Ferie og Fritid

Bobil eller campingvogn – hva passer for deg?

Drømmer du om et fleksibelt ferieliv, men er usikker på om bobil eller campingvogn er noe for deg og familien? Da bør du møte en som har prøvd begge deler.

Publisert:

Tekst:
Siw Ch. Teigland
Foto:
Thomas Haugersveen

Magne Storlien (61) fra Mysen er bitt av campingbasillen. I 36 år har han og kona både fartet rundt og vært fastliggere.

Året er 1980, og Magne og hans gravide kone Iren dro på telttur med hennes foreldre. Nå skulle det frie campinglivet leves! De to reiste via Vestlandet til naturskjønne Lom i Gudbrandsdalen.

– Det regnet, for å si det sånn. Vi prøvde å få leid en hytte, men alt var opptatt. Etter en fuktig overnatting i teltet bestemte vi oss: Aldri mer telt! forteller Magne og skoggerler.

Vi elsker friheten campinglivet gir – det å kunne reise hvor vi vil, sier Magne.

Helt hekta

Samme høst kjøpte paret en liten campingvogn, og datteren debuterte som campingturist fire måneder gammel. Den første turen gikk til Seläter camping i Strømstad i Sverige.

– Vi kjørte rundt i denne vognen noen år før vi byttet til større og bedre vogner. Vi hadde et skikkelig bomkjøp en gang, en vogn hvor kjøleskapet streiket, bordet datt gjennom setene og vannkranen rant konstant. Den byttet vi fort ut! Vi ble helt bitt av basillen og friheten campinglivet gir, det å kunne reise hvor vi vil, sier Magne.

Fleksibilitet

Familien har stort sett campet i Sverige. På det lengste var de fastliggere på Daftö camping ved Strømstad –  i 24 år. Det sosiale livet betyr mye for dem, og de reiser ofte på treff. I 2006 gikk paret over til bobil, og datteren overtok campingvognen.

– Med bobilen er vi enda mer mobile, og vi får sett mer, forklarer Magne Storlien.

Super-entusiaster

Å si at Magne Storlien brenner for campinglivet er bare fornavnet. Han er leder og redaktør i Norsk Bobil og Caravan Club (NBCC) avdeling Askim og omegn, hvor han har vært aktiv i over 25 år. Magne har også vært landsstyrerepresentant. Kona Iren var med på å starte opp lokalforeningen.

Du skal kløne en del for å bli dreven på dette!

Magne Storlien

— Camping-entusiast

Tabber i fleng

– Jeg har gjort mange tabber med campingvogn og bobil! For mange år siden kjørte jeg med vogn gjennom et område med mange fartsdumper. Plutselig sa det «bump», men jeg kjørte videre – og vogna sto igjen på fartsdumpen! Det var en skamfull Magne som rygget tilbake for å feste vogna skikkelig på kula, noe jeg hadde slurvet med. En ting er sikkert: Øvelse gjør mester, du skal kløne en del for å bli dreven på dette, ler Magne.

brukt-campingvogn

Ferie og Fritid

Sjekkliste før du kjøper brukt campingvogn


Magne Storliens beste råd:
  1. Lei en bobil eller campingvogn, og finn ut om du synes det blir for stort å kjøre med og om du liker de praktiske løsningene.
  2. Kjøp campingvogn eller bobil gjennom en autorisert forhandler som er medlem av Norges CaravanBransjeforbund. Det gir bedre betingelser med hensyn til garantier og eventuelle reklamasjoner.

Magne Storlien: Still deg disse spørsmålene før du velger mellom bobil og campingvogn

Hva vil du med campinglivet?

Vil du være på farten eller slå deg ned en stund? Om du bør velge bobil eller campingvogn avhenger også av om hvor komfortabel du er med å kjøre med vogn på slep, om du vil ha et kompakt bobil-liv med større fleksibilitet eller om du vil ha litt bedre plass i en campingvogn.

En fordel med campingvogn er at du kan koble av vogna og kan bruke bilen til å dra på shopping eller severdigheter.

Hvor fleksibel er du?

En fordel med campingvogn er at du kan koble av vogna og kan bruke bilen til å dra på shopping eller severdigheter. Med bobilen handler du inn på forhånd før du rigger deg til med markise, utemøbler og grill.

Vil du kjøre mye, er bobil perfekt. Du kan parkere hvor som helst, som ved et kjøpesenter og stå opp og kjøpe rundstykker om morgenen.

