Santander

Bil og MC

Videotips: Sjekke mønsterdybden

Dekkene er det eneste som skiller bilen fra underlaget. Når sjekket du mønsterdybden sist?

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Espen Skogen
Foto:
Joachim Foss Rønning

Kontaktflaten mellom dekk og vei er omtrent ti kvadratcentimeter per dekk. Det sier seg selv at når du har fire små firkanter som forbinder deg med underlaget, gjelder det å sørge for at dekkene er i best mulig stand. Når sjekket du sist mønsterdybden?

Slik sjekker du

Mønsterdybden sjekker du enkelt med en tommestokk, en linjal eller et skyvelær. Dekkforhandlere har dessuten egne spesialmålere som ofte gis ut gratis.

Har du verken linjal eller skyvelær? Bruk en tier! Teksten «Alt for Norge» på tieren står nemlig 3 millimeter fra kanten på mynten – så om denne synes, er det på tide å bytte dekket! Som du ser på bilen i videoen, burde våre dekk vært byttet…

Hva er kravene?

For vinterdekk må dekkmønsteret være minimum 3mm, mens det for sommerdekk er et lovpålagt krav om minimum 1,6mm mønster. NAF (Norges Automobil Forbund) anbefaler imidlertid minst 3 mm mønster for sommerdekk, og 4 mm mønster for vinterdekk.

Bremseegenskapene til dekket reduseres dramatisk etterhvert som mønsteret slites vekk. Ifølge undersøkelser fra dekkprodusenten Continental, har et vinterdekk med 4 mm mønster hele 40 prosent dårligere egenskaper enn et dekk med 8 mm mønster på snø.

Bil og MC

Videotips: Sjekke lufttrykket

Dekk har også holdbarhetsdato

Det mange kanskje ikke tenker over, er at det ikke bare er mønsteret som påvirker dekkets egenskaper. Gummi stivner nemlig over tid, slik at også dekkets produksjonsdato spiller inn på egenskapene – og dermed sikkerheten. Dersom dekket begynner å bli gammelt, kan egenskapene være dramatisk dårligere, også selv om mønsteret ikke er nevneverdig slitt.

Det finnes ingen endelig utløpsdato på dekk, og det finnes ulike anbefalinger rundt hvor lenge et dekk kan lagres. Generelt sier bransjen at du bør bytte ut dekk som er fem til ti år gamle, og moderne dekk holder lengre enn eldre modeller.

Produksjonsdatoen til dekket kan enkelt sjekkes ved å se etter fire siffer på dekksiden. Står det for eksempel 0317, betyr dette at dekket er produsert i uke 3, 2017 – og bør dermed byttes aller senest i 2027, også selv om det er mer enn 4 mm mønster tilbake.

Bil og MC

Videotips: Fjerne is på ruta

Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?