Santander
båtførerprøve-hoved

Ferie og Fritid

Båtførerprøven – dette må du kunne

Mange båtglade nordmenn har egentlig ikke lov til å styre båtene sine. Dette må du kunne for å bestå båtførerprøven.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Joakim Nyquist
Foto:
iStock

Er du født i 1980 eller senere? Skal du kjøre en fritidsbåt som er lengre enn åtte meter eller har en motor større enn 25 hestekrefter? Da trenger du båtførerbevis.

Var det en nedtur? Det er faktisk for å sikre trygg ferdsel på sjøen. Opplæringen og prøven er ikke langt nær så dyrt og tidkrevende som å ta lappen til bil. Og så er det jo ganske gøy også!

Eksamen avlegges på et godkjent testsenter, varer i én time og krever at du svarer riktig på minst 80 prosent av oppgavene.

Pensumet for prøven består av fire deler:
 • Sjømannskap
 • Lover og regler
 • Navigasjon og kartlesing
 • Spesielt viktige emner

Eksamen avlegges på et godkjent testsenter, varer i én time og krever at du svarer riktig på minst 80 prosent av oppgavene. Men merk deg at det fjerde emnet «Spesielt viktige emner» er, ja – spesielt viktig. Du må nemlig svare riktig på minst 80 prosent av delemnets oppgaver.

båt-skjærgård

Ferie og Fritid

Kjøpe bruktbåt? Her er din sjekkliste

La oss ta en kjapp titt på hva de fire delene omfatter:

Sjømannskap

Denne delen handler om å ha riktig holdning når du ferdes til sjøs, om hensyn og respekt for andre, og ditt ansvar som båtfører.

Sikkerhet er første nøtt du må bryne deg på. Her er må du kjenne til egnet sikkerhetsutstyr, ha kunnskap om brannfare, bruk av ulike kommunikasjonsmidler, nødsituasjoner og ulike former for førstehjelp.

Når du skal ha med deg bagasje eller mat og drikke på tur, kan det være avgjørende for båtens kjøreegenskaper og stabilitet at du laster riktig. Slik kunnskap trenger du også til båtførerprøven, sammen med kjennskap til motor og drivstoffsystem.

I tillegg må du også kjenne til risiko og konsekvenser forbundet med høy fart, hva som er forsvarlig ferdsel og hvordan ulike værforhold kan påvirke båtkjøringen.

Lover og regler

Emnets tittel taler vel for seg selv? Her blir du testet i de viktigste bestemmelsene i lover og forskrifter som gjelder for fritidsbåter, samt regler for norske farvann.

Du må også kunne vikepliktregler for ulike typer båttrafikk, bruk og betydning av lanterner og forskjellige typer signaler som brukes til sjøs.

Navigasjon og kartlesing

En bilfører som ikke kan lese skilt langs veien, er ikke en spesielt kompetent bilist. Det samme gjelder en båtfører som ikke kjenner til viktige markører ute i skjærgården.

Derfor omfatter båtførerprøven også kunnskap om seilasregler ved bruk av fyr, lykter og sjømerker. Du må vite hvordan kart og kompass fungerer, kjenne til elektroniske navigasjonsmidler og vise generell kunnskap om strøm og tidevann.

Når du tar båtførerprøven har du lov til å ha med deg hjelpemidler som linjal eller stikkpasser, kladdeark og kalkulator. Du skal nemlig vise at du kan navigere og orientere deg ved hjelp av kart og kompass, samt beregne hastighet og seilt distanse gjennom praktiske beregninger.

Spesielt viktige emner

Tilslutt kommer du til den delen som vektlegges mest i båtførerprøven. Dette er kunnskap det forventes at du skal kunne for å føre en båt med minimum av sikkerhet.

Denne delen er en slags oppsummering av de tidligere kapitlene. Du må kunne:

 • Sjømerker – på kartet og i virkeligheten
 • Symboler på kartet – skjær, grunner, kabler m.m.
 • Sjøveisregler: Hvem skal holde av veien når to båter har kryssende kurs?
 • Lanterner og flagg
 • Lover og regler – promillegrenser og regler for bruk av flyteutstyr
 • Nødsituasjoner
 • Godt sjømannskap

 

Du finner en fullstendig oversikt over emnene og hva de inneholder på hjemmesidene til Sjøfartsdirektoratet.

Stø kurs mot båtførerbevis

Veien videre krever at du setter deg inn i en god del informasjon. Du må registrere deg i Båtførerregisteret og betale et gebyr som for tiden ligger på 723 kroner før du tar selve prøven.

Akkurat som med personbil, har du lov til å øvelseskjøre sammen med en ledsager eller lærer.

Heldigvis kan du teste deg underveis på nettet og flere foreninger, skoler og organisasjoner tilbyr båtførerkurs.

Akkurat som med personbil, har du lov til å øvelseskjøre sammen med en ledsager eller lærer. Vedkommende anses da som fører og har ansvaret for kjøringen.

For å få utstedt beviset må du ha fylt 16 år, men du kan ta prøven allerede som 14-åring. I så fall må du likevel vente noen år før du får selve beviset. Selv om du er født før 1980 og dermed slipper unna kravet til båtførerbevis, anbefaler Sjøfartsdirektoratet at også du avlegger prøven.

Det skaper trygghet i skjærgården!

Og en liten advarsel helt på tampen: Straffen for å bli tatt ved motorens styrepinne eller ved rattkonsollen uten nødvendig opplæring er opptil 5000 kroner.