Santander

Båtliv

Dette bør du kunne om førstehjelp til sjøs

Enkle råd og teknikker kan redde liv dersom ulykken inntreffer.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Andreas Handeland
Foto:
Scanpix

Du kan ta så mange forholdsregler du bare vil, men likevel kan man ikke helgardere seg mot uhell på sjøen. Med det riktige utstyret, og kunnskap om enkel førstehjelp og hva du bør gjøre i ulike situasjoner, kan du redde liv.

I denne saken kan du lære mer om:

 

Husk redningsvest

For de fleste er det å falle i sjøen den store skrekken. Kroppen blir raskt nedkjølt – spesielt her i Norge, der vannet er kaldt store deler av året. Vi blir ute av stand til å ta vare på oss selv allerede når kjernetemperaturen synker med 3-4 grader, og synker den ytterligere tre grader kan det være livstruende.

– Bruk av redningsvest eller flyteplagg redder liv. Selv på sommeren blir man fort såpass kald at man mister svømmeevnen, sier Erik Solheim Haugen. Han er avdelingsleder ved RS Sjøredningsskolen, som er Redningssentralens opplæringssenter i Horten.

Erik Solheim Haugen er avdelingsleder ved RS Sjøredningsskolen.

 

Mann over bord

Det første du må gjøre er å få vedkommende opp av vannet. Det kan være lettere sagt enn gjort – sjø og vind kan gjøre det vanskelig å få øye på den som har falt over bord, og retningssansen kan spille deg et puss. Når man har lokalisert personen i vannet, må man få personen opp uten selv å falle over rekka. Redningsbøye, kasteline og badestige er gode verktøy du bør ha tilgjengelig.

Når personen er oppe av vannet, må du sjekke at vedkommende er våken og puster normalt. Bevisstløse skal legges i stabilt sideleie. Ring 113 for øyeblikkelig hjelp, eller bruk VHF-kanal 16 for å tilkalle hjelp.

– Enkel kunnskap om navigasjon og kommunikasjon kan være avgjørende når sekundene tikker.

Erik Solheim Haugen

— Avdelingsleder ved RS Sjøredningsskolen

– Enkel kunnskap om navigasjon og kommunikasjon, gjennom å ta båtførerprøven og VHF-sertifikat, kan være avgjørende når sekundene tikker, fortsetter Haugen.

Er du i en situasjon der noen har falt over bord, er det viktig å holde hodet kaldt. Husk at de som hutrer og skjelver ofte er de det står minst alvorlig til med. Det er verre med de som virker sløve og rolige, da kan det ofte være fare for tap av bevissthet og pusteproblemer.

Faller noen over bord, gjør følgende:

  • Få vedkommende tilbake opp i båten eller på land
  • Fjern våte og kalde klær, og erstatt dem med tørre klær, varme tepper eller lignende.
  • Pass på at personen ikke ligger direkte på kaldt underlag.
  • Om personen mister bevisstheten og har pusteproblemer, igangsett hjerte- og lungeredning.
båtførerprøve-hoved

Ferie og Fritid

Båtførerprøven – dette må du kunne

Når nedkjøling er det viktigste

I motsetning til de som har havnet i sjøen og blitt nedkjølt, er det nettopp det å kjøle ned som er viktigst når det gjelder brannskader – enten det skyldes brann, en grill, et bål eller kontakt med varme komponenter i motoren.

Det første du bør gjøre, er å slukke en eventuell brann. Er det ikke mulig, må du få personen bort slik at verken vedkommende eller du selv får røykskader. Deretter må det være fullt fokus på å få kjølt ned skaden.

Legg et gjennomvått klede rundt skadestedet, eller hell vann direkte over. Du kan også legge skadestedet direkte i vann, men ikke bruk for kaldt vann. Dette kan forårsake mer skade. Ideell vanntemperatur er rundt 15-20 grader.

Brannskader deles inn i tre grader; første-, andre- og tredjegrads forbrenning. Den umiddelbare førstehjelpen for alle tre er den samme, nemlig nedkjøling. Det skal foregå i minst 20 minutter. Om skaden er alvorlig, spesielt ved tredjegradsforbrenning som har høy fare for infeksjon, bør legepersonell kontaktes snarest.

båt-skjærgård

Ferie og Fritid

Kjøpe bruktbåt? Her er din sjekkliste

Blodig alvor

I båtlivet vil man også kunne komme ut for kutt- og sårskader. De fleste småsår og skrammer trenger ingen behandling, men om noen har fått en kuttskade og blodet fosser, er det greit å vite hva man skal gjøre for å få stoppet dette.

Det er mange som ikke tåler synet av blod – spesielt sitt eget. Derfor er det viktig å holde dialogen med den skadde i gang. Få vedkommende til å fortelle hva som har skjedd, og fortell hva du selv gjør for å hjelpe. Legg trykk på skadestedet for å stoppe blødningen, med egne hender dersom dette er det eneste du har tilgjengelig.

Surr noen runder med ren bandasje rundt såret. Legg på en hard gjenstand, og surr noen nye runder. Slik legger du press på sårstedet, slik at blødningen stopper. Hold skadestedet høyt, slik at det pumpes mindre blod til sårstedet. Snakk hele tiden med pasienten, og kontakt medisinsk nødhjelp.

Båtliv

– Det skal mye til for å få oss på land igjen!