Santander

Ferie og Fritid

De beste reisemålene for deg som vil klatre

Enten du foretrekker utfordrende klatreruter, eller buldring for nybegynnere, finnes det reisemål som passer for deg.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Pål André Skogen
Foto:
Istock

Det finnes mange reisemål for klatreinteresserte – og enten du er nybegynner, midt på treet eller en avansert og erfaren klatrer, finner du garantert et sted som kan utfordre deg på denne lista. Her har vi oppsummert noen av de beste reisemålene – enten du foretrekker buldring, sportsklatring eller tradklatring.

Buldring

Fontainebleau, Frankrike

Rett sør for Paris finner du det som regnes som buldringens fødested. På slutten av 1800-tallet ble området brukt av klatrere som ville trene før de beveget seg opp i fjellene, men «Font» (eller «Bleu» som franskmennene selv kaller det) har blitt stadig mer populært etterhvert som buldring har vokst som egen gren.

Med tusenvis av problemer spredt over ulike områder, vil du neppe gå lei her. Det gjør også at området sjelden føles folksomt – til tross for at Fontainebleau er blant verdens mest populære klatredestinasjoner.

Her er det problemer som passer for alle nivåer, men om du er vant til innendørs buldring bør du være forberedt på å gå ned noen grader for ikke å bli frustrert.

Komme seg dit:
En av de største fordelene med Fontainebleau er plasseringen: Omtrent seks mil sør for Paris. Det betyr at du kan fly til en av flyplassene utenfor den franske hovedstaden, og takle ditt første buldreproblem i løpet av kort tid.

Rocklands, Sør-Afrika

Er du på jakt etter et mer eksotisk reisemål som også kan kombineres med buldring, er Rocklands definitivt verdt å vurdere. Omtrent tre timers kjøretur nord for fantastiske Cape Town ligger et av verdens beste buldreområder.

I likhet med Fontainbleau finnes det et utall problemer her, og vanskelighetsgraden varierer fra relativt enkelt, til noe av verdens aller tøffeste. I motsetning til den franske klassikeren, er det imidlertid flere problemer her som også kan passe mer tradisjonelle innendørsklatrere.

Rocklands ligger omtrent tre timer utenfor Cape Town, og er blant verdens beste buldreområder.

Rocklands befinner seg i en nasjonalpark, og du må kjøpe en spesiell tillatelse for å klatre her. Det har dessuten vært tilfeller av forsøpling og tagging, som har gjort at forholdet mellom klatrere og lokale bønder til tider er anstrengt. Det gjelder – som alle andre steder – å respektere området, og passe på at alt man tar med seg inn blir med ut igjen.

Det er lite annet å ta seg til enn klatring i området, så om du tar turen hit er det best å reise med andre aktive klatrere.

Komme seg dit:
En rekke flyselskaper flyr til Cape Town, og derfra er det omtrent tre timer med bil til Rocklands. I Sør-Afrika kjører man på venstre side, og veiene er tidvis dårlige. En trygg sjåfør og en litt større bil enn vanlig er derfor å anbefale.

Västervik, Sverige

Du trenger ikke reise langt for å finne buldring i verdensklasse. Sør for Stockholm ligger nemlig Västervik, og i området rundt den lille byen finnes det en rekke områder du kan bryne deg på.

Mens franske Font har vært velkjent blant klatrere over hele verden i mange år, er Västervik en relativt ny destinasjon. Om sommeren er det flust av turister i byen, men i perioden fra september og frem til høsten virkelig setter inn, er klatrerne i flertall.

Komme seg dit:
Västervik er drøyt tre timers kjøring fra Stockholm, så det er et alternativ å ta tog eller fly dit. Fordi områdene er relativt spredt, bør du imidlertid ha tilgang til bil, så et alternativ er å kjøre hjemmefra. Bor du i Oslo-området, tar det rundt seks timer til Västervik.

Sportsklatring

Kalymnos, Hellas

Kombinasjonen gresk gjestfrihet, fantastiske klatremuligheter og avslappet atmosfære har tiltrukket seg klatrere fra hele verden siden slutten av 90-tallet. De første rutene ble satt i 1997, og nå byr øya på mer enn 2 000 boltede ruter.

Det finnes ruter i alle vanskelighetsgrader, fra 4a til 9a. Dermed er Kalymnos et perfekt reisemål, uavhengig av hvor erfaren du er. Veggene varierer fra ekstreme overheng, via vertikale, til sva med skarpe tak – så her er det noe for enhver smak.

Kalymnos er et perfekt reisemål for de fleste, med sine mange ruter i vanskelighetsgrader fra 4a til 9a.

En annen fordel med den greske øya, er at det finnes en rekke andre ting å ta seg til. Reiser du med andre som ikke klatrer, er det dermed mulig å få inn en god økt uten at resten av reisefølget trenger å kjede seg.

Komme seg dit:
Du kan fly til Kalymnos med mellomlanding i Athen, men det er enklere å fly direkte til Kos, for så å ta ferge til Kalymnos. De rimeligste (og tregeste) fergene tar rundt 45 minutter, mens ekspressfergene er litt dyrere og gjør unna turen på omtrent halve tiden. Du kan også ta ferge direkte fra Athen eller Rhodos.

Siurana, Spania

Siurana har vært ansett som mange klatreres Mekka siden 1990-tallet, og det er enkelt å forstå hvorfor. De bratte kalksteinsfjellene byr på mer enn 1 700 ulike ruter innenfor et veldig lite område, og de vakre omgivelsene gir klatringen en ekstra dimensjon.

