Santander

Ferie og Fritid

Dette bør du oppleve i Stockholm

Hva med å balansere 43 meter over asfalten med herlig utsikt? Eller kanskje en spøkelsesvandring i Gamla Stan? «Nordens Venezia» byr på så mye mer enn du tror.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Andreas Handeland
Foto:
Istock

For mange er Sveriges pulserende hovedstad synonymt med shopping og flotte hoteller. Men byen byr på veldig mye mer – enten du er på jakt etter kulturelle berikelser, spennende mat, naturopplevelser eller bare avslapping.

Når shoppingen i Södermalm er unnagjort, og du kanskje ikke er klar for å feste med fiffen på Stureplan, er det greit å vite at det finnes utallige andre muligheter for uforglemmelige opplevelser.

«Nordens Venezia»

Stockholm blir av mange betegnet som «Nordens Venezia». Byen i seg selv har i underkant av én million innbyggere, mens hele byregionen har totalt 2,3 millioner innbyggere. Stockholm er bygget på 14 øyer, der innsjøen Mälaren renner ut i Østersjøen. Øyene bindes sammen av totalt 53 broer, som skaper et mylder av fine kanaler og holmer – samt en vakker skjærgård Stockholm er verdenskjent for. En tur med kanalbåt eller et fjordcruise er absolutt å anbefale når værgudene er på din side.

Stockholm er bygget på 14 forskjellige øyer, som bindes sammen av ikke mindre enn 53 broer. Skjærgården og kanalene er kjent langt utenfor Nordens grenser.

Midt i smørøyet ligger en skikkelig turistmagnet, som du allikevel ikke kommer unna når du er i Stockholm. Gamla Stan er den opprinnelige bykjernen fra byens grunnleggelse på 1200-tallet. Til tross for en omfattende modernisering etter en brann på 1600-tallet, er Gamla Stan en av Europas best bevarte bykjerner fra middelalderen. Øya, som også bærer navnet Stadsholmen, huser dessuten Stockholms slott, som er den svenske monarkens offisielle residens.

En rusletur i Gamla Stan er obligatorisk på et Stockholm-besøk. Her finner du også Stockholms slott – monarkens offisielle residens.

Holder du nervene i sjakk?

Når du først er i Gamla Stan, finnes det en spennende, men kanskje litt utradisjonell måte å lære litt om byens historie. En «spökvandring» er en halvannen times vandring i de eldste delene av Stockholms hovedstad. Her får du en underholdende leksjon om mord, sykdommer og spøkelser. Arrangøren forteller at de som tør å delta både får kjenne, lukte og smake på historien. Tør du?

Apropos det å kjenne adrenalinet pumpe – hva med en takvandring med spektakulær utsikt 43 meter over Stockholms gater? Den adrenalinfylte turen skjer på «Gamla Riksdagshuset» på Riddarholmen. Samtidig som de sikkerhetssertifiserte guidene forteller anekdoter og historier om byen, kan du nyte en av Stockholms beste utsikter. Du er selvfølgelig godt forankret i sikkerhetsutstyr og turen innebærer ingen slitsom klatring. Tør du?

Om du tør, kan du prøve deg på en takvandring med spektakulær utsikt 43 meter over Stockholms gater. Foto: Takvandring Sverige AB

Komfort for livsnyteren

Er du av typen som heller vil ta livet med ro, koble helt av og lade kreftene til ny runder med shopping? Sturebadet er et luksuriøst spa fra slutten av 1800-tallet. Her kan du både bade, selvfølgelig ta spa-behandling og ikke minst trene. Etterpå kan du nyte en middag i restauranten, som har utsikt over bassengområdet, eller utsikten fra takterrassen.

Stockholm er også stedet for gode mat- og drikkeopplevelser. Men hva ville vel et besøk i den svenske storbyen vært uten en «fika»? En fika kan best beskrives som en liten kaffepause med noe attåt – noe svenskene tar på høyeste alvor. «Å fika» handler om livsstil, om det å ta en liten pause i hverdagens kjas og mas. Faktisk er det flere kulturer rundt om i verden som har tatt begrepet i bruk.

En svensk fika består gjerne av en kaffekopp med noe søtt ved siden av. Her i form av semla, Sveriges svar på fastlavnsbolla. Også den klassiske kanelbollen er et kjent innslag på Stockholms kafeer.

I Stockholm finnes det en rekke koselige konditorier og små kafeer. Et eksempel er det snart hundre år gamle Tössebageriet som har noen av Sveriges beste konditorer i arbeidsstaben. Gourmetguiden White Guide kåret konditoriet til Sveriges beste i 2015-2016.

En fryd for øyet – og for ganen

Visste du at et av Sveriges mest populære turistmål har med foto å gjøre? Fotografiska, som er lokalisert i et over hundre år gammelt teglsteinhus i jugendstil ved Stadsgårdskaia, er nemlig en av verdens største samlingsplasser for fotografi.

Hvert år er Fotografiska arena for mellom 20-25 store utstillinger – i tillegg til flere mindre. Hit kommer alt i fra verdenskjente fotografer til amatører med mobilkamera som «våpen». Museets visjon er å inspirere til en mer bevisst verden. Derfor er samfunnsansvar og det å rette fokus på viktige saker like viktig som kunsten i seg selv. Restauranten, som styres av matkreatør Paul Svensson, er verdt et besøk alene. Den ble kåret til verdens beste museumsrestaurant i 2017.

Fotografiska er verdenskjent for sine utstillinger og ligger vakkert til ved Stadsgårdskaia. Her kan du også nyte et bedre måltid i det som har vært kåret til verdens beste museumsrestaurant. Foto: Fotografiska Stockholm

Bli verdensstjerne for en dag

ABBA The Museum vil ikke bare gi deg et innblikk i det verdenskjente bandets liv – de vil at du skal føle deg som det femte medlemmet i gruppa! I tillegg til å se det «opplagte», som klær, gullplater og andre rekvisitter, kan du se hvordan du ser ut i de legendariske scenekostymene, synge i Polarstudioet, se heftige hologrammer og ikke minst stå på scenen med bandet.

På ABBA The Museum kan du oppleve hvordan det hadde vært å være det femte medlemmet i det verdenskjente bandet.

Og ønsker du mer påfyll av musikk er Stockholm stedet. Her er det mulig å oppleve livekonserter og show hver dag, året rundt. Eksempler på steder som virkelig er verdt et besøk er konsert- og klubblokalet Debaser Strand, jazzklubben Fasching og Södra Teatern, for å nevne noen.

Utestedet Trädgården, som blir til innendørsklubben Under Bron når sommeren er over, byr på skikkelig festivalatmosfære. Her spinner noen av verdens mest kjente DJ-er plater natta gjennom, og også nye talenter slipper til bak «spakene». Hvem vet, kanskje du får oppleve en ny verdensstjerne før alle andre?

Reisen kan fort bli kort.

Sørg for at du har et med mange fordeler! Gebyrfri Visa er det perfekte reisekortet.

Klikk her for å lese mer

Priseksempel Gebyrfri Visa: Eff.rente 23,4 %, kr 15 000 o/12 mnd. Kostnad kr 1 780. Totalt kr 16 780.