Santander

Ferie og Fritid

De beste reisemålene for deg som liker terrengsykling

Uansett hvilket nivå du befinner deg på, vil du finne utfordrende traseer både i inn- og utland. Vi har samlet noen av de beste.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Espen Skogen
Foto:
iStock

De siste årene har mountain biking, eller terrengsykling om du vil, vokst voldsomt i Norge – med downhill og stisykling som de mest populære grenene. Fartsfylte opplevelser i kombinasjon med flott natur og trening er kanskje ikke helt overraskende en attraktiv kombinasjon for eventyrlystne nordmenn.

Det finnes en rekke fantastiske sykkeldestinasjoner verden rundt, der du virkelig kan få satt både sykkelens egenskaper, og ikke minst dine egne nerver, ordentlig på prøve.

reisemål-Fossefall-foto-Sverre-Hjørnevik

Ferie og Fritid

Bilferie i Norge – tips til vakre bilturer

For deg som vil holde deg i hjemlandet

Man må ikke nødvendigvis reise ut av Norge for å sykle stier og bakker i verdensklasse. Vi har både store fjell og utbygde åser som kan gi deg adrenalinkick og utsikt man bare kan drømme om i de fleste andre land.

Hafjell – velorganisert downhillparadis

De siste årene har Hafjell vokst frem som et av de aller mest populære reisemålene for norske downhill-entusiaster. Med gondol, stolheis og 15 løyper som til sammen byr på 28 kilometer med velpreparert moro, er det lett å forstå hvorfor fjellområdet i Gudbrandsdalen har blitt så populært.

I Hafjell finner man løyper for alle ferdighetsnivåer. Her er det 15 stykker å velge blant – på til sammen 28 kilometer! Foto: Erik Kjelsrud

Her er det løyper som passer for alle. Enten det er familiens minste som vil prøve seg for første gang, eller for deg som har ambisjoner om å delta i konkurranser mot verdenseliten. Løypene er gradert med fargekoder fra grønn til svart slik man kjenner det fra skibakken.

Frognerseteren– lett tilgjengelig og utfordrende

Oslo er en av få byer i verden der man kan sette seg på T-banen i sentrum, for så å være i skogen under en halvtime senere. På vinterstid er Nordmarka med Frognerseteren som utgangspunkt en yndet destinasjon for mange av byens innbyggere – enten de skal gå på langrenn i marka, stå på snowboard eller alpint i Tryvann Vinterpark eller ake i korketrekkeren.

Men også på sommeren har området endeløse tur- og treningsmuligheter å by på. Ikke minst for de sykkelglade. Her er det flere stier som har blitt bygget opp med broer og hopp, og det er et stort miljø rundt downhillsykling her. T-banen som transport tilbake til toppen gjør også at «åpningstidene» er imponerende lange og fleksible sammenlignet med steder hvor man bruker stolheiser.

Er det stisykling som frister mest, er det også en rekke muligheter med samme utgangspunkt.

Det finnes en rekke flotte destinasjoner for sti- og downhillsykling både i Norge og i utlandet. Foto: iStock

Sunnmøre – steinete stier og imponerende utsikt

Fjordene i Norge er verdenskjente, men det er kanskje ikke alle som vet at disse også er ettertraktede områder for terrengsykling. Det finnes en lang rekke stier i Sunnmørsalpene som passer perfekt til stisykling, og allemannsretten gjør at man stort sett kan komme til der man ønsker – så lenge man tar hensyn til andre.

Turen opp kan være tøff, men utsikten på toppene og den påfølgende nedkjøringen vil garantert være verdt slitet. Hvis du er randonee-entusiast på vinteren, vil du kunne få mye av den samme opplevelsen på sommeren med sykkel ved å legge turen hit.

Sunnmørsalpene byr på heftige sykkelstier med tilhørende utsikt i postkort-klasse. Foto: Sverre Hjørnevik/visitnorway.com

Trysil – familievennlig og variert

De siste årene har Trysil vokst frem som en av de mest populære destinasjonene for terrengsykling i Norge. Det at stedet har utfordringer som passer for hele familien skal nok ha sin del av æren for det. Her kan de yngste få prøve seg på stisykling for første gang, samtidig som de mer erfarne virkelig kan sette egenskapene sine på prøve.

Området Gullia byr på en rekke tilrettelagte stier. Den syv kilometer lange flytstien «Magic Moose» er et godt sted å starte for de som er på jakt etter høyere fart uten at det blir alt for teknisk. Trysil har også en lang rekke naturlige single track-stier – både på fjellet og i skogen.

Ferie og Fritid

De beste reisemålene for deg som vil klatre

For deg som vil ut i den store verden

Riktignok har vi mange flotte sykkeldestinasjoner i Norge. Likevel er det for mange litt mer eksotisk å utforske slike steder i utlandet.

Disse tre forslagene vil garantert by på både utfordringer og opplevelser for både nybegynnere og erfarne syklister.

Whistler – lange nedfarter og god heistilgang

Whistler er et velkjent reisemål for både frikjørere og andre vintersportentusiaster. Men når snøen forsvinner og våren kommer forvandles området rundt den kanadiske byen om til et skikkelig sykkelmekka. Her finnes det over 300 kilometer med stier og løyper, og flere heiser som tar deg opp på fjellet.

Selv om du ikke bruker mye energi på å komme deg opp, vil du garantert bli sliten etter å ha prøvd deg på den legendariske «Top of the world»-ruta ned igjen. En nesten seks kilometer lang nedkjøring som begynner med et teknisk parti over tregrensa, før du etterhvert havner inne i skogen og kan leke deg med røtter, steiner og hopp helt ned til bunnen.

Whistler er ikke bare en ettertraktet vinterdestinasjon. Byen, og området rundt, er et eldorado for folk som er glad i terrengsykling. Foto: iStock

Finale Ligure – sykkel og svømming

Italia er et herlig ferieland. Rik historie, deilig temperatur, fantastisk mat og god vin er noen av grunnene til at det kommer høyt opp på favorittlisten til ferieglade nordmenn.

Hvis du i tillegg er glad i terrengsykling blir ikke landet ved Middelhavet noe mindre attraktivt. Den lille byen Finale Ligure nord i Italia byr på sykkelfasiliteter i verdensklasse. Faktisk er det rundt 150 ulike stier som leder deg fra fjellet og ned til stranden!

Stiene varierer fra tekniske, steinfylte utfordringer til jevnere partier med god flyt, men felles for alle er at de er relativt tøffe. Det er mulig å sykle opp dersom du ønsker det, men hvis du vil ha mest mulig utforkjøring finnes det en rekke selskaper som gladelig kjører deg og sykkelen til toppen for noen Euro.

På den nedlagte gullgruve-veistrekningen Old Ghost Road kan du legge ut på en åtte mil lang og skikkelig utfordrende sykkeltur. Foto: iStock

Old Ghost Road, New Zealand – en utfordring i fjellsiden

Er du av typen som ikke ønsker å pakke bort sykkelen når snø, kulde og mørketid melder sin ankomst her i Norge? Da kan en tur til Old Ghost Road i New Zealand garantert hjelpe på humøret.

Her er det ikke snakk om endeløs actionkjøring på oppbygde stier, men derimot en drøyt åtte mil lang tur som erfarne syklister gjerne bruker to dager på.

Old Ghost Road byr på sykling i tett regnskog, opp på snaufjell og ned igjen i de frodige dalene. En tur her er garantert et minne for livet, men i tøffeste laget for uerfarne syklister.

Ferie og Fritid

Med kredittkort fra Santander får du reiseforsikring inkludert