Selv om Siurana er mest kjent for ekstremt vanskelige ruter, med 9a+-ruten La Rambla som den mest kjente, finnes det også en del enklere ruter her. Det som imidlertid gjelder for hele området, er fingerstyrke: Krimpetak dominerer, så du bør fokusere litt ekstra på det før du reiser.

En av fordelene med Siurana, er at flesteparten av rutene er innen gangavstand når du først er på plass. Den lille landsbyen på toppen av fjellet er veldig sjarmerende, og den lille byen Cornudella de Montsant har det man trenger av utstyr og matvarer.

Om du mot formodning får lyst til å prøve noe annet, er det også mulig å ta turen til Montsant eller Margalef for mer klatring.

Komme seg dit:
Den desidert enkleste måten å komme seg til Siurana på, er å fly til Barcelona og kjøre bil derfra. Kjøreturen tar drøye to timer, og tar deg dessuten gjennom et fantastisk landskap fra Tarragona til Siurana.

Krabi, Thailand

Thailand er et ekstremt populært reisemål for nordmenn generelt, og Krabi er blant de mest populære stedene. Det ikke alle de ferierende barnefamiliene vet, er at Krabi og området rundt også er et eldorado for klatrere.

De spektakulære fjellene rundt Railay er bratte, og byr på utfordrende klatring fordelt på tre hovedområder – Railay øst, vest og Ton Sai. Sistnevnte landsby er et perfekt sted å ha base, med god tilgang til mat, drikke og fremtidige klatrevenner fra hele verden.

Området rundt Railay i thailandske Krabi er spektakulært, og landsbyen Ton Sai er en perfekt base. Området byr på rundt 700 ruter fordelt på 49 vegger, med grei tilgang på enklere ruter selv om flertallet ligger fra vanskelighetsgrad 6c og oppover.

Det er boltet rundt 700 ruter fordelt på 49 vegger, og det er flere ruter med flere taulengder dersom du virkelig vil utfordre utholdenheten. De fleste rutene er relativt vanskelige (fra 6c), men det er også grei tilgang på enklere ruter for de litt mindre erfarne.

Komme seg dit:
En rekke flyselskaper flyr til Bangkok, og derfra koster det bare noen hundrelapper med innenriksfly til Krabi. Herfra tar det omtrent en time til Ton Sai. Du kan også fly gjennomgående til Krabi med en del flyselskaper, men det er ofte rimeligere å velge de lokale lavprisselskapene fra Bangkok.

Tradklatring

Lofoten, Norge

Man trenger ikke reise ut av Norge for å finne eksepsjonell klatring. Vi har som kjent en god del fjell i Norge også – og Lofoten er blant de mest spektakulære klatredestinasjonene i landet. Kombinasjonen stupbratte fjell og blågrønt hav har gjort øyene utenfor Bodø til en populær turistdestinasjon, men det er fortsatt ikke blant de største destinasjonene for klatrere. Det er positivt, for her trenger du aldri å bekymre deg for å klatre i kø.

Øyene har et utall muligheter for tradklatring, men området rett utenfor Henningsvær byr på en rekke ruter av varierende vanskelighetsgrad. Det gjør at dette også er et perfekt sted for nybegynnere å lære seg tradklatring.

Komme seg dit:
Widerøe flyr til Lofoten, og flere flyselskaper flyr til Bodø. Herfra går det ferge ut til Lofoten. Alternativt kan man kjøre bil, noe som er en spektakulær tur i seg selv.

Moab, USA

De nærmest utenomjordiske, røde fjellene gjør Moab i amerikanske Utah til en helt spesiell klatreopplevelse. Den myke sandsteinen kan være utfordende å plassere sikringer i, så dette er ikke et sted for nybegynnere. For de som setter pris på utfordrende klatring, er det imidlertid en voldsom variasjon i ørkenlandskapet – fra glatte fjellsider til de spesielle «ørkentårnene» som dukker opp rundt i landskapet.

Er du litt mer erfaren, kan Moab være et spennende reisemål. Den myke sandsteinen er utfordrende å plassere sikringer i, men her kan du klatre i alt fra glatte fjellsider til de karakteristiske «ørkentårnene» som dukker opp rundt i landskapet.

Her kan du klatre alt fra kortere ruter på noen titalls meter til flere hundre meter høye utfordringer som Everyman’s Endless Edge.

Komme seg dit:
Nærmeste flyplass av en viss størrelse er Salt Lake City, rundt fire timers kjøring unna. Siden det er snakk om USA, er man i praksis nødt til å ha bil uansett hvor man skal. For klatring i Moab bør man velge en bil med gode terrengegenskaper, da får man muligheten til å nå de litt mer avsidesliggende veggene.

Chamonix, Frankrike

Franske Chamonix er blant de mest tradisjonsrike klatredestinasjonene, og vanskelig å unngå på en liste som denne. Området byr på en rekke muligheter for både trad- og sportsklatring, og typen klatring er også veldig variert – alt fra sva til sprekker og ruter med gode tak hele veien sørger for at alle kan få mestringsfølelse her.

Noe av det mest spesielle med Chamonix, er imidlertid hvor tilgjengelig fjellene er. Etter et kvarters gondoltur befinner du deg plutselig på 3 000 meter – og med et ukespass er ikke prisen voldsomt avskrekkende.

Husk imidlertid på at dette er alpene, og ta de samme hensynene som du ville gjort på en hvilken som helst annen fjelltur. Været endrer seg fort, og det kan være vesentlig kjøligere oppe i fjellet enn nede i dalen.

Komme seg dit:
Chamonix ligger en times kjøring fra Genève, men du kan også fly til Torino. Herfra er det en to timers biltur «gjennom» Mont Blanc ved hjelp av en tunnel. Eventuelt er det også verdt å ta omveien om et av de legendariske passene i området på vei fra Italia til Chamonix.