk med vognkortet hvor tung henger og last bilen kan trekke.
  • Har du vanlig førerkort klasse B skal vogntogets totalvekt ikke overstige 3500 kilo. Totalvekt er bilens eller hengerens vekt fullt lastet. Hengerens totalvekt skal ikke overstige 750 kilo med klasse B – men du kan kjøre en tyngre henger så lenge totalvekt ikke overstiger 3500 kilo. Gjør den det, må du ha minimum førerkort klasse BE for å ha lov til å kjøre.
  • Henger uten brems kan ikke kjøres fortere enn 60 km/t – med bremser maksimum 80 km/t.

 

Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?