Santander
reisemål-Fossefall-foto-Sverre-Hjørnevik

Ferie og Fritid

Bilferie i Norge – tips til vakre bilturer

Har du vurdert å droppe en sydenferie til fordel for bilferie i et av verdens vakreste land? Norge fortjener oppmerksomheten din.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Fredrik Christensen
Foto:
Norske Turistveger/Visit Flåm

Hva med en skikkelig bilferie i Norge? Landet vårt er langt, bratt og vakkert – med vill og variert natur. Med bil kan du enkelt ta en avstikker når det passer, stoppe så ofte du vil – og rett og slett få maksimalt ut av dagene.

Her er tips til noen bilturer så vakre at de forandrer noe på innsiden av deg for alltid.

Gå direkte til reisemål:

 

Geirangerfjorden (Møre og Romsdal)

Den 15 kilometer lange fjorden i Sunnmøre har vært et attraktivt turistmål i nærmere 150 år, og har siden 2005 stått på UNESCOs berømte liste over verdens kultur- og naturarvsteder.

Det sies at britiske fjellklatrere «oppdaget» den og banet vei for at det første turistskipet seilte inn her i 1869. Endelig din tur?

Geirangerfjorden-Foto-Jarle-Wæhler

Utsiktspunktet Ørnesvingen høyt over Geirangerfjorden, Nasjonal turistveg Geiranger-Trollstigen. (Foto: Jarle Wæhler)

For å oppleve fjorden til det fulle kan du ta en ferge fra Geiranger, enten til Valldal eller til Hellesylt. Dette gir deg et froskeperspektiv på de mektige fjellveggene som strekker seg opp på begge sider av fjorden. Høyt oppe i fjellsidene skimtes gårder som klamrer seg fast i det ville landskapet.

Livet på slike gårder var helt sikkert hardt, men bøndene hadde også sine triks, ifølge vandrehistoriene. De unngikk for eksempel skattefuten ved å dra opp taustigen, som var eneste vei til gards.

Les også

Ferie og Fritid

Bilferie: Dette koster fergene deg

Lofoten (Nordland)

Øygruppa Lofoten er kjent for sin ville og særegne natur, med sylskarpe fjelltinder som rager i silhuett mot storhavet utenfor.

På bildet ser du utsikten fra fjellryggen over Hauklandsstranda på Vestvågøya, en av de totalt seks øyene som utgjør Lofoten. Hit kommer du ved å kjøre Nasjonal turistveg til Utakleiv på Lofotens ytterside.

Lofoten-Trine-Kanter-Zerwekh

Utsikt fra fjellryggen over Hauklandstranda på Vestvågøya, ved sidevegen fra Nasjonal turistveg Lofoten til Utakleiv på Lofotens ytterside. (Foto: Trine Kanter Zerwekh)

Har du aldri vært i Lofoten før, er dette en bilferie du aldri vil glemme. Husk for all del å gå ut av bilen. Området er perfekt for fjellturer omgitt av mektige tinder, hvite strender og krystallklart vann.

Glem heller ikke å spise! Lofotens mange lokale spisesteder ønsker deg velkommen med råvarer i verdensklasse.

sykkelferie-norge

Ferie og Fritid

Familieferie: Sett opp et smart feriebudsjett

Strynefjellet (Sogn og Fjordane)

Det hviler en historisk sus over Strynefjellsvegen, som opprinnelig ble bygd for å stimulere turisttrafikken til fjordbygdene, og sto ferdig i 1884.

Langs veien ser du stabbesteiner fra denne tiden – og gamle steinheller som de reisende brukte til overnatting.

Noen ganger er selve veien reisemålet, og dette er et godt eksempel på akkurat det. Turistveien går fra Vestlandet til Østlandet og er målbindende vakker og fredelig.

Nasjonal turistveg Gamle Strynefjellsvegen i Videdalen. Veien preges av stabbesteiner, steinmurer og god terrengtilpassing. (Foto: Roger Ellingsen)

Deler av strekningen er omringet med stupbratte fjellsider og turkisgrønne fjellvann. Lyden av mektige fossefall er nesten hypnotisk, så et stopp innom utsiktspunktene ved Øvstefossen og Videfossen er nesten obligatorisk.

