Santander

Ferie og Fritid

Bobil eller campingvogn – hva passer for deg?

Drømmer du om et fleksibelt ferieliv, men er usikker på om bobil eller campingvogn er noe for deg og familien? Vi hjelper deg å ta det rette valget.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Siw Ch. Teigland / Eirik Bonesmo Grimsmo
Foto:
Thomas Haugersveen

Dilemmaet campingvogn eller bobil er velkjent. Nesten alle som har bestemt seg for å tre inn i campinglivet må ta dette valget. For å gjøre valget enklere, har vi laget en liste med spørsmål du bør stille deg før den store avgjørelsen.

Hva vil du med campinglivet?

Vil du være på farten, eller vil du slå deg ned en stund? Om du bør velge bobil eller campingvogn avhenger av hvor komfortabel du er med å kjøre med vogn på slep, om du vil ha et kompakt bobil-liv med større fleksibilitet eller om du vil ha litt bedre plass i en campingvogn.

Hvor fleksibel er du?

En fordel med campingvogn er at du kan koble av vogna og bruke bilen til å dra på shopping eller småturer. Med bobilen handler du inn på forhånd før du rigger deg til med markise, utemøbler og grill.

Vil du kjøre mye, er bobil perfekt. Med bobilen kan du også parkere nesten hvor som helst, som for eksempel ved et kjøpesenter eller ved det som i Tyskland kalles en stellplatz. Her kan du plasserer bobilen sentrumsnært og sykle eller spasere til byen og severdigheter. Disse har varierende standard, men er fine for de som er ute etter både campingferie og byferie. Flere slike plasser dukker nå også opp i Norge.

Ferie og Fritid

Du kan kjøre bobil med vanlig førerkort – så lenge du passer på vekta

Hvor mye penger vil du bruke?

Inngangsprisen for en campingvogn er lavere enn for en bobil. En brukt og bra campingvogn koster fra 100 000 – 130 000 kroner. Tilsvarende ligger en brukt bobil på 400 000 – 500 000 kroner – en ny fra 800 000 kroner opptil flere millioner kroner.

En vanlig bobil bruker 0,9 til 1,1 liter drivstoff per mil. Med campingvogn bruker du litt mer. Drivstofforbruket øker med bobilens størrelse og kjørehastighet, også med en stor vogn med kraftig motor i trekkbilen.

Hvor glad er du i å være stor i trafikken?

Bredden og høyden på vogna eller bobilen påvirker smidigheten. Uansett bobil eller vogn, ha tunga rett i munnen når du skal kjøre under broer, inn i parkeringshus, sluser ved bomstasjoner og bensinstasjoner med overbygg – som kan være for trange og lave for ekvipasjen din.

Tips: De fleste avdelingene i Norges CaravanBransjeforbund tilbyr kurs i håndtering av campingvogn og bobil, med teori og praktisk kjøring. Når du blir dreven, kan du hive deg på «ferdighetskjøring» og gå for bronse-, sølv- og gullmerker. Enkelte har klart å fornye gullmerket 25 ganger!

Hvor god er du på planlegging?

En vogn har gjerne lasteevne på bare 150 – 200 kilo. Det skal ikke mye kjøkkenutstyr og klær til før totalvekten er nådd, særlig med full vanntank.
Du må være enda nøyere med bobilen: Med vanlig førerkort klasse B, kan du kjøre med en totalvekt på 3500 kilo. Med en markise på 50 kilo, en passasjer på 75 kilo og vanntank på 100 liter er du allerede på vei mot maksvekt før du har begynt å pakke.

Er du usikker på vekten kan du selvfølgelig veie både vogn og bobil på de fleste trafikkstasjonene, men poenget er at campinglivet krever endel planlegging. Gjør derfor en vurdering av din evne til å planlegge før du tar et endelig valg.

TIPS: Lei en bobil eller campingvogn, og finn ut om du synes det blir for stort å kjøre med og om du liker de praktiske løsningene.

Hvor mye betyr kollisjonssikkerhet for deg?

Med vogn på slep sitter du gjerne trygt i en solid bil. Bobilen derimot er ikke like kollisjonssikker som en personbil.

Hvor sosial er du?

Campinglivet innebærer ofte at du bor tett innpå andre mennesker. Med bobilen stiller du friere og kan parkere på idylliske, fredfulle steder.

Bobil gir maksimal fleksibilitet

Bobil gir maksimal fleksibilitet. Det er lett å reise, og bare du bestemmer hvor langt du vil dra. Foto: iStock

 

Hvor mange skal være med?

Har du med barn på tur vil dere kanskje ligge i ro lengre perioder. En campingvogn har større plass og er mer komfortabel enn en bobil, altså noe å tenke på hvis dere er mange. Om det regner, har vognen i tillegg bedre plass for aktiviteter innendørs.

Mange liker vintercamping og tar for eksempel med ungene til skianlegg. En vogn har bedre komfort og plass til skiutstyr og klær enn en bobil.

Har barna forlatt redet, velger mange å gå over til bobil. Mange båtfolk velger også bobil-livet etter flere år på sjøen med vind og sjøsprøyt.

 

Fortsatt usikker?

Lei en bobil eller campingvogn, og finn ut om du synes det blir for stort å kjøre med og om du liker de praktiske løsningene.

Har du bestemt deg? Tenk deg gjerne om en gang til – og så kan du begynne å tenke på finansieringen og om du eventuelt trenger et lån til bobil eller campingvogn.

Ferie og Fritid

Slik finansierer du en bobil


Priseksempel Caravan-lån: 3,75% nom./5,28% eff. Egenkapital 35% Lånebeløp 150.000,- o/5 år. Etableringsgebyr kr 2.000,- Totalkostnad kr 170.635,-