I Tyskland og Sør-Europa finnes det såkalte stellplatz hvor du plasserer bobilen sentrumsnært og kan sykle eller spasere til byen og severdigheter. De har varierende standard. Flere slike plasser dukker nå også opp i Norge. Ta sikkerhetshensyn som å låse dører og vinduer, trekke for gardiner, skjule verdigjenstander og eventuelt installere innbruddsalarm.

Hvor mye penger vil du bruke?

Inngangsprisen for en campingvogn er lavere enn for en bobil. En brukt og bra campingvogn koster fra  100 000 – 130 000 kroner. Tilsvarende ligger en brukt bobil på 400 000 – 500 000 kroner – en ny fra 800 000 kroner opptil flere millioner kroner.

En vanlig bobil bruker 0,9 til 1,1 liter drivstoff per mil. Med campingvogn bruker du litt mer. Drivstofforbruket øker med bobilens størrelse og kjørehastighet, også med en stor vogn med kraftig motor i trekkbilen.

magne-og-iren-campingferie

Ferie og Fritid

Oppskriften på en vellykket campingferie

Hvor god er du til å kjøre stor bil eller med henger?

Små størrelser = lettere å manøvrere. Det er enklere å kjøre, og ikke minst, rygge med en bobil enn med en campingvogn. Med vogn må du planlegge kjøringen – så slipper du å gjøre som Storlien da han som nybegynner kjørte inn på en trang parkeringsplass hvor det var umulig å snu – og endte med å koble av vognen for å komme på rett kjøl igjen.

– Rattrusten forsvinner etter hvert. Vi fleiper med at veiene føles smalere om våren og mye bredere om høsten, forteller Magne Storlien.

Hvor glad er du i å være stor i trafikken?

Bredden og høyden på vogna eller bobilen påvirker hvor smidigheten. Uansett bobil eller vogn, ha tunga rett i munnen når du skal kjøre under broer, inn i parkeringshus, sluser ved bomstasjoner og bensinstasjoner med overbygg – som kan være for trange og lave for ekvipasjen din.

campingbil-vekt

– Ved Brennerpasset i Østerrike la jeg for sent merke til maksbredde for passering ved bomstasjonen, i verdens verste regnvær. Det var for sent å snu, og jeg ripet opp siden på bobilen. Skaden på bilen kom på over 10 000 kroner, forteller Magne Storlien.

De fleste avdelingene i NBCC har tilbud om kurs i håndtering av campingvogn og bobil, med teori og praktisk kjøring. Når du er blitt dreven, kan du hive deg på ferdighetskjøring og oppnå bronse-, sølv- og gullmerke for kjøreferdighetene. Enkelte har klart å fornye gullmerket 25 ganger! Øvelse gjør mester.

Hvor god er du på planlegging?

En vogn har gjerne lasteevne på bare 150 – 200 kilo. Det skal ikke mye kjøkkenutstyr og klær til før totalvekten er nådd, særlig med full vanntank.

Du må være enda nøyere med bobilen: Med vanlig førerkort klasse B, kan du kjøre med en totalvekt på 3500 kilo. Med en markise på 50 kilo, en passasjer på 75 kilo og vanntank på 100 liter raskt nærme seg maksvekt.

Du kan veie vogn og bobil på de fleste trafikkstasjonene. Men gjør en vurdering av din evne til å planlegge før du bestemmer deg for campinglivet.

Ferie og Fritid

Du kan kjøre bobil med vanlig førerkort – så lenge du passer på vekta

Hvor mye betyr kollisjonssikkerhet for deg?

Med vogn på slep sitter du gjerne trygt i en solid bil. Bobilen derimot er ikke like kollisjonssikker som en personbil.

Hvor mange skal være med?

Har du med barn på tur, vil dere kanskje ligge i ro lengre perioder. En campingvogn har større plass og er mer komfortabel enn en bobil, noe å tenke på hvis dere er mange. Om det regner, har vognen bedre plass for aktiviteter innendørs.

Mange liker vintercamping og tar med ungene til skianlegg, for eksempel. En vogn har bedre komfort og plass til skiutstyr og klær enn en bobil.

Har barna forlatt redet, velger mange å gå over til bobil. Mange båtfolk velger også bobil-livet etter flere år på sjøen med vind og sjøsprøyt.

Hvor sosial er du?

Campinglivet innebærer ofte at du bor tett innpå andre mennesker. Med bobilen stiller du friere og kan parkere på idylliske, fredfulle steder.

Har du bestemt deg? Tenk deg gjerne om en gang til – og så kan du begynne å tenke på finansieringen.

Ferie og Fritid

Lyst til å bli bobileier? Så mye koster en bobil

Du er kanskje interessert i disse sakene ?