Atlanterhavsveien (Møre og Romsdal)

Denne spektakulære bilbanen av en vei ligger på Nordmøre, sørvest for Kristiansund og nordøst for Molde.

Veien snor seg over holmer, skjær og svaberg utover i havgapet, og er et yndet sted for eventyrlystne på høsten når det frådende havet slår inn mot og over veien.

Myrbærholmbrua med fiskebruene, Nasjonal turistveg Atlanterhavsvegen. (Foto: Grete Kongshaug)

Atlanterhavsveien er en av Norges største turistattraksjoner, og blir ofte omtalt som verdens vakreste bilreise. I området er det både et rikt fugleliv, men også et fantastisk reisemål for entusiastiske dykkere, og er en like rå synsopplevelse både i solskinn og blikkstille hav, som i rungende storm og uvær.

Jæren (Rogaland)

Navnet Jæren kommer fra det norrøne jaðarr, og betyr «kanten mot havet». Jæren er litt annerledes enn de andre nasjonale turistveiene, fordi i dette området er severdighetene hverdagsvei for folk flest.

Det legger imidlertid ingen demper på det fantastiske kystlandskapet som strekker seg over 65 kilometer fra Boknafjorden og sydover frem til Dalane, hvor vi finner Stavanger, Sandnes og Bryne.

Jæren-Helge-Stikbakke

Orrestranda, en av Norges fineste sandstrender, lett adkomst fra Nasjonal turistveg Jæren. (Foto: Helge Stikbakke)

Når du først er på Jæren må du også benytte anledningen til å besøke den berømte Orrestranda, Norges lengste og fineste sandstrand med over fem kilometer lange dyner å boltre seg på.

6) Nærøyfjorden (Sogn og Fjordane)

I likhet med Geirangerfjorden, er også Nærøyfjorden en UNESCO-fjord. Det er umulig å ikke nynne litt på nasjonalsangen når Nærøyfjorden åpenbarer et lite stykke Norge.

kredittkort-par-ferie

Ferie og Fritid

5 grunner til at det er smart å bruke kredittkort på reise

For å oppleve Nærøyfjorden, kjører du til Flåm eller Gudvangen, og tar et 3-4 timers cruise innover fjorden derfra.

En bilferie i Sogn og Fjordane er en kindereggopplevelse av fjell, fjord og bre. Nærøyfjorden er en av de trangeste fjordene i Nord-Europa, kun 250 meter bred på sitt smaleste.

nærøyfjorden-Paul-Edmundson

Flere steder langs fjorden kan man se små gårder uten veisamband, som en arv fra den tiden da fjorden var den viktigste trafikkåren i området. (Foto: Paul Edmundson)

Flere steder langs fjorden ligger små gårder uten veisamband, som en arv fra den tiden da fjorden var den viktigste trafikkåren i området.

Et kvarters kjøretur fra Flåm ligger Aurland, hvor du kan kjøre Lærdalstunnelen – verdens lengste bilveitunnel – til Lærdal. Her er det kort vei til breheimen med fantastiske muligheter for fjellvandring og padling.

7) Rondane (Hedmark)

2000-meter høye fjelltopper, et særegent landskap dekket av kritthvit snø, sol som henger lavt på himmelen – det er Rondane.

«No seer eg atter slike Fjøll og Dalar, som deim eg i min fyrste Ungdom saag» skrev Aasmund Olavsson Vinje i diktet «Ved Rondane». Det er ikke uten grunn at nasjonalparken sør for Dovre står på manges «bucket-list».

Sohlbergsplassen-foto-werner-harstad

Sohlbergplassen utsiktsplass på Nasjonal turistveg Rondane. (Foto: Werner Harstad)

Parkere bilen og forsvinn inn i fjellheimen. Terrenget er enkelt og fint for barn også. Turisthytter og stier er godt merket, men det gjør ikke de mektige fjellene mindre mektig.

Riktig god biltur!